Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Február 11. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Felvillanyozta a somogyi cégeket Paks

Felvillanyozta a somogyi cégeket Paks

A paksi atomerőmű bővítéséről szóló sajtóhírek szerint nagyjából 12,5 milliárd eurós projekt felcsigázta az energetikai cégek érdeklődését, több somogyi társaság is bekapcsolódna az atomerőmű fejlesztési munkálataiba - írta sonline.hu.

Hatalmas fejlesztésre van kilátás Pakson, nyilván sok cég működik majd közre a megaprojektben – hangsúlyozta Lakics László, a kaposvári Lakics Kft. tulajdonos-ügyvezetője. Hozzátette: nem nukleáris, hanem az energiatermelő szakterülethez tudnának alkatrészeket – egyebek mellett generátorházakat, hőcserélő-berendezést és hűtőket – gyártani. Társaságuk rendelkezik azzal a szakmai tudással és műszaki háttérrel, mely egy ilyen jellegű munkához kell.

Pakson hegesztők, csőszerelők, lakatosok sokaságára lehet majd szükség. Lakics László szerint az iszonyatos mennyiségű betonozás, az alépítmény készítés számos jól felkészült szakembernek adhat munkát. Ennek persze szívó hatása lehet a térségben: a kiemelt projektnél nyilván átlagot meghaladó módon fizetik majd az alkalmazottakat, ezért reális esélye lehet annak, hogy a magasan képzett szakmunkások, technikusok egy része megpróbál majd az atomerőművi építkezésnél elhelyezkedni.

Óriási lehetőség, de kérdés, hogy ezt miként használják ki a helyi cégek – utalt az atomerőmű-tervekre Budai Ferenc, az Iposz megyei elnöke. Kifejtette: szinte kizárólag a nagy, megfelelő ellenőrzésen átesett cégek kapcsolódhatnak a munkába, a kisebb társaságok legfeljebb beszállítóként, alvállalkozóként nyerhetnek el bizonyos feladatokat. Budai szerint egy-két somogyi vállalat bekapcsolódhat a paksi atomerőmű bővítésbe.

Szén-, gáz-, illetve úgynevezett vegyes ciklusú erőműhöz már gyártottak berendezést, atomerőműhöz még nem. Különleges feltételeket kell teljesíteni egy ilyen projektnél, ha lehetőség nyílna rá, részt szeretnének venni a paksi munkálatokban mondta Tallián Attila, a segesdi Ferrokov Kft. ügyvezető igazgatója.

'Szükség van a Paksi Atomerőmű fejlesztésére, nagyon jó döntésnek tartom a határozatot' – hangsúlyozta Bödő Imre, a Magyar Gyáriparosok Szövetségének somogyi elnöke. Egyrészt tiszta az atomenergia, másrészt radikálisan csökkentheti az ország energia-függőségét - mondta. A paksi projekt bármelyik szakaszában kizárólag olyan társaságok vehetnek részt, akik magas szintű technológiával rendelkeznek. Bödő meghívásos, nyílt versenyre számít a beruházás kapcsán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk