Városlista
2022. augusztus 15, hétfő - Mária

Hírek

2014. Június 17. 06:00, kedd | Belföld

Felmondás – kikerülve a felmondási időt – Mit tehet a munkavállaló?

Felmondás – kikerülve a felmondási időt – Mit tehet a munkavállaló?

Ismét egy jogos kérdést tisztáznak az onlinejogsebesz.hu szakérői, akikhez ezúttal a munkaviszony megszüntetése kapcsán érkezett kérdés. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Onlinejogsebész!

2 héttel ezelőtt a munkáltatóm közölte velem, hogy megszünteti a munkaviszonyomat. Hogy kikerülje a felmondási időre járó összeg fizetését, azonnali hatállyal és a munkavállaló hibájából indokolta döntését. Azóta eltelt 2 hét és a papírjaimat a mai napig nem kaptam meg, illetve nem láttam azokat. Telefonon felkerestem és azt mondta hogy köti a 30 napos felmondási idő. Valóban akkor is jár ez az idő, ha azonnali hatállyal mond fel? Azóta valamiért meggondolta magát és most már ki akar fizetni 2 hét felmondási időt, és két hét fizetetlen szabadságot ad, hogy leteljen a 30 nap.
Nekem ez már teljesen zavaros. Ellenben ha mégis kifizet 2 hetet, akkor mennyi összegre számíthatok ha a munkaszerződésben az alapbérem 101.500 Forintban lett megállapítva (nem tudom hogy ez nettó vagy bruttó, de valószínű hogy bruttó)?
Válaszát várva üdvözlettel.

2014. 05. 27.

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

Azonnali hatályú felmondásnál nincs felmondási idő.

Rendes felmondásnál a felmondási idő minimum 30 nap. A felmondási idő felében ugyan fel kell menteni a dolgozót a munkavégzés alól, de ez nem jelenti azt, hogy ne kéne kifizetni az egy havi járandóságát. A járandóság egy havi távolléti díj. Ezt nem lehet fizetetlen szabadsággal kiváltani.

A távolléti díj számításának speciális szabályai vannak a Munka törvénykönyvében. Mivel ez bérszámfejtési kérdés, kérdezze meg a cég könyvelőjét. A megállapított összeg mindig brutto értendő. Ebből a cég levonja az adó- és járulékterheket, és Ön netto összeget kap kézhez.
Mind az azonnali hatályút, mind a rendes felmondást konkrét okokkal kell indokolni, és nem csak úgy általánosságban mondani valamit.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.
A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Náday Judit
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 14. 16:02, vasárnap | Belföld

Légtérberepülést tart hétfőn a honvédség Budapest egén

Légtérberepülést tart a Magyar Honvédség augusztus 15-én a kora délutáni órákban Budapesten, az augusztus 20-i légibemutató előkészítéseként - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) vasárnap az MTI-vel.

2022. Augusztus 14. 15:01, vasárnap | Belföld

Erdőkért felelős államtitkár: ezután is szabályozott keretek között fog zajlani a fakitermelés

Az erdészeti, a természetvédelmi hatóság és a nemzeti parkok szakemberei a fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelet módosítása után is ugyanúgy ellenőrizni fognak minden fakitermelést, mint eddig

2022. Augusztus 14. 14:09, vasárnap | Belföld

Most kell nagyon odafigyelni erre!

A mustgáz veszélyeire hívja fel a figyelmet a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) a Facebook-oldalára vasárnap feltöltött posztban.

2022. Augusztus 14. 11:03, vasárnap | Belföld

Túrázót ért baleset a Mátyás-hegyi barlangban

Négy óra alatt hozták fel a Mátyás-hegyi barlangból azt a nőt, aki egy vezetett túrán sérült meg szombaton - írta a Magyar Barlangi Mentőszolgálat az MTI-nek küldött közleményében.