Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2010. Június 08. 13:10, kedd | Helyi
Forrás: Goodwill PR és Kommunikációs gynökség

Fenntarthatósági Füzet jelent meg az ökológiai lábnyom ismertségéről

Fenntarthatósági Füzet jelent meg az ökológiai lábnyom ismertségéről

Előítélet vagy tény? A politikusok figyelmen kívül hagyják a környezeti szempontokat. A CG & Partners Kutató és Tanácsadó Kft. Fenntarthatósági Füzetek című ingyene

A CG & Partners Kft. kutatásából kiderül, hogy a lakosság nagy része környezettudatosnak véli közvetlen környezetét, azaz családtagjait, barátait illetve iskoláját, munkahelyét. A megkérdezettek tudósokról kialakult véleménye teljes mértékben pozitív, mintegy elvárásként fogalmazódik meg velük szemben a környezeti gondolkodás, a környezeti szemléletmód alkalmazása és nemcsak a tudományos életben, hanem a hétköznapokban is. A válaszadók jóval kedvezőtlenebbül értékelték azokat a személyeket, akiket csak a különböző médiákon keresztül ismernek. Mind magyar, mind pedig világviszonylatban érezhető a politikai döntéshozókkal szembeni előítélet, a csak beszélünk, és nem cselekszünk" miatti ellenérzés. A megkérdezettek még csak nem is feltételezik, hogy a politikusok döntéseik során figyelembe vennék a környezeti kérdéseket.

A kutatás nemcsak a környezettudatossági kérdéseket vizsgálta, hiszen elsődleges célja az emberek környezeti mutatókról való ismeretének felmérése volt. Jellemző, hogy a GDP különböző alternatív, környezeti illetve humán értékeket is magában foglaló mutatóit (például ISEW, MEW, NEW) kevésbé vagy egyáltalán nem ismerjük. A válaszadók közül - a kérdések becsapósságától tartva - sokan gyanakodtak arra, hogy ezek nem is mutatók. Az eredményekből jól látható, hogy a lakosság környezetvédelmi ismeretei jócskán javításra szorulnak. Pozitívumként tekinthetünk arra, hogy az ökológiai lábnyomról melynek bevezetését az Európai Bizottság is szorgalmazza szinte már mindenki hallott.

Az ökológiai lábnyom bevezetésétől azonban többen tartanak. A lehetséges veszélyek közül a válaszadók a leginkább reálisnak az ebből adódó adminisztrációs terhet és pluszköltséget emelték ki. Az emberek nagy része tart továbbá attól is, hogy az ökológiai lábnyom a lobbiérdekek érvényesítésének egy újabb eszközévé válik.

A lakosság az ökolábnyom méretét illetően hazánkat helyesen az átlagos ökológiai lábnyommal rendelkező országok közé sorolja, és az Amerikai Egyesült llamokat szintén helyesen általában mindenki a leginkább környezetterhelő országok egyikének tekinti. rdekesség ugyanakkor, hogy az ugyancsak az élmezőnybe" tartozó, fényűzéséről és pazarlásáról ismert Egyesült Arab Emírségeket a megkérdezettek csak közepesen gondolják környezetterhelőnek.
* * *

A CG & Partners Kutató és Tanácsadó Kft. üzleti tevékenysége mellett vállalkozott arra, hogy a fenntarthatósággal és környezettudatos gondolkodással kapcsolatos szakmai irodalomból jelenleg hiányzó témákról hiánypótló oktatási segédanyagokat, a témák iránt érdeklődők számára érdekes olvasmánynak számító rövid összegzéseket készítsen. A Fenntarthatósági Füzetek címen megjelenő kiadványok piaci forgalomba nem kerülnek, jövedelemszerző célt nem szolgálnak, kizárólag a környezettudatos nevelést hivatottak szolgálni, ingyenesen letölthetők a kutató cég honlapjára feltöltött publikációk közül (www.cgpartners.hu).

A Fenntarthatósági Füzetek első száma az ökológiai lábnyom számításának gyakorlatával foglalkozik: e mutató kiszámításának módszertanából és gyakorlatából mutat be fontosabb lépéseket. Egy szervezet, a Best Foot Forward (BFF) néhány tanulmányán keresztül ismerteti az összefüggéseket, valamint összefoglalja a Personal Stepwise" módszerét, és bemutatja London ökológiai lábnyom számításának lépéseit is.

A Fenntarthatósági Füzetek második száma a Nem-pénzügyi jelentések kiadásával foglalkozik, hazai és nemzetközi szinten hasonlítja össze az egyes szektorokban működő vállalatok nem-pénzügyi jelentéseinek kiadását, annak szokásait, trendjeit.
A júniusban megjelent harmadik szám ismét az ökológiai lábnyom számítását helyezte a középpontba: megvizsgálva, hogy a lakosság mennyire ismeri a már létező környezeti mutatókat, illetve hogyan vélekedik az egyes társadalmi szereplők környezettudatosságáról.

További információ:
Dr. Szigeti Cecília egyetemi adjunktus - Széchenyi István Egyetem, Győr
a CG & Partners Kutató és Tanácsadó Kft. ügyvezetője
E-mail: szc@cgpartners.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:16, szerda | Helyi

Gyönyörű autókon legeltetné a szemét? Az ETO parknál megteheti! – Galériás cikk!

Minden hónap utolsó szombatján benzingőzzel és autóimádók elismerő sóhajával telik meg a győri ETO park parkolója: amerikai autók szerelemesei gyűlnek össze.

2024. Május 01. 09:12, szerda | Helyi

Megnyerte a férfi kézilabda bajnokságot a Győri ETO-UNI FKC

A hátralévő 3 forduló eredményétől függetlenül már most megnyerte a bajnokságot a Győri ETO-UNI FKC csapata.

2024. Május 01. 07:13, szerda | Helyi

Először nyílt fotókiállítás a Széchenyi István Egyetem Győri Innovációs Parkjában

„Hommage fekete-fehérben: tisztelgés Győr városa és a Széchenyi István Egyetem előtt” címmel nyílt kiállítás a Széchenyi István Egyetem Győri Innovációs Parkjában a napokban.

2024. Április 30. 09:16, kedd | Helyi

Győr lett a Kinder Kupa egyik magyarországi állomása

A RÁBA ETO tenisz szakosztályának egyik célja, hogy ismét Győrbe hozzanak országos teniszversenyeket.