Városlista
2020. május 31, vasárnap - Angéla

Hírek

2010. Január 23. 06:57, szombat | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Faji egyenlőség: Amerika optimista?

Faji egyenlőség: Amerika optimista?

A Pew Research friss kutatása szerint egy évvel Barack Obama elnök beiktatását követően sokkal optimistábban látják a jövőjüket a fekete amerikaiak, mint az elmúlt negyed évszázadban bármikor. Igaz, egy michigani felmérés szerint a telj

Sorsfordító választás?

A Pew Research Center for the People & the Press nemrég közzétett kutatása szerint Barack Obama elnök megválasztása után egy évvel a fekete amerikaiak sokkal optimistábban látják a faji és etnikai kérdések nemzeti helyzetét, mint az elmúlt huszonöt évben bármikor. A kutatás pozitív megítélést tárt föl az etnikai kapcsolatok, a helyi közösségek és a jövőbeni kilátások szintjén, igaz, arra is rávilágított, hogy az amerikai társadalom alapvető faji méltányossági hozzáállásával kapcsolatban még mindig vannak kétségeik.

Szebb jövő, javuló kilátások

A kutatás szerint az afroamerikai lakosság jelentős része, 54 százaléka szerint Barack Obama elnök megválasztása jelentősen javította az etnikai kapcsolatok helyzetét és megítélését az Egyesült Államokban. Az állítással a fehér lakosságnak csak 32 százaléka értett egyet, míg 45 százalékuk úgy vélte, az új elnök nem hozott változást ezen a téren.

Ma mintegy kétszer annyi afroamerikai értékeli optimistábban társadalmi helyzetét az öt évvel korábbi kilátásaihoz képest, mint 2007-ben. A korábbi hasonló kutatás során ugyanis a válaszadóknak 20, a friss felmérés szerint viszont 39 százaléka nyilatkozott pozitívan. A felmérés szerint ráadásul, a korábban mért 44 százalékhoz képest most a fekete bőrű lakosság 53 százaléka véli úgy, hogy a jövőben helyzetük még tovább fog javulni.

A megkérdezettek többsége úgy látja, az elmúlt évtizedben közeledett egymáshoz a fekete és fehér bőrű népesség helyzete mind a társadalmi értékek, mind az életszínvonal szintjén. Igaz, a fekete amerikaiak nem számoltak be a gazdasági válság hatására bekövetkező jelentős financiális változásról, míg a fehér lakosság körében 2006 óta 52 százalékról 35 százalékra esett vissza azok aránya, akik anyagi helyzetüket jónak vagy kiválónak ítélik. Helyi közösségeik helyzetét a fekete lakosság 44 százaléka ítéli kielégítőnek, de ez a viszonylag alacsony arány is érezhető javulást jelent a 2007-es 36 százalékos rátához képest. A fehér bőrű lakosok körében nagyobb, 64 százalékos ez az mutatószám, viszont körükben nem mértek változást az elmúlt években.

A több területen is kimutatható optimizmus ellenére tízből nyolc fekete lakos - a fehérek körében csak tízből három - úgy véli, az országnak még jelentős és alapvető változásra van szüksége ahhoz, hogy a fekete lakosok teljesen egyenjogúnak számítsanak, és annak is érezzék magukat.

Még 100 év?

Egy szintén a közelmúltban ismertetett amerikai kutatás a fentinél jóval pesszimistább jövőképet tárt fel. A Michigan-ben rendezett Társadalmi Sokszínűség és Befogadás Kerekasztal (Michigan Roundtable for Diversity and Inclusion) keretében bemutatott felmérés szerint ugyanis Obama elnökké választása óta nem javult a teljes egyenjogúság elérésébe vetett hit.

A Mitchell Research & Communications által készített telefonos kutatás szerint Michigan állam fekete bőrű lakosainak 68 százaléka látja úgy, még legalább száz évnek kell eltelnie ahhoz, hogy az eltérő bőrszínű lakosok teljesen egyenjogúak legyenek a fehér lakossággal, már ha ez egyáltalán elérhető... A 2008-as hasonló felmérés során a megkérdezetteknek ennél valamivel kevesebb, 63 százaléka nyilatkozott így.


Ezek érdekelhetnek még

2020. Május 31. 05:00, vasárnap | Belföld

A friss és ízletes magyar földieper a legjobb választás a családoknak

A friss és ízletes magyar földieper a legjobb választás a családoknak a gyümölcsfogyasztásra, az elmúlt időszak napsütéses időjárásának köszönhetően nagyon jó epertermés várható

2020. Május 31. 05:00, vasárnap | Belföld

A koronavírus-betegség gyógyításában folyamatosan követik a nemzetközi protokollt

A koronavírus-betegek kezelésénél folyamatosan követik a nemzetközi protokollt

2020. Május 30. 18:08, szombat | Belföld

Kerékpárosbarát címre pályázhatnak a munkahelyek és települések

Idén is meghirdetik a Kerékpárosbarát település és a Kerékpárosbarát munkahely pályázatokat

2020. Május 30. 17:07, szombat | Belföld

Egyszerűsödnek a családtámogatások igénylésének feltételei

Egyszerűsödnek a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), a babaváró támogatás és a jelzáloghitel-elengedés igénylésének feltételei, bővül az igénylők köre a Magyar Közlönyben pénteken megjelent kormányrendelet szerint