Városlista
2020. augusztus 13, csütörtök - Ipoly

Hírek

2010. Február 12. 07:11, péntek | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Félnek a gyerekek az online idegenektől

Félnek a gyerekek az online idegenektől

Egy, a Biztonságosabb Internet Napja alkalmából készített ír kutatás szerint az ír gyerekek többsége aggódik, ha ismeretlen személy próbál vele kapcsolatba lépni az interneten keresztül, de zavaruk ellenére mégis hajlandóan személyes i

Február 9. - a Biztonságosabb Internet Napja

Az ír National Centre for Technology in Education által, a Biztonságosabb Internet Napja (Safer Internet Day) kapcsán közzétett felmérése szerint a helyi gyerekek 73 százaléka aggódik, ha számukra ismeretlen személlyel kerülnek kapcsolatba az interneten. Ez a szám a 9-12 évesek körében valamelyest magasabb, 77 százalékos, míg a 13-16 év közöttiek esetében kissé alacsonyabb, 69 százalékos.

A 37 iskolában, több mint 800, 9 és 16 év közötti iskolás bevonásával készült kutatás szerint az ír gyerekek az ismeretlenektől való aggodalom ellenére hajlanak arra, hogy személyes információkat osszanak meg a világhálón. Több mint harmaduk közzétenné a teljes nevét, a születési dátumát, az iskolája nevét, sőt közel ugyanennyien az e-mail címüket is megosztanák. Igaz, a fiatalabbak némileg tartózkodóbbak. A 9-12 év közöttieknek például csak 18 százalékuk adná meg a teljes nevét online, míg ugyanezt az adatot a 13-16 évesek 52 százaléka tenné elérhetővé.

Az információ megosztási hajlandóság mellett 63 százalékuknak fogalma sincs, hogy az általuk közzétett adatokkal ki élhetne vissza, és csak közel felük tart attól, hogy például valaki más az ő nevükben lép be egy internetes oldalra.

Magyarországon felügyelet nélkül neteznek a gyerekek

Magyarországon még nem készült a gyerekek aggodalmait és információ megosztási hajlandóságát vizsgáló kutatás, de olyan igen, amely a magyar fiatalok aktív internetezési szokásaira, és ezen keresztül a biztonságtechnikai kérdésekre világított rá.

Az NRC Piackutató az Egyszervolt.hu családi portállal együttműködve 2007-ben mérte fel a 7 és 14 év közötti magyar gyerekek internetezési szokásait. Eredményeik szerint a magyar gyerekek jellemzően már tíz éves koruk előtt megismerkednek a világhálóval, de nem ritka, hogy az aktív felhasználók között 6 éveseket is találnak. A kutatás szerint az akkori 11-14 éves internetezők több mint fele évek óta, a 7-10 évesek kétharmada pedig a megelőző egy évben, az ennél is fiatalabbak 55 százaléka pedig a kutatást megelőző hónapokban lett internet-használó. A fiatalok többsége elsősorban játszik, de sokan - és egyre többen - vannak, akik e-maileznek, chatelnek, fórumoznak, és akik a közösségi oldalakat látogatják.

A kutatás kérdőívét a gyerekek szülői felügyelet mellett, többnyire otthonukban töltötték ki, ezért az adatokat némi fenntartással érdemes kezelni. Mindesetre jelzésértékű, hogy míg 6 éves korig ötből négy gyermek szülőjével együtt internetezik, addig a 11-14 évesek körében már csak 44 százalék a szülői felügyelet mellett böngészők aránya. Ráadásul 79 százalékuk még így is többnyire egyedül ül a gép elé...


Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 13. 05:00, csütörtök | Belföld

Átadták a ferihegyi repülőtér új utasmólójának második részét

Átadta az utasforgalomnak a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetője az új utasmóló második részét, a teljes beruházás 11,5 milliárd forintba került.

2020. Augusztus 12. 18:06, szerda | Belföld

A NAV ingyenes számlázóprogrammal és mobilapplikációval segíti a vállalkozásokat

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal(NAV) ingyenes számlázóprogrammal és mobilapplikációval segíti a vállalkozásokat - közölte az adóhatóság a szerdán az MTI-nek küldött közleményben.

2020. Augusztus 12. 16:04, szerda | Belföld

Magyarországon nem állt le a filmes élet

Magyarországon nem állt le a filmes élet a koronavírus-járvány miatt, az elmúlt hónapokban is azon dolgoztak, hogy a mintegy húszezer hazai szakembernek folyamatos munkát biztosítsanak

2020. Augusztus 12. 13:40, szerda | Belföld

A fél országban ismét zivatarra figyelmeztetnek

Zivatarveszély miatt a fél országra figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.