Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Augusztus 02. 08:48, csütörtök | Helyi
Forrás: Pozsgai Kitti

Extrém Motorsport Fesztivál Győrben

Extrém Motorsport Fesztivál Győrben

Az Extrém Motorsport Fesztivál minden év augusztusában nagy port kavar, nemzetközi gokart istállók, extrém technikai bemutatók, különleges autócsodák, szaktekintélyek költöznek Győrbe, az ETO Parkba.

Az augusztus 17-20. között, immár IV. alkalommal megrendezésre kerülő Extrém Motorsport Fesztiválon ismét az autó-és motorsportról szól majd minden. A Kálmán Motorsport, a fesztivál szakmai szervezője a világ egyik legeredményesebb gokart csapata, ami nemcsak a világ legjobbjaival dolgozik együtt, de színeiben áll rajtrács mögé Habsburg Ferdinánd Zvonimir is, Habsburg Ottó szépreményű, 15 éves versenyző unokája. Ferdinánd pár éve kezdett el gokartozni, mindene az autósport, így ő sem hagyja ki a győri futamot, Rotax Junior kategóriában vág neki a rengeteg előzési ponttal bíró pályának.
Várható a tavalyi évhez hasonlóan Kiss Pál Tamás szereplése is, aki júliusban GP3-ban, a Hungaroringen ismét megmutatta szaktudását.
Tavaly, mint ismeretes, 8 nemzet közel 150 pilótája vett részt a győri versenyen, 50-el többen, mint előtte, 2010-ben. A Kálmán Motorsport , az Extrém Motorsport Fesztivál szakmai vezetője elmondta, jelenleg közel 100 versenyző adta le nevezését, de várnak még résztvevőket Görögországból, Csehországból, Szlovákiából, Ausztriából, Szlovéniából és Németországból is.

ÚJDONSÁG: HÉTFŐN AZ AMATŐRÖKÉ A PÁLYA
Ebben az évben az amatőrök is kipróbálhatják, milyen összehasonlíthatatlan érzés is az, profi gokartban, rengeteg néző előtt kihozni magukból a legjobbat, a 1118 méter hosszú, 8-14 méter széles pályán. A fesztivál zárónapján, augusztus 20-án kerül ugyanis megrendezésre az Amatőr Utcai Gokartverseny, a RED Bull támogatásával.
Augusztus 20-án, reggel 09:00 és délután 16:00 órakor kvalifikálhatják magukat az amatőr gokart versenyzők. 16:00 órakor zárul az időmérő, a nap eredményei alapján a legjobb 16 idővel rendelkező gokartos 2*8-as döntőben újra kormányt ragad, ahol a 10 perces időmérőn, sorsolt gokartokkal kiderül, ki a legjobb 8. A legjobb 8 versenyző egymás ellen küzd majd az utcai futamon, ahol az első három helyezett dobogóra állhat és besöpörheti a kupákat és a nyereményeket.
A legjobbakat különleges, pályát formázó kupákkal díjazzák.

KIÁLLÍTÁSBAN A DICSŐ MÚLT
A szervezők a dicső múltat kiállítás formájában is megidézik, ugyanis gokartos relikviákból, fotókból, cikkekből, különleges tárgyakból tárlatot rendeznek a győriek életében oly meghatározó ’70-80-as évek autó-motorsportjáról.

A FELHÍVÁS továbbra is él a kiállítás kezdetéig! Gokartos relikviákat, fotókat, cikkeket, különleges tárgyakat vár az Extrém Motorsport Fesztivál. Ha Önnek is van olyan személyes, féltett kincse, amit szívesen kiállítana, ossza meg a nagyközönséggel. A gokartos relikviákat az ETO Park információs pultjánál gyűjtik 2012. június 1-től, átvételi elismervény ellenében. Mutassa meg Ön is régi idők, szép gokartos emlékeit, legyünk rájuk büszkék.


RALLY-DRIFT-STREETFIGHTER BEMUTATÓ
A rallye szakágat többek között Krózser Menyhért IRC autója képviseli majd a fesztiválon. A tavalyi magyar bajnok rallye versenyző személyesen is megtekinti a versenyt, maga nem indul a gokart futamon, hiszem rá két hétre várja őt egy csehországi IRC forduló. Idén a 13 helyszínes IRC sorozatában jó részeredményekkel büszkélkedhet eddig, ahol versenyzett már az Azori szigetek vagy épp Ukrajna terepein is. Hogy Krózser pontosan milyen autóval érkezik, az egyelőre meglepetés, hiszen a profi versenyző valószínűleg autót vált. Eddig a Honda Europe támogatott versenyzőjeként vágott neki a nemzetközi fordulóknak, de sajnos az autó gyengeségei miatt már 3 versenyből is kiesett. Az biztos, hogy egy 250-260 lőerős, speciális beállításokkal erősített, „sokat látott” rallicsoda érkezik majd.
Mókus az előző években is felejthetetlen stunt showt adott elő, bármerre jár a világban, a közönség tapssal jutalmazza tevékenységét. Újra fellép majd a fesztiválon, ezúttal Angyal Zolival, részletekig kidolgozott, veszélyesnek tűnő bemutatóikkal. A Show tartalmaz majd természetesen új elemeket, mint például egy motorra szerelt tűzijátékot is.
AUTÓCSODÁK
Kiállítunk egy 1951-ben gyártott HUDSON HORNET COUPE-t. Kevesen tudják hogy a valóságban ez az autó 3 évig veretlennek bizonyult az amerikai versenyeken. 1952-ben 34-ből 27-et, 1953-ban 22-t, 1954-ben 17 versenyt nyert meg. Ő a közismert „Doki” figura a Verdák című rajzfilmből. Hangját a híres színész Paul Newman kölcsönözte, aki 2008.-ban 83 éves korában elhunyt. Az ő tiszteletére ez az autó a Verdák rajzfilm második részében nem szerepelt, csupán a róla elnevezett múzeum. Így „Doki” is örök nyugovóra tért. Az óriási sikereket elért Hudson márka gyártása a vállalatvezetés sorozatos hibái miatt 1957-ben megszűnt.

Itt lesz egy SHELBY GT 500 KR FASTBACK is. 1968-ban az amerikai piacon tovább fokozódott a „lóerő harc”. CAROLL SHELBY ezért egy nagyobb teljesítményű RAM AIR motoros modellt készített. A motorháztető légbeömlőin keresztül érkezik a hideg levegő a légszűrőházra, így a kisebb térfogatú hideg levegőből több jut az égéstérbe nagyobb teljesítményt eredményezve. Ezeket a modelleket KR jelöléssel látták el, amely a KING OF THE ROAD (az út királya) kifejezés rövidítése. A modell teljesen eredeti, a restaurálás során az eredeti színét és csíkozását kapta meg. Belőle 1053 darab készült.

CSALÁDOKNAK IS…
A fesztivál a családoknak is tökéletes kikapcsolódást jelent: a technikai sportok mellett az állandó programokban lesz ugráló vár, zorb, játszóház, színpadi bemutatók is.
A Mobilis Interaktív Kiállítási Központ interaktív játékaival a mozgás és a motorok működésének fizikáját látványosan tárja fel: tűzzel, jéggel speciális kísérleti anyagokkal dolgozva. A központ különleges bemutatóeszközei közül néhány a fesztivál helyszínén kipróbálható; minden korosztálynak.

Az estek kitűnő hangulatáért pedig Kállay-Sounders András, Brash Bence, SP New Wave és a Black II Black felelnek idén. Mindegyik előadótól lehet valami újdonságra számítani, hiszen többen új klipet is forgattak a közelmúltban. A fesztivált hétfőn este pezsdítő tűzijáték zárja majd.

PROGRAMOK

Augusztus 17. péntek
Szabadedzés

Augusztus 18. szombat
09:00 – 15:00 Szabadedzés
15:00 – 18:00 Időmérő edzés, Kvalifikáció a versenyre
19:00 – 20:00 Sztárfellépő: Kállay-Sounders András
20:00 – 21:00 Sztárfellépő: Brash Bence
21:00 – 22:00 Sztárfellépő: SP, New Wave

Augusztus 19. vasárnap
09:00 – 10:00 Warm up
10:00 – 16:00 III. Alexovics Szlalom Kupa
10:00 – 12:00 Nemzetközi és Magyar Bajnoki Futamok elődöntői
13:00 – 16:00 Nemzetközi és Magyar Bajnoki Futamok döntői
17:00 – Ünnepélyes eredményhirdetés és díjátadó
19:00 – drift, rally, gyorsasági autó bemutató

Augusztus 20. hétfő
09:00 – 16:00 Amatőr Utcai Gokartverseny a RED Bull támogatásával – szabadedzés, időmérő
16:00 Amatőr Utcai Gokartverseny a RED Bull támogatásával – döntők
17:30 Drift, rallye és streetfighter bemutatók: Mókus és társai
20:00 – 21:45 Sztárfellépő: Black II Black
22:00 – Tűzijáték

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.

2024. Április 28. 08:10, vasárnap | Helyi

Szent Flórián nap – Nyitott szertárkapuk napja Győrszentivánon

A Nyitott Szertárkapuk Napjára különleges programmal készül a Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

2024. Április 28. 07:15, vasárnap | Helyi

Eddig ötezren tudták csökkenteni áramszámlájukat napenergia segítségével

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban.

2024. Április 27. 09:13, szombat | Helyi

Bejárná Miklósa Erikával a pannonhalmi bazilikát?

Olyan tárlatvezetés-sorozatot szerveztek, ahol egy-egy bencés szerzetessel és egy ismert és elismert tekintéllyel lehet bejárni a bazilikát.