Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Március 15. 09:52, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Ez lesz a pártok sorrendje a szavazólapon - Jóváhagyta az NVB

Ez lesz a pártok sorrendje a szavazólapon - Jóváhagyta az NVB

Jóváhagyta az országos pártlistás szavazólapok mintáját a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdán. Az egyik a magyarországi szavazásra, a másik a levélben szavazásra készült. A szavazólapokon 23 párt neve szerepel.

Miután az NVB nyilvántartásba vette az országos pártlistákat, és az erről szóló határozatok ellen benyújtott jogorvoslatok lezárultak, a testület feladata a szavazólapok adattartamának jóváhagyása volt.

Ez az úgynevezett imprimálás azt jelenti, hogy az NVB elfogadja a szavazólap "képét", azt, hogy helyesen szerepelnek-e rajta a jelölőszervezetek, valamint a listákon lévő jelöltek neve.

A jogszabály szerint a szavazólap a pártlisták nevét az NVB által március 6-án kisorsolt sorrendben tartalmazza.

Az NVB által elfogadott országos pártlistás szavazólapon három sorban szerepelnek a listák. A szavazólap mérete A/3.

Az NVB külön szavazólapot hagyott jóvá a magyarországi lakóhellyel rendelkezők szavazásához (ezen szerepel a bal felső sarokban egy karika a bélyegzőlenyomatnak is), és külön szavazólapot a levélben szavazók számára.

A szavazólapon fel van tüntetve az is, hogy csak egy listára lehet érvényesen szavazni.

A szavazólap tartalmazza a lista sorszámát (egytől induló, folyamatos sorszámozással), alatta a jelölőszervezet logóját (a jelölőszervezetek logóját egy 20 milliméter magas, 40 milliméter széles területen kell feltüntetni), a szavazásra szolgáló kört, alatta a pártlista rövid nevét, majd a jelölőszervezet teljes nevét és a lista első öt jelöltjének a nevét.

A listán a következő sorrendben szerepelnek a pártlisták: 1 - Sportos és Egészséges Magyarországért Párt, 2 - Momentum Mozgalom, 3 - Demokratikus Koalíció, 4 - Szegény Emberek Magyarországért Párt, 5 - Közös Nevező 2018, 6 - Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt, 7 - Összefogás Párt, 8 - Magyar Kétfarkú Kutya Párt, 9 - Magyar Szocialista Párt - Párbeszéd Magyarországért Párt, 10 - Iránytű Párt, 11 - Magyar Igazság és Élet Pártja, 12 - Magyarországi Cigánypárt, 13 - Fidesz-Magyar Polgári Szövetség - Kereszténydemokrata Néppárt, 14 - NET Párt, 15 - Jobbik Magyarországért Mozgalom, 16 - Magyarországon Élő Dolgozó És Tanuló Emberek Pártja, 17 - Magyar Munkáspárt, 18 - Együtt - A Korszakváltók Pártja, 19 - Családok Pártja, 20 - Lehet Más a Politika, 21 - Tenni Akarás Mozgalom, 22 - Rend és Elszámoltatás Párt, 23 - Kell az Összefogás Párt.

Az NVB-nek a szavazólap adattartalmának jóváhagyásával kapcsolatos határozata ellen - egynapos jogorvoslati határidővel - felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani a Kúriához.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.