Városlista
2020. november 28, szombat - Stefánia

Hírek

2018. Október 02. 18:30, kedd | Belföld

Fertőzött víz okozott tömeges megbetegedést

Fertőzött víz okozott tömeges megbetegedést

A hatósági vízvizsgálati eredmények mind Kisnána, mind Domoszló esetében többszörös mikrobiológiai szennyezettséget tártak fel.

Napok óta tömeges volt a hányós, hasmenéses, lázas panaszokkal jelentkező betegek száma a két településen. Domoszlón két nap alatt csaknem háromszázan látogatták meg körzeti orvosukat hasonló tünetekkel.

A soron kívül elvégzett laboratóriumi vizsgálatok eredménye alapján megállapítható, hogy a Domoszló és Kisnána községek lakosait érintő megbetegedéseket egy Campylobacter nevű baktérium okozta. A vizsgálatok a vízben is azonosították a hányással, hasmenéssel járó betegséget okozó baktériumot, így a Heves Megyei Kormányhivatal népegészségügyi hatóságának korábban elrendelt, a vezetékes ivóvíz használatának korlátozásáról szóló intézkedése indokoltnak bizonyult – tájékoztatta portálunkat hétfőn a Heves Megyei Kormányhivatal. Az ivóvízhálózat üzemeltetője soron kívül megkezdte a szükséges beavatkozásokat. A népegészségügyi hatóság a vízfogyasztás korlátozását fenntartja mindaddig, míg a megismételt vízvizsgálatok negatívnak bizonyulnak.


A Heves Megyei Kormányhivatal szeptember 18-án értesült a megbetegedésekről, a szakemberek a járványügyi és élelmiszer-biztonsági vizsgálatokat haladéktalanul megkezdték. A településeket ellátó háziorvosoktól származó információk szerint a hányással, hasmenéssel, magas lázzal járó megbetegedések szeptember 15-én kezdődtek, legtöbben 16-17-18-án betegedtek meg. A településeket ellátó háziorvosok jelentése alapján az orvoshoz fordulók száma a hétvégére jelentősen csökkent (a mai napon összesen 200 betegről van tudomása a hatóságoknak).

A kormámnyhivatal közölte portálunkkal, hogy a hatósági vízvizsgálati eredmények mind Kisnána, mind Domoszló esetében többszörös mikrobiológiai szennyezettséget tártak fel, a kórokozók között a szakembereknek sikerült azonosítaniuk a megbetegedéseket okozó baktériumot is. A népegészségügyi hatóság korábbiakban elrendelt intézkedése, miszerint a vezetékes ivóvíz ivásra, fogmosásra, étel- italkészítésre, babafürdetésre és mosogatásra nagyjából öt perces forralást követően használható, indokoltnak és elégségesnek bizonyult. A vízfelhasználás korlátozását az ivóvízhálózat üzemeltetője által soron kívül megkezdett és folytatandó ivóvízminőség javító beavatkozásokig, illetve a megismételt, negatív eredménnyel záruló vízvizsgálatokig szükséges fenntartani.

Felhívják a figyelmet, hogy fontos odafigyelni az alapos szappanos, meleg folyóvizes kézmosásra (lehetőleg folyékony szappannal) étkezés előtt, ételkészítés előtt, WC használat után, és minden olyan esetben, amikor a kéz szennyeződhet.

Ha a családban hasmenéssel, hányással járó megbetegedés fordult elő, kézmosáshoz javasolt a kiskereskedelmi, gyógyszertári forgalomban hozzáférhető fertőtlenítő hatású folyékony szappan használata. Felhívják a figyelmet a szappan csomagolásán lévő használati útmutató betartására.

A beteg környezetének – használati tárgyak, vizesblokk – takarítására célszerű fertőtlenítőszer alkalmazása. Például háztartási hypo (1 dl 5 liter vízhez), egyéb kereskedelmi fogalomban lévő fertőtlenítő hatású takarító- és tisztítószerek.

A hatóságok a továbbiakban arra keresik a választ, hogy honnan és milyen úton szennyeződhetett a településeket ellátó vízellátó rendszer.

Forrás: heol.hu

Fotó: Czímer Tamás

Ezek érdekelhetnek még

2020. November 28. 16:04, szombat | Belföld

Virológus: a vakcina a legolcsóbb és a leghatékonyabb megoldás

Továbbra is a vakcina a legolcsóbb és a leghatékonyabb megoldás a koronavírus ellen - mondta Duda Ernő virológus, immunbiológus szombat reggel az M1 csatornán.

2020. November 28. 12:58, szombat | Belföld

Vasárnap szünetelnek az útdíjfizetési rendszer értékesítési szolgáltatásai

November 29-én, vasárnap hajnali 1.00 és 5.00 óra között informatikai fejlesztést hajtanak végre az útdíjfizetés rendszerében, így a megszokott értékesítési szolgáltatások, az e-matrica,

2020. November 28. 10:52, szombat | Belföld

Meghalt 152 beteg, 6268-cal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Meghalt 152, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 6268 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szombaton.

2020. November 28. 10:01, szombat | Belföld

Az e-kereskedelmi forgalom 25-30 százalékkal nőhet

Az e-kereskedelmi forgalom 25-30 százalékos bővülésére számít az idei utolsó negyedévben a GKI Digital és az Árukereső.hu, ezzel az év egészében 30 százalékot meghaladó lesz a növekedés az előző évhez képest.