Városlista
2019. december 9, hétfő - Natália

Hírek

2017. Július 22. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: mti

Fénykép alapján megmondja a mesterséges intelligencia, milyen alapanyagokból készült az étel

Fénykép alapján megmondja a mesterséges intelligencia, milyen alapanyagokból készült az étel

Amerikai kutatók kifejlesztettek egy mesterséges intelligenciát, amely az ételről készült fotó tanulmányozásával megmondja, milyen alapanyagokat használtak fel készítéséhez.

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) szakembereinek célja, hogy az algoritmus segítsen megállapítani, mennyi kalóriát fogyasztunk az adott étellel.

Nick Hynes és kollegái több tucat gasztronómiai honlap egymillió receptjével ismertették meg az algoritmust, mindegyikhez párosították a végeredmény illusztrációját. Jelen állapotában az AI 65 százalékos pontossággal kiválasztja a megfelelő receptet.

A fotó alapján azt is meg tudja mondani, mi van az ételben: ha lát egy tálca süteményt, azt tudja, hogy valószínűleg lisztből, tojásból és vajból készült.

Azt nem tudja megmondani, hogyan készítették el az ételt, például, hogy a hagymát párolták, vagy megsütötték, ám Hynes reméli, hogy ezt a tudást is megszerzi majd.

A rendszer különösen jól működik aprósütemények és muffinok receptjeinek megtalálásához, mivel ezek nagyon népszerűek az interneten - idézte Hynest a The New Scientists folyóirat honlapja.

A mesterséges intelligenciát egy honolului számítógépes konferencián fogják részletesen bemutatni.

Az emberek az algoritmus jobb verzióját majd felhasználhatják arra, hogy egész nap nyomon kövessék étrendjüket. "A nagyobb cél, hogy pontosan megmondja, mennyi kalóriát tartalmaz az adott étel" - mondta Hamed Haddadi, a Londoni Queen Mary Egyetem munkatársa.

Léteznek már applikációk a kalóriabevitel ellenőrzésére, de ehhez az embernek be kell táplálni azt, mit fogyasztott - tette hozzá Haddadi.

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 07. 10:07, szombat | Életmód

Az anyatejjel megelőzhető lehet a kisgyermekkorban kialakuló tejfehérje-allergia

Az anyatej hozzájárulhat a kisgyermekkorban kialakuló, a gyermekek három százalékát érintő tejfehérje-allergia megelőzéséhez - közölte az Első 1000 nap program pénteken az MTI-vel.

2019. December 06. 08:49, péntek | Életmód

A fogamzásgátló tabletta strukturális változást okoz az agyban

Agykutatással foglalkozó tudósok megállapították, hogy a fogamzásgátló tabletta hatására jelentősen csökken a hipotalamusz mérete az agyban.

2019. December 06. 07:07, péntek | Életmód

Zsugorodnak a madarak a klímaváltozás miatt

Az éghajlat melegedése miatt csökken a madarak testmérete, miközben nő a szárnyfesztávolságuk - derült ki a témában készített eddigi legnagyobb tanulmányból.

2019. December 04. 08:54, szerda | Életmód

A klímaváltozásnak jelentős egészségkárosító hatása van

A klímaváltozás jelentős egészségkárosító hatással bír - mutatott rá friss jelentésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely szerint bár egyre többen szenvednek hőstressztől,