Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Szeptember 25. 08:40, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Fennáll a veszélye, hogy Magyarország nem éri el 2020-ra az 50 százalékos hulladék-újrahasznosítást

Fennáll a veszélye, hogy Magyarország nem éri el 2020-ra az 50 százalékos hulladék-újrahasznosítást

Tizennégy uniós tagállam, köztük Magyarország esetében fennáll annak veszélye, hogy nem fogja elérni a 2020-ra kitűzött 50 százalékos újrahasznosítási arányt a háztartási hulladékok terén

- közölte az Európai Bizottság hétfőn. A tájékoztatás szerint a jelenleg évente termelődő 2 milliárd tonna hulladék 2050-re 3,4 milliárd tonnára nő, ezért többet kell tenni az újrahasznosítás érdekében.

A jelentés szerint Magyarország esetében a hulladékgazdálkodási rendszer jelentős reformja ellenére az eredmények még nem láthatóak. A lassú előrehaladást az okozza, hogy kevés intézkedés ösztönzi arra a háztartásokat, hogy részt vegyenek a szelektív hulladékgyűjtésben, valamint nem megfelelőek az ágazat jelentős javulását segítő gazdasági eszközök sem.

Mint írták, noha Európában, ahogy Magyarországon is fejlődik a hulladék-gazdálkodás és -újrahasznosítás, az uniós bizottság intézkedéseket javasol a célkitűzések elérése érdekében.

A javasolt intézkedések között szerepel a gyártók felelősségére vonatkozó intézkedések meghozatala, olyan ösztönzők bevezetése, mint például a differenciált hulladéklerakási díj, illetve hulladékégetési adó. A javaslatok között szerepel a hulladék összetételére és területi megoszlására vonatkozó, akár háztartásokra lebontott, pontosabb adatgyűjtés is. A bizottság szerint további kommunikációs kampánnyal kell ösztönözni a háztartásokat a szelektív hulladékgyűjtésre, annak környezeti hatásait hangsúlyozva.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.