Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2012. Február 22. 18:30, szerda | Helyi
Forrás: 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred

„Ezek a képek beszélnek”

„Ezek a képek beszélnek”

Afgán életképek címmel nyílt meg Füsi Csaba zászlós első önálló fotókiállítása hétfőn, a győri Petőfi Sándor Művelődési Házban.

Katona, mentős, fotós - a három hivatás egyszerre jellemzi a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonáját, aki afganisztáni külszolgálata alatt készített fotóit tárta most a nagyközönség elé.

Füsi Csaba zászlós az ezred Egészségügyi Központjában szolgál, mellette havi 60 órában dolgozik az Országos Mentőszolgálat győri mentőállomásán, mentő szakápolóként és négy éve a Győri Fotóklub Egyesület tagja. 2010. novemberétől - 2011. júniusáig a magyar-amerikai Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport tagjaként (OMLT 5. váltás) Észak-Afganisztánban teljesített szolgálatot egészségügyi katonaként. A misszió során sokat utazott katonai járművekben Baghlan tartományban, és legtöbbször csak a vastag páncélüvegen keresztül volt lehetősége az afgán környezet megörökítésére.

A Petőfi Sándor Művelődési Ház kamaratermében nagy számban jelentek meg az érdeklődök. A fotókiállítást Kovács Ferenc mk. ezredes, a győri alakulat parancsnoka nyitotta meg elsőként, aki katonai szemmel közelített az eseményhez. Bevezetőjében röviden szót ejtett a Magyar Honvédség afganisztáni szerepvállalásáról, a katonák emberfeletti teljesítményéről. Kiemelte: Füsi Csaba egy olyan csoport tagjaként szolgált, amelynek feladata az afgán katonák műveleti felkészítése, kiképzése, mentorálása. A zászlós úr szenvedélyes fotósként, vállán a 30 kilós felszerelésével, a páncélozott jármű nem túl kényelmes ülésén – amikor tehette – elővette fényképezőgépét, melynek eredményeként elhozta nekünk egy távoli ország mindennapjait, megmutatva a hosszú háborús évek alatt meggyötört arcokat, melyekről csak elképzelni tudjuk az átélt szenvedéseket.

A fotógráfus szemével vette át a szót Smuck László a Győri Fotóklub Egyesület alelnöke, aki Füsi Csaba fotós múltját elevenítette fel elsőként, majd rátért a kiállított fotókra. Ezek a képek beszélnek, elmesélik mit látott Ő, és mit mond el vele nekünk. Pillanatokat kapott el Csaba és hozta el. Ezek a fotók nagyon jól visszahozzák ezt a sivár, kietlen vidéket a technika mai eszközeivel keveredett és az elmaradottság egyfajta fura, kettős világát…Örülök annak, hogy a katona mellett Csaba másik oldala, a fotós is jelen volt Afganisztánban, és az Ő szemével látott különleges világot hozta el nekünk.

Ahogy a kiállított képekből is látszik Füsi Csaba a bemutatott tájak mellett szívesen fotózta az embereket, az arcokat, hiszen, ahogy elmondta a portrékon keresztül a tükröződő érzelmeket, arcokra kirajzolódó lelkeket mutathatja be a kiállításán.

A kiállítás rendhagyó módon zajlott, hiszen az ünnepélyes megnyitó után a több mint száz vendég, afgán zenékkel kísért vetítés során további, a kiállításon nem szereplő, több száz fotót tekinthetett meg. Ez a színes kavalkád még teljesebbé tette azt az izgalmas, ugyanakkor európai szemnek furcsa világot, amellyel fotós kollegánk a hét hónap alatt találkozott. Amint az elhangzott, a kiállítás-megnyitó időpontjának apropóját az is adta, hogy Füsi Csaba a napokban ünnepli 50. születésnapját, akinek ezúton is gratulálunk! Csaba elmondta, fantasztikus volt ennyi embert, rég nem látott barátot, jelenlegi és volt kollegát, és számos ismeretlen arcot látni, akik megtisztelték azzal, hogy eljöttek a megnyitóra.

A Harmónia Művészeti Központ által szervezett fotókiállítás 2012. március 14-ig, hétfőtől-péntekig 08.00 és 20.00 óra között látható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 09:13, kedd | Helyi

Újabb fokozott ellenőrzés az utakon

Hétfőtől összehangolt közlekedésrendészeti akciót tart a rendőrség.

2024. Május 14. 08:13, kedd | Helyi

Később zár a hivatal

Mától május 21-ig, az adóbevallási határidőig hosszabb nyitvatartással várják az ügyfeleket a NAV ügyfélszolgálatai.

2024. Május 14. 07:11, kedd | Helyi

Szünetel az ivóvízellátás szerdán Ménfőcsanakon

Az Ecker János és Hegymester utcákban hálózat rekonstrukciós munkák miatt május 15-én, szerdán 8:00 és 14:00 óra között az ívóvízellátás szünetel – tájékoztatta a felhasználókat a Pannon-Víz.

2024. Május 13. 09:19, hétfő | Helyi

Amikor rossz helyre kopogtatsz: eltévesztette, a házszámot a betörő

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfivel szemben, aki betört egy házba, hogy jogosnak vélt vagyoni igényének erőszakkal érvényt szerezzen egy közel 20 cm-es pengével, de tévedésből rossz ingatlanba tört be.