Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. Szeptember 16. 14:15, péntek | Helyi
Forrás: Győrplusz.hu

„Fiatalok vagyunk, most tudunk tenni a biciklisekért”

„Fiatalok vagyunk, most tudunk tenni a biciklisekért”

A Fapuma Kerékpáros Egyesület az egyik szervezője a Mobilitási hét programjainak. A társaság lelkes bringás fiatalokból állt össze, akik biciklitúrákat, versenyeket szerveznek, különböző egyesületeknek segítenek.

– Fiatalok vagyunk, most tudunk valamit tenni a biciklisek helyzetéért. Mindig is kerékpároztam, hiszem és vallom, hogy az egyik legjobb közlekedési eszköz, főleg ebben a városban, ahol jó a kerékpáros infrastruktúra. Sok mindenen kellene persze változtatni – kezdte Mohos Kristóf, a Fapuma egyik alapítója és hozzátette, jelzik észrevételeiket a városvezetésnek, de ha olyan problémát tapasztalnak, amit maguk is meg tudnak oldani, azt természetesen megteszik.

– Azt látom, hogy jó a hozzáállás a városvezetés részéről, már csak idő és pénz kell a tervek megvalósításához – hangsúlyozta.

Az egyesület céljai közé tartozik, hogy olyan kerékpáros rendezvényeket szervezzenek, melyeken családok vehetnek részt, népszerűsítsék a biciklizést, védjék a kerékpárosok érdekeit és szorgalmazzák a bicikliutak felújítását, kialakítását. Elképzeléseikhez illeszkednek a „Közlekedj ÖKOsan!” szlogenű Mobilitási hét színes eseményei. Kristóf kiemelt néhány programot: a BAM, azaz Bringázz a munkába kampány pénteken kezdődik. Aznap reggel 6–10 óráig a megyeházánál, az Ipar úti körforgalomnál és a Marcal I. és Marcal II. közötti aluljárónál várják a bringásokat reggelivel, zenével és kerékpár-ellenőrzéssel.

Másnap tartják a Bringapolisz elnevezésű rendezvényt, melynek célja nem az, hogy tüntessenek az autósok ellen, hanem hogy a vonulással megmutassák magukat a biciklisek, és Győr egy napra bringapolisszá változzon.

– Lesz többek között kerékpáros vidámpark kicsiknek és nagyoknak, versenyek, 16 órától biciklis, görkorcsolyás, kerekes székes és babakocsis felvonulás és kerékpár-szépségverseny.

A felvonulás a Megyeház térről indul rendőri felvezetéssel, és oda is érnek vissza a kerekezők. A legkisebb biciklizőket is várjuk – hívta fel a figyelmet a szervező.

Mohos Kristóf kiemelte még a „Bringa-vonat és a Gyalog-busz” elnevezésű, egyedülálló kezdeményezést, mely Győrben valósul meg először.

– Hétfőn indul a program, melynek lényege, hogy 2-2 felnőtt kísérő viszi a diákokat iskolába azért, hogy ne kelljen mindig autóval menniük azoknak, akik szülei kénytelenek reggelente azzal közlekedni. Eddig öt iskola jelentkezett, de várunk még további intézményeket, mert fontos, hogy korán környezettudatos szemléletet tanuljanak a gyerekek.

Tavaly 2.221 európai, köztük 96 magyar település vett részt az Európai Mobilitás Hét kezdeményezésben, amely az autómentes napra épül. Kristóf elmondta, a legjobb az lenne, ha erre a napra mindenki otthon hagyná az autóját, akinek lehetősége van rá, de a legfőbb cél a fenntartható közlekedés kialakítása.

– Minimális szemlélet- és életmódváltással sokat elérhetünk hosszú távon. Válasszunk olcsóbb és környezetbarátabb közlekedést: biciklizzünk, gyalogoljunk, de ha ezekre nincs lehetőség, élvezzen előnyt a tömegközlekedés az autózással szemben – javasolta.

A Bringa-vonatra a következő telefonszámon lehet még jelentkezni: +36-30/498-6938

Zoljánszky Alexandra

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.