Városlista
2019. december 9, hétfő - Natália

Hírek

2010. Február 11. 14:41, csütörtök | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Február 14.: a szerelmesek vagy a kereskedők napja?

Február 14.: a szerelmesek vagy a kereskedők napja?

Egy frissen közzétett kutatás eredményei szerint a kanadaiak jelentős része véli úgy, hogy a Valentin-nap túlságos kommercializálódott ünneppé vált. Ennek ellenére sokan tervezik, hogy apró ajándékokkal, romantikus programmal kedveskedn

Ámor esete a boltosokkal

Virág, csokoládé, illatos gyertya - a tipikus kellékei a tipikus Valentin-napi vacsorának. Bár február 14-e hivatalosan a szerelemről szól, sok kereskedő ragadja meg az alkalmat és emeli fel kisebb-nagyobb mértékben árait, hogy a virágok, desszertek, romantikus ajándéktárgyak iránt mutatkozó megnövekedett keresletet jobban kihasználhassa. A Synovate kutatása szerint mindez ahhoz vezetett, hogy a kanadaiak háromnegyede úgy érzi, a szerelem ünnepe túlságosan is kereskedelmi jelleget öltött.

Bár elítélik az üzletek árpolitikáját, a megkérdezettek 43 százaléka mégis konkrét tervekkel rendelkezik február 14-ére. Esetükben tízből kilenc válaszadó partnerével, mintegy negyede családi körben, gyermekeivel együtt fogja megünnepelni a szerelem napját. A leggyakoribb programnak a romantikus vacsora számít: az ünneplők 58 százaléka rendelkezik ilyen tervekkel. Valamivel több, mint harmaduk nem felejtkezik el az édességek, további harmaduk a virágok beszerzéséről sem. A válaszadók tíz százaléka romantikus utazással, mini-szünidővel tervezi még különlegesebbé tenni az alkalmat.

A kereskedők jó része természetesen elégedett lehet. Az ünneplők mintegy fele 50, közel harmada 100-150, 6 százaléka pedig 200 dollár fölötti összeget tervez költeni kedvesére szerelme jeléül. A többség természetesen partnere, de 26 százaléka gyermeke, 8 százaléka szülei, 2 százaléka udvarlója, sőt 1 százaléka még a főnöke számára is vesz ajándékot.

Ki tervez? Ki fizet?

Sokan tervezgetik előre, hogy kisebb-nagyobb aprósággal meglepik a párjukat február 14-én. De vajon mit gondolnak a párok, melyik fél feladata a tervezés? A válaszadók fele természetesen úgy véli, a pároknak közösen kell kitalálnia, mivel tegyék emlékezetessé a szerelem napját. Különösen jellemző ez az állásfoglalás a nőkre: körükben 68 százalék a közös tervezést támogatók aránya. A megkérdezettek összesen harmada, a férfiak 42 százaléka ugyanakkor úgy nyilatkozott, kapcsolatában az ő felelőssége a tervezés.

A válaszadók 41 százaléka vélekedik úgy, hogy nem csak a tervezés, a program költsége is közös, ennek megfelelően a felek együtt fizetnek a romantikáért. Ezzel szemben az összes válaszadó 42 százaléka (a férfiak 73%) nyilatkozott úgy, hogy az ünneplés költségei őt terhelik, míg 12 százalékuk a párjára terheli az anyagiakat.

Őszinte romantika?

A felmérés néhány tipikus Valentin-nappal kapcsolatos vélekedésre is rákérdezett: kinek fontosabb, mi a túlzás, mi van az egyedülállókkal?

Az eredmények szerint - kevéssé váratlan módon - a nők azok, akik nagyobb elvárásokkal rendelkeznek az ünneppel kapcsolatban. A válaszadók 21 százaléka (zömmel férfiak) nyilatkozott úgy, hogy partnere csalódott lenne, ha nem készülne számára valamilyen kedvességgel, míg 26 százalékuk (zömmel nők) saját csalódottságának adna hangot, ha párja elfeledkezne a meglepetésről.

Érdekes módon, míg a kanadaiak fele igen romantikusnak tart egy február 14-ei eljegyzést, ugyanilyen arányban vannak, akik szerint Valentin-napon mondani először, hogy "szeretlek" már túlságosan giccses. Mindemellett a válaszadók bő negyede gondolja csak úgy, hogy az egyedülállóknak kellemetlen perceket szerez az ünnep, és megkérdezettek harmada ért egyet azzal, hogy jobb a szerelmesek napja előtt, mint közvetlenül utána szakítani...


Ezek érdekelhetnek még

2019. December 09. 10:48, hétfő | Belföld

A turizmus legszebb karácsonyfáját keresik – fotópályázat

A szakma legszebb karácsonyfáját keresik. Fotózd le, ők pedig megmutatják a széles szakmai közönségnek, és megszavaztatják. A legszebb fát beküldő cég, helyszín, díjat kap.

2019. December 09. 09:52, hétfő | Belföld

Kigyulladt egy forgácslapgyártó üzem

Kigyulladt egy forgácslapgyártó üzem Magyarszecsődön - közölte honlapján a Katasztrófavédelem.

2019. December 09. 09:27, hétfő | Belföld

Megválasztották az idei év legjobb magyar mézét

A 12. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon szombaton hirdették ki a fajtamézek versenyének eredményét és az idei év legjobb magyar mézét.

2019. December 09. 08:50, hétfő | Belföld

Magyarország a díszvendége az idei vatikáni betlehem-kiállításnak

Tizennyolc magyar kézműves betlehem bemutatásával kezdődött a Vatikánban vasárnap délután megnyitott nemzetközi betlehem-kiállítás,