Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Február 11. 14:39, szombat | Helyi
Forrás: MTI

Fellendítette az illegális migrációt a hideg idő

Fellendítette az illegális migrációt a hideg idő

Fellendítette az illegális migrációt a szélsőségesen hideg időjárás.

A rendőrség Győr-Moson-Sopron megyei határrendészeti vezetője, Borsa Csaba őrnagy elmondta, a jobb körülmények reményében sok olyan menekült próbál meg bejutni Magyarországra, majd továbbutazni Nyugat-Európába, aki korábban Szerbia határhoz közeli részén várt kedvezőbb átjutási alkalomra. Az utóbbi hetekben tapasztalták, hogy a migránsk 10-15 százaléka "önerőből" vág neki a határnak. Anyagi forrásaiknak kimerülését mutatja, hogy sokan nem Bécsig fizetik meg a szállítást, megelégszenek azzal, ha átjuttatják őket az osztrák határon.

Ezek az emberek olyan mértékben el vannak keseredve, hogy minden alkalmat megragadnak, hogy bejussanak az unió területére. Addig rendszerint falvak szélén, temetők mellett húzták meg magukat. A pénzük folyamatosan fogyott, a farkasordító hideg pedig kibírhatatlan megpróbáltatást jelentett a számukra. Nyugaton viszont olyan szociális ellátórendszerbe kerülnek, amely hazai mércével mérve kiváltságos helyzetet kínál nekik - jegyezte meg. Hozzátette: a pénzszűke valamelyest változtatott az illegális migráció eszköztárán.

A brit, a francia és az olasz bevándorlási politika szigorodása miatt mindinkább Ausztria válik az útra kelők "álomországává", ahová akár azért is szeretnének eljutni, hogy néhány évig ott éljenek, pénzt keressenek, esetleg abból hozatva maguk után családjukat.

Ez a megoldás olcsóbb is, mint például a Nagy-Britanniába utazás. Szabadkától a Brit-szigetek előszobájának számító franciaországi Calais-ig 6-8 ezer euróért visznek el egy embert a csempészek, míg Bécsbe már 2-3 ezerért el lehet jutni - tette hozzá.

Borsa Csaba megjegyezte: az alacsonyabb árnak azért van jelentősége, mert gyakori, különösen az afgánok körében, hogy egész családok kelnek útra. Ezek pedig sohasem saját erejükből, hanem megfizetett "szakemberekkel" intéztetik nyugatra jutásukat.

Szólt arról is, hogy a szerb-magyar határ vesztett vonzerejéből a menekültek szemében, mivel szeptembertől osztrák határrendészek is részt vesznek az ottani forgalom ellenőrzésében. A migránsok zöme Románia felé "kerül", de már látják annak jeleit, hogy Horvátország irányába alakulhat ki egy újabb útvonal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 09:13, szombat | Helyi

Bejárná Miklósa Erikával a pannonhalmi bazilikát?

Olyan tárlatvezetés-sorozatot szerveztek, ahol egy-egy bencés szerzetessel és egy ismert és elismert tekintéllyel lehet bejárni a bazilikát.

2024. Április 27. 08:12, szombat | Helyi

Elkapták a győri pikóbárót

A rendőrség információi szerint az 55 éves győri férfi a megyénk egyik legismertebb kábítószer-kereskedője volt.

2024. Április 27. 07:12, szombat | Helyi

10 millió fa a Földért

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.