Városlista
2024. június 12, szerda - Villő

Hírek

2012. Február 11. 14:39, szombat | Helyi
Forrás: MTI

Fellendítette az illegális migrációt a hideg idő

Fellendítette az illegális migrációt a hideg idő

Fellendítette az illegális migrációt a szélsőségesen hideg időjárás.

A rendőrség Győr-Moson-Sopron megyei határrendészeti vezetője, Borsa Csaba őrnagy elmondta, a jobb körülmények reményében sok olyan menekült próbál meg bejutni Magyarországra, majd továbbutazni Nyugat-Európába, aki korábban Szerbia határhoz közeli részén várt kedvezőbb átjutási alkalomra. Az utóbbi hetekben tapasztalták, hogy a migránsk 10-15 százaléka "önerőből" vág neki a határnak. Anyagi forrásaiknak kimerülését mutatja, hogy sokan nem Bécsig fizetik meg a szállítást, megelégszenek azzal, ha átjuttatják őket az osztrák határon.

Ezek az emberek olyan mértékben el vannak keseredve, hogy minden alkalmat megragadnak, hogy bejussanak az unió területére. Addig rendszerint falvak szélén, temetők mellett húzták meg magukat. A pénzük folyamatosan fogyott, a farkasordító hideg pedig kibírhatatlan megpróbáltatást jelentett a számukra. Nyugaton viszont olyan szociális ellátórendszerbe kerülnek, amely hazai mércével mérve kiváltságos helyzetet kínál nekik - jegyezte meg. Hozzátette: a pénzszűke valamelyest változtatott az illegális migráció eszköztárán.

A brit, a francia és az olasz bevándorlási politika szigorodása miatt mindinkább Ausztria válik az útra kelők "álomországává", ahová akár azért is szeretnének eljutni, hogy néhány évig ott éljenek, pénzt keressenek, esetleg abból hozatva maguk után családjukat.

Ez a megoldás olcsóbb is, mint például a Nagy-Britanniába utazás. Szabadkától a Brit-szigetek előszobájának számító franciaországi Calais-ig 6-8 ezer euróért visznek el egy embert a csempészek, míg Bécsbe már 2-3 ezerért el lehet jutni - tette hozzá.

Borsa Csaba megjegyezte: az alacsonyabb árnak azért van jelentősége, mert gyakori, különösen az afgánok körében, hogy egész családok kelnek útra. Ezek pedig sohasem saját erejükből, hanem megfizetett "szakemberekkel" intéztetik nyugatra jutásukat.

Szólt arról is, hogy a szerb-magyar határ vesztett vonzerejéből a menekültek szemében, mivel szeptembertől osztrák határrendészek is részt vesznek az ottani forgalom ellenőrzésében. A migránsok zöme Románia felé "kerül", de már látják annak jeleit, hogy Horvátország irányába alakulhat ki egy újabb útvonal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 12. 09:12, szerda | Helyi

Jó figyelmeztetés ez a tűzeset: figyelték, mégis továbbterjedtek a lángok

Kerti hulladékot égettek a minap Dunaszegen, a Hunyadi János utcában. A tűz továbbterjedt és mintegy kétszáz négyzetméteren pusztított annak ellenére, hogy felügyelték.

2024. Június 12. 08:14, szerda | Helyi

Kopasz Bálint kiharcolta az olimpiai részvételt, nagy fölénnyel nyert a válogatón

A kajak egyes 1000 méteres döntőjét megnyerve megváltotta a párizsi indulás jogát a szegedi válogatón Kopasz Bálint, a Győri Graboplast VSE versenyzője.

2024. Június 12. 07:13, szerda | Helyi

Győrben tesztelik a világ leghatékonyabb e-buszait

Győr városi közlekedésében mutatkozik be a Kravtex-Kühne Csoport első, 100 százalékban ban elektromos meghajtású autóbusza, a vadonatúj Credobus Electronell.

2024. Június 11. 09:13, kedd | Helyi

Valamit visz a víz, sokan a rendszámtáblát vesztették el az eső miatt

Rendszámtáblák sora veszett el a hétfőn lezúdult esőben, érdemes nézni a Facebookon lévő csoportokat, amelyeken többen is posztoltak a megtalált darabokról. Nagy károkról is érkeztek hírek.