Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Április 16. 07:05, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Fegyverropogástól hangos az afgán főváros

Fegyverropogástól hangos az afgán főváros

Három afgán várost – köztük Kabult – ért vasárnap összehangolt támadás a tálibok részéről, magyar érdekeltséget nem érintett a fegyveres incidens.

A kabuli diplomáciai negyedet érő támadássorozatban rakétagránát csapódott be egy olyan épületbe, amelyben brit diplomaták laknak. A bent lévők sorsáról egyelőre nem tudni semmit. A fővárosban támadás érte még a parlamentet, kormányzati épületeket, szállodákat és egy repülőteret, összesen három gócpontban.

Az amerikai nagykövetség közölte, hogy épülete környékén még mindig hallani fegyverropogást, de a külképviselet alkalmazottai közül senkinek nem esett bántódása.

A tálib lázadók szóvivője jelentkezett a hírügynökségeknél, és közölte: embereik hajtották végre a támadássorozatot egyebek között a német és a brit nagykövetség, valamint a NATO központja ellen.

Magyar érdekeltséget nem ért támadás

Magyar érdekeltséget nem érintett az a fegyveres támadás Kabulban, amely vasárnap történt az afgán fővárosban – közölte a Külügyminisztérium sajtóosztályának vezetője az MTI érdeklődésére.

Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőnöke az MTI-nek elmondta, hogy Peimli Károly, Magyarország kabuli nagykövete megerősítette a támadás hírét, amely egyebek közt a diplomáciai negyedet, továbbá szállodákat is ért.

A sajtófőnök tájékoztatása szerint magyar érdekeltséget nem ért támadás, a magyar nagykövetség munkatársainak testi épsége nincs veszélyben, továbbá a Külügyminisztériumnak nincs tudomása arról, hogy magyarok megsérültek volna.
Külképviseleti és hírügynökségi jelentések szerint 2012. április 15-én, vasárnap a kabuli kormányzattal szemben álló tálib csoportok összehangolt támadást indítottak Kabulban és Afganisztán több tartományában nyugati érdekeltségek ellen – áll a Külügyminisztérium MTI-hez eljuttatott közleményében.

A közlemény szerint a külképviselet dolgozói biztonságos helyen tartózkodnak, a helyi szövetséges biztonsági erőkkel állandó kapcsolatban vannak, a Külügyminisztériumot folyamatosan tájékoztatják a fejleményekről. A magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) Pol-e-Kumriban szintén biztonságban van, támadásra abban a tartományban mind ez idáig nem került sor. Magyarország több száz fős katonai és polgári erőt állomásoztat Afganisztánban, akiknek a feladata a béke és a biztonság erősítése, valamint a több évtizedes fegyveres konfliktus sújtotta ország újjáépítése.

A közlemény hangsúlyozza, hogy Magyarország a leghatározottabban elítéli az erőszakos cselekményeket, amelyeket semmiféle indok nem igazolhat.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) tájékoztatása szerint Kabulban összesen 66 magyar katona teljesít szolgálatot, őket nem érte támadás, mindannyian biztonságban vannak.

Kabulban a helikopteres kiképző csoport létszáma 12 fő, a logisztikai mentor csoporté 16 fő, 38-an pedig egyéni törzsbeosztásban szolgálnak az ISAF, a helyi biztonsági erők parancsnokságán – mondta el Farkas Anikó, a HM sajtófőnöke az MTI-nek.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.