Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. December 16. 14:02, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Felháborító videó Timosenkóról - VIDEÓ

Felháborító videó Timosenkóról - VIDEÓ

Julija Timosenko ukrán ellenzéki vezető ügyvédje és bloggerek hevesen tiltakoztak egy, a YouTube videomegosztó portálon pénteken is látható, „törvényellenesen forgatott” felvétel miatt.

Amelyen a volt kormányfő a börtön kórházi részlegében lévő betegágyán fekszik.

A portálra még szerdán feltett felvételen néhány másodpercig látható Timosenko, ágyában fekve, szokásos hajfonatával, amint a felvétel készítése ellen tiltakozva hevesen gesztikulál.

A védelem szerint a hivatali hatalommal való visszaélés vádjával hétévi börtönre ítélt Timosenko súlyos gerincpanaszokkal küzd, ágyhoz kötött, míg az ügyészség szerint csak „szimulál”. Timosenko ügyvédje, Szerhij Vlaszenko megerősítette, hogy a védence látható a videofelvételen, amelyet egy ukrán tévécsatorna is bemutatott. Közölte, hogy a felvételt „törvényellenesen készítették”, és feljelentést kíván tenni.

A videofelvétel tévében történt sugárzásának feltehető oka az volt, hogy bemutassák: Timosenko jó ellátásban részesül, és olyan körülmények között őrzik, mintha egy jó szállodában lakna. „Amikor valaki beteg, nem tud felkelni és tiltakozni, hogy ne filmezzék le, és ennek ellenére felvételt készítenek róla, ez nem normális dolog” – mondta Vlaszenko az Interfax-Ukraina hírügynökség szerint.

Számos ukrán blogger „gyalázatosnak”, illetve Timosenkóval szembeni „galádságnak” nevezte, hogy a felvétel felkerült az internetre.

A videó másik részében a jól felszerelt szoba látható, hűtőszekrénnyel, valamint a modern mellékhelyiségek. Hallható Timosenko hangja, amint azt mondja: „korábban elfogadhatatlan körülmények között tartottak, nem akarom, hogy ezt a hamis képet mutogassák”.

Ihor Andrusko, a büntetés-végrehajtási szolgálat szóvivője közölte: folyamatban van a vizsgálat arról, ki készítette a videofelvételt.

A büntetés-végrehajtás előző nap honlapján fotókat tett közzé a kijevi előzetes fogda kórházi részlegéről és Timosenko szobájáról, de az ellenzéki vezető nem szerepelt a képeken.

Timosenkót októberben hétévi börtönre ítélte egy kijevi bíróság a 2009-es orosz–ukrán gázárszerződések megkötése miatt, amelyek az ügyészség szerint Ukrajna számára előnytelenek voltak. Az ügy súlyos válságot váltott ki Kijev és az Európai Unió között, amely politikai indítékot sejt az ellenzéki vezető elítélése mögött.

Címkék: Timosenko, Ukrajna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.