Városlista
2021. október 21, csütörtök - Orsolya

Hírek

2018. Október 02. 18:30, kedd | Belföld

Fertőzött víz okozott tömeges megbetegedést

Fertőzött víz okozott tömeges megbetegedést

A hatósági vízvizsgálati eredmények mind Kisnána, mind Domoszló esetében többszörös mikrobiológiai szennyezettséget tártak fel.

Napok óta tömeges volt a hányós, hasmenéses, lázas panaszokkal jelentkező betegek száma a két településen. Domoszlón két nap alatt csaknem háromszázan látogatták meg körzeti orvosukat hasonló tünetekkel.

A soron kívül elvégzett laboratóriumi vizsgálatok eredménye alapján megállapítható, hogy a Domoszló és Kisnána községek lakosait érintő megbetegedéseket egy Campylobacter nevű baktérium okozta. A vizsgálatok a vízben is azonosították a hányással, hasmenéssel járó betegséget okozó baktériumot, így a Heves Megyei Kormányhivatal népegészségügyi hatóságának korábban elrendelt, a vezetékes ivóvíz használatának korlátozásáról szóló intézkedése indokoltnak bizonyult – tájékoztatta portálunkat hétfőn a Heves Megyei Kormányhivatal. Az ivóvízhálózat üzemeltetője soron kívül megkezdte a szükséges beavatkozásokat. A népegészségügyi hatóság a vízfogyasztás korlátozását fenntartja mindaddig, míg a megismételt vízvizsgálatok negatívnak bizonyulnak.


A Heves Megyei Kormányhivatal szeptember 18-án értesült a megbetegedésekről, a szakemberek a járványügyi és élelmiszer-biztonsági vizsgálatokat haladéktalanul megkezdték. A településeket ellátó háziorvosoktól származó információk szerint a hányással, hasmenéssel, magas lázzal járó megbetegedések szeptember 15-én kezdődtek, legtöbben 16-17-18-án betegedtek meg. A településeket ellátó háziorvosok jelentése alapján az orvoshoz fordulók száma a hétvégére jelentősen csökkent (a mai napon összesen 200 betegről van tudomása a hatóságoknak).

A kormámnyhivatal közölte portálunkkal, hogy a hatósági vízvizsgálati eredmények mind Kisnána, mind Domoszló esetében többszörös mikrobiológiai szennyezettséget tártak fel, a kórokozók között a szakembereknek sikerült azonosítaniuk a megbetegedéseket okozó baktériumot is. A népegészségügyi hatóság korábbiakban elrendelt intézkedése, miszerint a vezetékes ivóvíz ivásra, fogmosásra, étel- italkészítésre, babafürdetésre és mosogatásra nagyjából öt perces forralást követően használható, indokoltnak és elégségesnek bizonyult. A vízfelhasználás korlátozását az ivóvízhálózat üzemeltetője által soron kívül megkezdett és folytatandó ivóvízminőség javító beavatkozásokig, illetve a megismételt, negatív eredménnyel záruló vízvizsgálatokig szükséges fenntartani.

Felhívják a figyelmet, hogy fontos odafigyelni az alapos szappanos, meleg folyóvizes kézmosásra (lehetőleg folyékony szappannal) étkezés előtt, ételkészítés előtt, WC használat után, és minden olyan esetben, amikor a kéz szennyeződhet.

Ha a családban hasmenéssel, hányással járó megbetegedés fordult elő, kézmosáshoz javasolt a kiskereskedelmi, gyógyszertári forgalomban hozzáférhető fertőtlenítő hatású folyékony szappan használata. Felhívják a figyelmet a szappan csomagolásán lévő használati útmutató betartására.

A beteg környezetének – használati tárgyak, vizesblokk – takarítására célszerű fertőtlenítőszer alkalmazása. Például háztartási hypo (1 dl 5 liter vízhez), egyéb kereskedelmi fogalomban lévő fertőtlenítő hatású takarító- és tisztítószerek.

A hatóságok a továbbiakban arra keresik a választ, hogy honnan és milyen úton szennyeződhetett a településeket ellátó vízellátó rendszer.

Forrás: heol.hu

Fotó: Czímer Tamás

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 20. 18:11, szerda | Belföld

Anyagilag és szexuálisan kihasználtak egy kislányt, fegyházra ítélték őket

Két vádlottat emberkereskedelem miatt kilenc, illetve kilenc és fél év, másik kettőt kiskorú lány ellen elkövetett szexuális erőszak miatt három év nyolc hónap, illetve négy év fegyházra ítélt első fokon a törvényszék

2021. Október 20. 15:06, szerda | Belföld

Lopott autóval ment lopni

A nyomozók őrizetbe vették a véméndi tolvajt, és kezdeményezték letartóztatását.

2021. Október 20. 12:01, szerda | Belföld

Börtönbüntetést kapott a focista, aki fél szemére megvakított egy szurkolót

Két és fél év börtönre ítélte a Fonyódi Járásbíróság nem jogerősen azt a labdarúgót, aki 2020 októberében vizespalackkal fejbe dobott egy szurkolót, aki emiatt az egyik szemére megvakult

2021. Október 20. 09:15, szerda | Belföld

Meghalt 30 beteg, 1668 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Harminc, többségében idős, krónikus beteg meghalt és újabb 1668 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte hétvégi összesítőjében a koronavirus.gov.hu szerdán,