Városlista
2022. december 9, péntek - Natália

Hírek

2019. November 22. 07:19, péntek | Belföld

FIGYELEM! Veszélyes mobiltelefonos átverés terjed

FIGYELEM! Veszélyes mobiltelefonos átverés terjed

Egy újjáéledő bűncselekmény típusra hívja fel a figyelmet a rendőrség.

A dolog lényege az, hogy csalók megcsengetnek minket telefonon, és ha visszahívjuk őket, akkor akár több 100 ezer forintos költségünk keletkezhet. Hasonló csalásokra már korábban is volt példa, az utóbbi időben azonban ismét több helyről érkezett információ ilyen jellegű hívásokról.

Európában már több ilyen eset történt, és nálunk is próbálkoznak a csalók. A bűncselekmény folyamata a következő: a mobiltelefon kijelzőjén megjelenik egy nem fogadott hívás. Erre az értesítésre sor kerülhet anélkül is, hogy a telefon megcsörrenjen. A mobiltelefon-tulajdonos, miután megnézte, hogy milyen számról van szó, és azt mindjárt kitörli, abban az esetben további következménye nem lesz a dolognak. Viszont ha felhívja a csalók által használt számot, az sokba kerülhet neki. A veszélyes hívószámok a következők: +39., +390., +391., +392., +393., +394.

Az Origo egy rendszeres olvasója a napokban arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy nemrégiben egy nem fogadott hívást jelzett a készüléke a +393193260045-ös telefonszámról, amit mit sem sejtve visszahívott, és mint később, a mobiltelefonszámla megérkezésekor kiderült, ezzel az egy hívással mintegy 600 ezer forintos költsége keletkezett. Szakértők a történtekkel kapcsolatban arra figyelmeztetnek, hogy ha visszahívjuk ezeket a számokat, sok esetben nincs lehetőség rá, hogy megszakítsuk a vonalat, így óriási összegek jelenhetnek meg a telefonszámlánkon. Úgyhogy nem árt a fokozott óvatosság.

Forrás: origo.hu

Kép: Pixabay/Tero Vesalainen

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 09. 15:50, péntek | Belföld

ORFK: rémhírterjesztés miatt nyomoz a rendőrség

2022. December 09. 12:52, péntek | Belföld

Navracsics Tibor: Magyarország 2030-ra az EU öt legélhetőbb állama közé kerülhet

Magyarország 2030-ra az Európai Unió öt legélhetőbb állama közé kerülhet - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács ülésén, az Országházban pénteken.

2022. December 09. 12:48, péntek | Belföld

Idén is tízezer élelmiszercsomagot adományoz rászorulóknak a Mészáros Csoport

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is tízezer élelmiszercsomagot adományoz rászorulóknak a Mészáros Csoport a karitatív tevékenységét koordináló Pro Filii Alapítványon keresztül.

2022. December 09. 12:46, péntek | Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország az elektromos autóipari átállás világbajnokává válhat

Magyarország időben és jól reagált az autóipari forradalomra, így mára az elektromos átállás Európa-bajnokává vált, és jó esélye van ezt megfejelni egy világbajnoki címmel is - jelentette ki Szijjártó Péter.