Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. November 19. 12:32, péntek | Helyi

Ezek a leggyakoribb okok a lakástüzeknél

Ezek a leggyakoribb okok a lakástüzeknél

Győr-Moson-Sopron megyében tavaly 244 esetben, idén eddig 239-szer hívták a tűzoltókat lakásokhoz, családi házakhoz tűzeset miatt. – közölte a megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A lakástüzek többsége kis odafigyeléssel megelőzhető, ha odafigyelünk a környezetünkben található veszélyforrásokra.

Azt írják, többször előfordl, hogy nyílt láng – például a kazánból kicsapó láng, vagy kipattanó szikra okoz tüzet a pincékben, kazánházakban. Ezért fontos, hogy a fűtőeszközök közvetlen környezetébe ne tegyünk éghető anyagot, hiszen az könnyen lángra kaphat. Éghető padozatú vagy padlóburkolatú helyiségben a szilárd tüzelőanyaggal üzemeltetett tüzelőberendezés ajtaja elé fémből készült parázsfelfogót kell elhelyezni.

A fűtési rendszer hibáira is számos tűz vezethető vissza. A fűtőeszközöket évente egyszer tanácsos szakemberrel ellenőriztetni, ha szükséges, kitisztíttatni. Ezek az eszközök lánggal égnek, vagy hőt termelnek, meghibásodásukból lakástűz lehet.

Többször a gyertyák, mécsesek használata okozott tüzet. A közelgő ünnepre olyan adventi koszorút válasszunk vagy készítsünk, amelyiken a gyertya alatt tűzálló alátét van, így akkor sem gyullad meg az asztalterítő, ha a gyertya leég.

Szintén sok tüzet okoz az elektromos eszközök zárlata, a hálózat túlterhelése. A karácsonyi díszítéshez a fényfüzéreket csak megbízható helyen, műszaki üzletben vásároljuk meg. Ha valamilyen elektromos eszköz rendszeresen lecsapja a biztosítékot, ha a kábel, az elosztó, a hosszabbító sérült, esetleg deformálódott, ne használjuk. Ne terheljük túl a hálózatot, ne használjunk minden elektromos eszközt egyszerre! A kismegszakítókat, biztosítókat csak szakemberrel cseréltessük!

Gyakori, hogy a sütés és a főzés vezet tűzhöz. Főzés közben állítsuk be a telefonunkon az időzítőt, így biztos, hogy nem felejtjük a tűzhelyen vagy a sütőben a készülő ételt.

A dohányzás miatti tüzek kialakulása is gyakori.

Tűz esetén fontos a gyors helyzetfelismerés és reagálás. Ha a tüzet nem tudja eloltani, az épületet a lehető leggyorsabban hagyja el és kérjen segítséget a 112-es segélyhívón!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 09:13, kedd | Helyi

Megyei tűzkárok: családi ház, autó égett porrá, galambok vesztek oda

Közzétette a Katasztrófavédelem az első negyedév adatait. Számos tűzkár kis odafigyeléssel megelőzhető lett volna.

2024. Április 16. 08:13, kedd | Helyi

Így vásárolj a Temun biztonságosan – szakértő ad tanácsot, hogyan védd meg a pénzed

Mit kell tennünk, hogy az olcsó kínai termékek rendelésekor biztonságban legyenek a bankkártya adataink, és ne tudják illetéktelenek leemelni a számlánkról a pénzünket?

2024. Április 16. 07:13, kedd | Helyi

Tavaszi utómunkálatokkal folytatódik a győri fővonal felújítása

Tavaly felújította a MÁV a győri fővonal Biatorbágy és Szárliget közötti szakaszát.

2024. Április 15. 09:14, hétfő | Helyi

Milákot is leelőzték – a győri úszók voltak a legeredményesebbek az idei bajnokságon!

2024 április 9-12. között Budapesten a Duna Arénában rendezették az úszók számára a felnőtt magyar bajnokságot, ahol az olimpiai kvalifikációs szinteket is megúszhatták a legjobbak.