Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Június 17. 06:00, kedd | Belföld

Felmondás – kikerülve a felmondási időt – Mit tehet a munkavállaló?

Felmondás – kikerülve a felmondási időt – Mit tehet a munkavállaló?

Ismét egy jogos kérdést tisztáznak az onlinejogsebesz.hu szakérői, akikhez ezúttal a munkaviszony megszüntetése kapcsán érkezett kérdés. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Onlinejogsebész!

2 héttel ezelőtt a munkáltatóm közölte velem, hogy megszünteti a munkaviszonyomat. Hogy kikerülje a felmondási időre járó összeg fizetését, azonnali hatállyal és a munkavállaló hibájából indokolta döntését. Azóta eltelt 2 hét és a papírjaimat a mai napig nem kaptam meg, illetve nem láttam azokat. Telefonon felkerestem és azt mondta hogy köti a 30 napos felmondási idő. Valóban akkor is jár ez az idő, ha azonnali hatállyal mond fel? Azóta valamiért meggondolta magát és most már ki akar fizetni 2 hét felmondási időt, és két hét fizetetlen szabadságot ad, hogy leteljen a 30 nap.
Nekem ez már teljesen zavaros. Ellenben ha mégis kifizet 2 hetet, akkor mennyi összegre számíthatok ha a munkaszerződésben az alapbérem 101.500 Forintban lett megállapítva (nem tudom hogy ez nettó vagy bruttó, de valószínű hogy bruttó)?
Válaszát várva üdvözlettel.

2014. 05. 27.

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

Azonnali hatályú felmondásnál nincs felmondási idő.

Rendes felmondásnál a felmondási idő minimum 30 nap. A felmondási idő felében ugyan fel kell menteni a dolgozót a munkavégzés alól, de ez nem jelenti azt, hogy ne kéne kifizetni az egy havi járandóságát. A járandóság egy havi távolléti díj. Ezt nem lehet fizetetlen szabadsággal kiváltani.

A távolléti díj számításának speciális szabályai vannak a Munka törvénykönyvében. Mivel ez bérszámfejtési kérdés, kérdezze meg a cég könyvelőjét. A megállapított összeg mindig brutto értendő. Ebből a cég levonja az adó- és járulékterheket, és Ön netto összeget kap kézhez.
Mind az azonnali hatályút, mind a rendes felmondást konkrét okokkal kell indokolni, és nem csak úgy általánosságban mondani valamit.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.
A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Náday Judit
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.