Városlista
2020. május 31, vasárnap - Angéla

Hírek

2010. Január 26. 06:24, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

Felfuttatta a benzinturizmust a jövedéki adó emelése

Felfuttatta a benzinturizmust a jövedéki adó emelése

Kétszeresére emelkedett az utasforgalom az ukrán határon az üzemanyag jövedéki adójának emelése óta. A Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) adatai szerint a gazdasági válság hatására 2009-ben 40 százalékkal emelkedett az adócsalások szám

A jövedéki adó emelésével a benzin 14, a gázolaj pedig 9 forinttal drágult január 1-jén. Egy liter benzin árában 120 forint a jövedéki adó, míg a gázolajéban több mint 97. A környező országok közül csak Szlovákiában drágább az üzemanyag.

Horvátországban 30, Ausztriában 20, Romániában 90, míg Ukrajnában 150 forinttal marad el a benzin ára a 313 forintos hazai átlagártól. Ha valaki külföldön teletankolja az autóját, kannában további 10 liter üzemanyagot hozhat be az országba magáncélra a törvény szerint. A nagyobb mennyiséghez jövedéki engedély kell, anélkül szabálysértési vagy büntetőeljárás indul a sofőr ellen, ha lebukik.

Nagy János, a VPOP országos parancsnoka közölte, hogy az ukrán határszakasz térségében megélénkült az üzemanyag-vásárlás. „Ezt abból mérjük le, hogy az elmúlt három hétben az utasforgalom a duplájára emelkedett az elmúlt évhez képest" - tájékoztatott a parancsnok. „Ez azt jelenti, hogy miután mindenki tele tankkal érkezik vissza, igyekeznek a külföldön vásárolt, olcsóbb üzemanyaggal üzemeltetni a járműveket" - tette hozzá.

Az csak az első negyedéves államháztartási adatokból derül ki, hogy a benzinturizmus miatt kieső adóbevételt ellensúlyozza-e az itthon eladott üzemanyag magasabb adótartama. Hasonló a kérdés a dohánytermékeknél, amelyek árában egyelőre nem érződik a jövedéki adó 8 százalékos emelése. A forgalmazók ugyanis tavaly év végén - a törvény adta lehetőséggel élve - rekordmennyiségű zárjegyet vásároltak fel, hogy késleltethessék az áremelést. A zárjegyek felvásárlása miatt 2009 decemberében másfélszer annyi jövedéki adó folyt be a költségvetésbe a dohánytermékek után, mint egy évvel korábban. A 20 milliárdos többlet az államháztartás mérlegét javította. Az eljárást az Orbán Viktor által felkért közgazdászok trükközésnek minősítették.

A Vám- és Pénzügyőrség beszámolója szerint 2009-ben 40 százalékkal emelkedett az adócsalások száma az egy évvel korábbihoz képest, és 74 százalékkal nőtt az adóval kapcsolatos visszaélések száma.


Ezek érdekelhetnek még

2020. Május 31. 05:00, vasárnap | Belföld

A friss és ízletes magyar földieper a legjobb választás a családoknak

A friss és ízletes magyar földieper a legjobb választás a családoknak a gyümölcsfogyasztásra, az elmúlt időszak napsütéses időjárásának köszönhetően nagyon jó epertermés várható

2020. Május 31. 05:00, vasárnap | Belföld

A koronavírus-betegség gyógyításában folyamatosan követik a nemzetközi protokollt

A koronavírus-betegek kezelésénél folyamatosan követik a nemzetközi protokollt

2020. Május 30. 18:08, szombat | Belföld

Kerékpárosbarát címre pályázhatnak a munkahelyek és települések

Idén is meghirdetik a Kerékpárosbarát település és a Kerékpárosbarát munkahely pályázatokat

2020. Május 30. 17:07, szombat | Belföld

Egyszerűsödnek a családtámogatások igénylésének feltételei

Egyszerűsödnek a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), a babaváró támogatás és a jelzáloghitel-elengedés igénylésének feltételei, bővül az igénylők köre a Magyar Közlönyben pénteken megjelent kormányrendelet szerint