Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Október 02. 18:30, kedd | Belföld

Fertőzött víz okozott tömeges megbetegedést

Fertőzött víz okozott tömeges megbetegedést

A hatósági vízvizsgálati eredmények mind Kisnána, mind Domoszló esetében többszörös mikrobiológiai szennyezettséget tártak fel.

Napok óta tömeges volt a hányós, hasmenéses, lázas panaszokkal jelentkező betegek száma a két településen. Domoszlón két nap alatt csaknem háromszázan látogatták meg körzeti orvosukat hasonló tünetekkel.

A soron kívül elvégzett laboratóriumi vizsgálatok eredménye alapján megállapítható, hogy a Domoszló és Kisnána községek lakosait érintő megbetegedéseket egy Campylobacter nevű baktérium okozta. A vizsgálatok a vízben is azonosították a hányással, hasmenéssel járó betegséget okozó baktériumot, így a Heves Megyei Kormányhivatal népegészségügyi hatóságának korábban elrendelt, a vezetékes ivóvíz használatának korlátozásáról szóló intézkedése indokoltnak bizonyult – tájékoztatta portálunkat hétfőn a Heves Megyei Kormányhivatal. Az ivóvízhálózat üzemeltetője soron kívül megkezdte a szükséges beavatkozásokat. A népegészségügyi hatóság a vízfogyasztás korlátozását fenntartja mindaddig, míg a megismételt vízvizsgálatok negatívnak bizonyulnak.


A Heves Megyei Kormányhivatal szeptember 18-án értesült a megbetegedésekről, a szakemberek a járványügyi és élelmiszer-biztonsági vizsgálatokat haladéktalanul megkezdték. A településeket ellátó háziorvosoktól származó információk szerint a hányással, hasmenéssel, magas lázzal járó megbetegedések szeptember 15-én kezdődtek, legtöbben 16-17-18-án betegedtek meg. A településeket ellátó háziorvosok jelentése alapján az orvoshoz fordulók száma a hétvégére jelentősen csökkent (a mai napon összesen 200 betegről van tudomása a hatóságoknak).

A kormámnyhivatal közölte portálunkkal, hogy a hatósági vízvizsgálati eredmények mind Kisnána, mind Domoszló esetében többszörös mikrobiológiai szennyezettséget tártak fel, a kórokozók között a szakembereknek sikerült azonosítaniuk a megbetegedéseket okozó baktériumot is. A népegészségügyi hatóság korábbiakban elrendelt intézkedése, miszerint a vezetékes ivóvíz ivásra, fogmosásra, étel- italkészítésre, babafürdetésre és mosogatásra nagyjából öt perces forralást követően használható, indokoltnak és elégségesnek bizonyult. A vízfelhasználás korlátozását az ivóvízhálózat üzemeltetője által soron kívül megkezdett és folytatandó ivóvízminőség javító beavatkozásokig, illetve a megismételt, negatív eredménnyel záruló vízvizsgálatokig szükséges fenntartani.

Felhívják a figyelmet, hogy fontos odafigyelni az alapos szappanos, meleg folyóvizes kézmosásra (lehetőleg folyékony szappannal) étkezés előtt, ételkészítés előtt, WC használat után, és minden olyan esetben, amikor a kéz szennyeződhet.

Ha a családban hasmenéssel, hányással járó megbetegedés fordult elő, kézmosáshoz javasolt a kiskereskedelmi, gyógyszertári forgalomban hozzáférhető fertőtlenítő hatású folyékony szappan használata. Felhívják a figyelmet a szappan csomagolásán lévő használati útmutató betartására.

A beteg környezetének – használati tárgyak, vizesblokk – takarítására célszerű fertőtlenítőszer alkalmazása. Például háztartási hypo (1 dl 5 liter vízhez), egyéb kereskedelmi fogalomban lévő fertőtlenítő hatású takarító- és tisztítószerek.

A hatóságok a továbbiakban arra keresik a választ, hogy honnan és milyen úton szennyeződhetett a településeket ellátó vízellátó rendszer.

Forrás: heol.hu

Fotó: Czímer Tamás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.