Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2016. Március 16. 07:45, szerda | Külföld
Forrás: Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti:

Felrobbantottak egy autót Berlinben

Felrobbantottak egy autót Berlinben

Felrobbantottak egy autót kedden reggel Berlinben. A robbantás valószínűleg célzott támadás volt az autó török állampolgárságú vezetője ellen, aki meghalt. Az eset bűnözők között leszámolás része lehetett.

A nyomozás eddigi megállapításai szerint "nem terrorista vagy politikai merénylet történt, hanem támadás egy személy ellen" - hangsúlyozta Michael Müller, Berlin kormányzó főpolgármestere a tartományi kormány (szenátus) délutáni sajtótájékoztatóján.

Az autó a német főváros Charlottenburg nevű központi városrészében haladt egy forgalmas úton reggel, amikor működésbe lépett a robbanószerkezet.

A sofőr életét veszítette, sérültje nem volt a robbantásnak. A roncsokat vizsgáló tűzszerészek megállapították, hogy a robbanószerkezetet az autó aljára erősítették. Ez a berlini ügyészség szerint célzott kivégzésre utal. A hatóság gyilkosság miatt indított eljárást.

Az áldozat a közelben lakott, a robbanás nem sokkal azután történhetett, hogy autójával elindult otthonról. A berlini rendőrség Twitter-oldalán délután közölte, hogy egy különleges rendőri egység és tűzszerészek bevetésével megvizsgálják, vannak-e az áldozat lakásában "további veszélyes tárgyak", vagyis újabb pokolgépek.

Este újabb Twitter-bejegyzésben közölték, hogy nem találtak "veszélyes tárgyakat vagy személyeket", és a környék lezárását megszüntették.

Az ügyészség adatai szerint a 43 éves berlini illetőségű török állampolgárnak korábban több rendőrségi ügye volt, egyebek között pénzhamisítás, illegális szerencsejáték és kábítószerrel való visszaélés miatt folytattak ellene eljárást, de 2008 óta nem volt vele dolga a német főváros rendőrségének.

Az áldozat ki tudott szabadulni az autó roncsai közül. Egy közeli orvosi rendelőben elsősegélyben részesítették, de nem tudták megmenteni - számolt be a Rundfunk Berlin Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati műsorszolgáltató társaság.

A Bild című lap az online kiadásában azt írta, hogy az autó - egy kombi Volkswagen Passat - üzemben tartója nem az áldozat, hanem egy nő, akinek neve "törökösen hangzik". Ennek alapján nem teljesen biztos, hogy a támadás az áldozat ellen irányult.

A rendőrség a nyomozás érdekeire hivatkozva nem kívánta megerősíteni a Bild értesülését az RBB-nek. Azt azonban egy rendőrségi szóvivő elmondta, hogy még nem tudni, valóban a férfi volt-e a pokolgépes támadás célja. A nyomozás során a szervezett bűnözés területére, elsősorban az áldozat környezetére, baráti, ismerősi körére összpontosítanak - mondta.

Címkék: autó, berlin, bomba, felrobbant

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.