Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Október 05. 14:24, péntek | Belföld
Forrás: MTI Fotó: Bruzák Noémi

Felavatták Mádl Ferenc mellszobrát Herenden

Felavatták Mádl Ferenc mellszobrát Herenden

Felavatták Mádl Ferenc néhai köztársasági elnöknek, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. igazgatósága egykori elnökének mellszobrát pénteken Herenden. Áder János államfő az ünnepségen azt mondta: Mádl Ferenc gondolkodásában szorosan összetartozott magyarság és Európa, kereszténység és polgárosodás, jog és erkölcs, s ezen értékeket képviselte köztársasági elnökként is.

Mádl Ferencre emlékezve Áder János kitért arra, hogy a néhai államfő az ottani táj szülötte volt, nemcsak földrajzi, hanem szellemi, lelki értelemben is; mindig nagy szeretettel emlegette szülőfaluját, Bándot és a környékbeli településeket.
A köztársasági elnök a Herendi Manufaktúra díszkertjében tartott eseményen hozzátette: Mádl Ferenc számára a paraszti örökség a munka és a közösség tiszteletét, mások teljesítményének a megbecsülését, a saját tulajdonára és erejére támaszkodó ember méltóságát jelentette. Olyan értékeket, amelyek a polgárosodás alapját is letették; ezeket a gyerekkorában beléivódott értékeket képviselte értelmiségi pályája állomásain és a közéletben is - tette hozzá.
Áder János szólt arról, hogy a Mádl családban a hat gyermek mindegyike egyetemi végezettséget szerzett, pedig a XX. század egyiküknek sem kínált könnyű utat. A családban tisztelték a tudást, a keresztény értékeket, és mint minden magyarul gondolkodó családban, magától értetődő volt az 1848-as forradalom ismerete, a reformkor és a szabadságharc nagy alakjainak tisztelete is - fejtette ki az államfő, megjegyezve: Mádl Ferenc egyszer azt mesélte, hogy azért választotta a jogi pályát, mert Kossuth és Deák is ügyvéd volt.
A köztársasági elnök Mádl Ferenc civil, tudományos és politikusi pályafutását felidézve kiemelte, hogy az Antall-kormánytól nagy feladatot kapott, amikor a privatizációval kapcsolatos jogi tervek kidolgozására és a folyamat felügyeletére kérték fel. Az európai polgári Magyarország gazdasági hátterének megteremtésében vehetett részt, amely testhezálló, személyre szabott feladat volt számára - állapította meg Áder János.
Mádl Ferenc ellenállt annak, hogy a herendi porcelánkultúra külföldi kézbe kerüljön, ehelyett kialakította a munkavállalói résztulajdonosi formát, ami biztonságot, tervezhető jövőt jelent - emelte ki az államfő.
Kultuszminiszteri munkásságáról szólva kitért arra, Mádl Ferenc "nagy fájdalma" volt, hogy az erkölcs vagy hittantanítás nem lett kötelező az iskolákban, nem csupán katolikus hite miatt, hanem mert tudományos meggyőződése volt, hogy Európa arcát a kereszténység formálta, az európai kultúra, gondolkodásmód, politika, a modern alkotmányosság, a demokrácia és az emberi jogok keresztény gondolkodásmódból nőttek ki.
"Magyarság és európaiság, kereszténység és polgárosodás, jog és erkölcs - köszönjük Mádl Ferencnek, hogy közéleti szereplőként, tudósként, egyetemi tanárként példát mutatott ezekből" - hangoztatta Áder János.
A Herendi Manufaktúra Zrt. igazgatóságának elnöke, Gaál Zoltán ünnepi beszédében azt hangsúlyozta, emléket kell állítani azoknak, akiknek az életútja, gondolkodása, közösségért tett szolgálata, tisztessége kiemelkedő. Felidézte: Mádl Ferenc szülei a manufaktúrában dolgoztak, és maga is azt gondolta gyermekként, hogy porcelánfestő lesz belőle; 1998-2000 között volt a manufaktúra igazgatósági elnöke, és tisztségében a herendi értékek őrizője volt.
Az ünnepség Eperjes Károly szavalatával folytatódott, majd Mádl Ferenc porcelánból készült mellszobrát özvegye, Mádl Dalma és Simon Attila, a zrt. vezérigazgatója leplezte le.

Mádl Ferenc özvegye, Mádl Dalma (b) és Simon Attila vezérigazgató leleplezik Mádl Ferenc néhai köztársasági elnöknek, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. igazgatósága egykori elnökének mellszobrát a cég üzemének díszkertjében Herenden.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk