Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. Április 06. 14:17, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Éves csúcson a forint - 200 alatt a svájci frank

Éves csúcson a forint - 200 alatt a svájci frank

Éves csúcsot döntött a forint, az euróval szembeni jegyzések ugyanis 263 forintig süllyedtek és a dollárral szemben is bő egy éves csúcsot állított fel. Közben a svájci frank is határozott gyengülésbe kezdett, jelenleg egy svájci frank


A forint a régiós devizák között az elmúlt egy hónapban egyértelműen felülteljesítő: mintegy 3 százalékot erősödött, miközben a cseh korona és a lengyel zloty a március eleji állapothoz képest még most is minimális gyengülésben van.

A svájci frank gyengülést az euróval szemben is, amelyben szerepe van az eurózónában élénkülő kamatemelési várakozásoknak, illetve a javuló globális kockázati étvágy idején leértékelődő menedékdevizáknak is.

Mindeközben az euró határozottan erősödik a főbb devizákkal szemben. Az euró erejét segíthette az is, hogy egy tegnap esti sajtóhír szerint Portugália már tárgyal a nemzetközi hitelezőkkel egy pénzügyi mentőcsomagról, illetve szintén egy tegnap esti közlemény szerint a Nemzetközi Valutaalap álláspontja az, hogy Spanyolországnak nincs szüksége külső segítségre. A dollárral szembeni eurójegyzések ma reggelre egy rendkívül fontos ellenálláshoz érkeztek 1,4280-nál, noha tegnap késő délután még 1,4160 körül járt a kereskedés.

Mindeközben újabb pofont kapott Portugália. A Moody’s tegnap leminősítése után a hitelminősítő ma reggel hét portugál bankot is leminősített. A Financial Times értesülései szerint az ügyvezető portugál kormány tárgyalásokat kezdett az uniós tagállamok vezetőivel egy áthidaló kölcsön feltételeiről. A megegyezés még nem az EFSF alapból történő lehívásról szólna, ugyanis arra nincs felhatalmazása az időközben lemondott kabinetnek, viszont a júniusi választásokig már átmeneti forrásra lehet szüksége az országnak, amit nem fog tudni a piacról biztosítani. Az új kormánytól most már szinte biztosra vehető, hogy kérvényezni fogja az IMF/EU alapból történő forráslehívást, amit korábban az elemzői kommentárok 80 milliárd euróra taksáltak. A mostani kölcsönre azért is szorul a kormány, mert a legnagyobb portugál bankok bejelentették, hogy felfüggesztik állampapír vásárlásaikat - hogy ezzel kényszerítsék a kabinetet az uniós segélyre. Ezek a bankok egyébként a portugál kötvénypiac legnagyobb szereplői.

Az adósságválság új fejezetét hozhatja, hogy közben az eurózóna tagállamok arról is tárgyalást kezdtek, hogy Görögország mégiscsak adósság-átstrukturálással éljen, vagyis, hiába a kimentés, muszáj lesz 'kvázi csődöt' jelenteni, ugyanis 2013-at követően sem lesz megfelelően biztosított a görög államháztartás finanszírozása, és az adósságok megújítása - utóbbi a FTD értesülése. Mindenesetre nem túl pozitív hír a portugál kölcsön és a görög bedőlés, ezek ugyanis meglehetősen megnehezíti az EKB dolgát a holnap esedékes kamatdöntésnél. Egyre valószínűbb, hogy emelnie kell a frankfurti központnak legalább 25 bázispontot a jelenleg 1 százalékos refinanszírozási rátából, viszont valószínű, hogy a periféria tagállamainak finanszírozási nehézségei miatt egyéb intézkedést is közbe kellhet iktatnia-írták az Equilor elemzői.


OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.