Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Július 27. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu

Ezeket kéri az IMF

Ezeket kéri az IMF

A szociális kiadások lefaragását és az egykulcsos személyi jövedelemadó módosítását is kérte a kormánytól az IMF és az unió – mondta a Hír Televíziónak Varga Mihály.

Szerinte a megbeszéléseken több kérdésben egyetértettek a nemzetközi szervezetek képviselőivel, sok területen viszont még vita van. A politikus nem zárta ki, hogy a kormány átírja a tranzakciós illetéket, a közszféra létszámának radikálisabb, gyorsabb csökkentésével viszont nem értettek egyet a valutaalappal.

Varga Mihály a Hír Televíziónak adott csütörtöki interjúban a delegációval folytatott egyhetes tárgyalássorozatról kifejtette: az irányban egyetértettek, és bár a nemzetközi szervezetek elismerik a kormány eddigi munkáját, több intézkedést kifogásolnak. Ilyen például a jegybankot is terhelő tranzakciós illeték. A terhet már az Európai Bizottság is vizsgálja. A miniszter szerint augusztus végére születhet meg erről a magyar álláspont.

A tárgyalásokat vezető miniszter leszögezte: ha az intézkedés sérti az uniós eljárási rendet, az uniós jogszabályokat, akkor a magyar kormány erre hivatalos választ fog adni. „Ha szükséges, akkor módosításokra is készek vagyunk” – fogalmazott.
A nemzetközi szervezetek a válságadók mihamarabbi kivezetését és a régiós szinten is magas, 750 ezres közszféra létszámának radikális csökkentését is sürgetik. A miniszter minderre úgy reagált: olyan programokat indítottak el, amelyek ezt a létszámot az elmúlt két évben már jelentősen csökkentették, és megpróbálják az embereket visszavezetni a magánszférába, abba a világba, ahol „a magántőke dönti el, hogy hány embert alkalmaz”. Hangsúlyozta: ez nem egyszerű feladat, itt vár gyorsabb, radikálisabb lépéseket a valutalap. A miniszter ugyanakkor azt mondta: „Mi azt mondjuk, hogy haladunk egy pályán, egyetértünk az iránnyal, de értsék meg, hogy ezt csak lassabban tudjuk megvalósítani.”

Lesz változás a költségvetésben

Varga Mihály hozzátette: a szervezet felvetette az egykulcsos adó megszüntetését is, ehhez azonban ragaszkodik a kabinet. Az ingatlanadó kivetése nem merült fel az egyeztetéseken, azt viszont jelezték a nemzetközi szervezetek képviselői, hogy a szociális kiadásokon és a tömegközlekedés támogatásán lehetne spórolni. Varga Mihály megerősítette, hogy a jövő évi költségvetésben lesznek még kisebb változások. Szerinte arra nem kell készülni, hogy fenekestül felforgatják a 2013-as költségvetést. „Közel vannak egymáshoz a számok, tizedszázalékokról beszélünk” – fűzte hozzá.
Mint ahogy azt egy korábbi interjúban is ismertette, a tárca nélküli miniszter szerint szeptemberben derül ki, hogy készenléti vagy elővigyázatossági hitelt kaphat-e Magyarország, és mekkora összegben. Varga Mihály arra számít, hogy még ősz végén aláírhatják a megállapodást is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: