Városlista
2020. május 25, hétfő - Orbán

Hírek

2018. November 15. 07:51, csütörtök | Külföld

Figyelem! Sötét anyag közeledik a Föld felé

Figyelem! Sötét anyag közeledik a Föld felé

Ha a csillagászok számításai helyesek, a Naprendszer rövid időn belül egy sötét anyag keltette vihar kellős közepébe kerülhet. A titokzatos matéria 500 kilométer per szekundumos sebességgel száguld majd végig a bolygórendszerünkön.

Ez a sötét anyag, a tudomány egyik legnagyobb rejtélye: bár nem látjuk és közvetlenül nem érzékeljük majd, de gravitációs hatása révén tudjuk, hogy létezik és körbeveszi Földünket.

Láthatatlan, de mivel tömege van, ezért is mondhatjuk szilárd anyagnak. A csillagok és a galaxisok mozgásának segítségével következtethetünk jelenlétére, azok ugyanis jóval gyorsabban forognak, mint azt az általunk jól ismert anyag indokolná, így valaminek még lennie kell ott, amit nem észlelhetünk a hagyományos módszerekkel.

Honnan tudhatják akkor a fizikusok, hogy a sötét anyag viharába csöppenünk? Szerte a Tejútban számos csillagáram létezik. Ezek olyan csillagok halmazai, amik korábban törpegalaxisok részei voltak, de saját csillagvárosunk bekebelezte őket, így most a galaxisunk centruma körül keringenek. Az egyik különleges csillagáramot, az S1-et még tavaly fedezték fel az Európai Űrügynökség (ESA) Gaia teleszkópjának segítségével.

Ahogy a Naprendszer keresztülhalad a Tejút külső régióin, nagyjából 230 kilométer per másodperces sebességgel száguld át az útjába eső sötét anyagon. A spanyolországi University of Zaragoza munkatársai által megjelentetett tanulmány szerint azonban a tanulmányozott csillagáramban lévő anyag még ennél is gyorsabb – durva becslés alapján 500 kilométer per szekundum sebességű –, így vélhetően könnyebben detektálható műszereink számára.

Természetesen egyelőre halványlila gőzünk sincs, mi is alkotja a rejtélyes anyagot, csupán homályos hipotézisek alapján tapogatózunk a „sötétben”. Az viszont biztos, hogy az S1 árama át fog haladni a Naprendszerünkön, a sötét hurrikán hipotetikus részecskéit pedig számos detektor keresni fogja. Persze, hogy mit is kell találniuk a műszereknek, az továbbra is heves viták tárgyát képezi. Gyengén kölcsönható nagy tömegű részecskék (WIMP-ek), gravitációsan kölcsönható nagy tömegű részecskék (GIMP-ek), valamint axionok is felbukkannak a potenciális jelöltek között. A spanyolok úgy gondolják, utóbbi észlelésére van a legnagyobb esély.

A fizikusok úgy vélik, hogy az ismert univerzum anyag- és energiatartalmának 27 százalékát definiálhatjuk sötét anyagként.

Forrás: origo.hu; Cnet

Kép: NASA

Ezek érdekelhetnek még

2020. Május 24. 17:03, vasárnap | Külföld

Négy uniós ország ellenjavaslattal él a német-francia helyreállítási alappal szemben

Ausztria, Svédország, Dánia és Hollandia alternatív javaslatot nyújtott be a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására a hét elején ismertetett, német-francia kezdeményezésű helyreállítási alappal szemben

2020. Május 24. 13:09, vasárnap | Külföld

Franciaországban két hónap szünet után engedélyezték a vallási szertartásokat

Franciaországban szombattól kötelező maszkviselés és kézfertőtlenítés mellett ismét részt lehet venni vallási szertartásokon, ami a koronavírus-járvány miatt két hónapig tilalmas volt.

2020. Május 24. 11:08, vasárnap | Külföld

Lőtt fejsebbel holtan találtak egy ukrán képviselőt az irodájában

Lőtt fejsebbel holtan találták Valerij Davidenko ukrán független parlamenti képviselőt szombaton, kijevi irodájának WC-jében - tette közzé a Facebookon Anton Herascsenko ukrán belügyminiszter-helyettes.

2020. Május 24. 06:00, vasárnap | Külföld

Feloldották a karantént a horvátországi Brac szigetén, Szlovéniában második napja nincs új fertőzött

A közép-dalmáciai Brac szigetén szombaton feloldották a horvát hatóságok a május 9-én elrendelt 14 napos karantént, Szlovéniában második napja nem regisztráltak új koronavírus-fertőzöttet.