Városlista
2021. október 18, hétfő - Lukács

Hírek

2012. Április 27. 07:13, péntek | Külföld
Forrás: mno / MTI

Fényűző pompával iktatják be Putyint

Fényűző pompával iktatják be Putyint

Húszmillió rubelbe (140 millió forintba) kerül Vlagyimir Putyin megválasztott orosz államfő beiktatási ünnepsége – írta csütörtökön az Izvesztyija című orosz lap internetes oldalán.

A beszámoló szerint már nagyban folyik a készülődés a május 7-ei eseményre. Mint a lapnak a Kreml egyik magas rangú illetékese elmondta, a beiktatási menetében a korábbiakhoz képest nem várható változás. „Franciaországban száz éve vannak ilyen szertartások, Oroszországban csupán tíz éve. Hagyományt szeretnénk teremteni, ezért gyakorlatilag semmit sem változtatunk” – mondta.

Már összeállították a meghívandó vendégek listáját, akik a Nagy Kreml-palota három nagy termében kísérik figyelemmel az eseményt. „Ott lesznek a Putyin által kinevezett emberek, a törvényhozás ellenzéki pártjainak vezetői, az elnökválasztáson indult jelöltek, akárcsak Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió első, egyben utolsó elnöke. Mindenki, aki számít a politikában” – mondta a tisztviselő, és hozzátette, hogy a parlamenten kívüli ellenzék vezérei nem lesznek jelen. A vendégeknek emlékérmeket ajándékoznak, amelyek darabja ötezer rubelbe (35 ezer forint) kerül. Csupán az ajándékokra tízmillió rubelt fordítanak, közel ugyanennyit a beiktatást követő fogadásra.

Az egyórás ünnepség délben kezdődik. Putyin a Szpasszkij-toronynál lévő kapun keresztül érkezik a Nagy Kreml-palotához. Áthalad a György és a Sándor Dísztermen, majd az András Teremben, a cárok egykori tróntermében teszi le az esküt. Ezt követően várhatóan beiktatási beszédet mond, Dmitrij Medvegyev, a távozó államfő pedig elbúcsúzik az új elnöktől – írta az Izvesztyija.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 18. 15:00, hétfő | Külföld

Tagadja a hiperszonikus rakétával végzett kísérletet Peking

Tagadta a kínai külügyminisztérium hétfőn a Financial Times értesülését, miszerint augusztusban hiperszonikus hadászati rakétát teszteltek.

2021. Október 18. 13:06, hétfő | Külföld

Romániában 1900 beteg várja, hogy a kórházakban ágy szabaduljon fel számukra

Romániában több mint 1900 koronavírusos beteg várja a kórházak betegfelvételi osztályain, hogy ágy szabaduljon fel számukra

2021. Október 18. 08:10, hétfő | Külföld

A fertőzöttek száma 240,7 millió, a halálos áldozatoké 4,89 millió a világon

A világon 240 665 365 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 898 487 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint.

2021. Október 17. 09:06, vasárnap | Külföld

A fertőzöttek száma 240,4 millió, a halálos áldozatoké 4,89 millió a világon

A világon 240 388 040 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 894 699 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai szerint.