Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Március 20. 18:29, péntek | Belföld

Fizetési kedvezményt kérhetnek a NAV-tól a vállalkozások

Fizetési kedvezményt kérhetnek a NAV-tól a vállalkozások

A koronavírus által okozott gazdasági nehézségek enyhítésében, a vállalatok likviditásának javításában alapvető segítséget nyújthatnak adóeljárási lehetőségek.

Ilyen lehet az adóelőleg módosítása, a fizetési halasztás vagy a részletfizetés – hívja fel a figyelmet a BDO Magyarország.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatója szerint fizetési kedvezményre azok az adózók jogosultak, akik a fizetési kötelezettségeiket valamilyen méltányolható gazdasági vagy személyes okból határidőre nem tudják teljesíteni. Ekkor a fizetési kötelezettség halasztására, részletekben történő megfizetésére, vagy mérséklésére illetve elengedésére, összefoglaló néven fizetési kedvezményre kérelmet nyújthat be a vállalkozó.

Az adóelőleg csökkentését többek között a társasági adóelőleg, az iparűzési adóelőleg, illetve az innovációs járulékelőleg esetében kérhetik a vállalkozások, amennyiben a 2020-as adókötelezettség várhatóan nem fogja elérni az előző időszak adatai által kiszámolt és bevallott adókötelezettség összegét.

A fizetési halasztás, valamint a részletfizetés régóta létező jogintézmény, és bár az adóhivatal ezek engedélyezését korábban szigorú feltételekhez kötötte, várható, hogy a kialakult helyzetben az ilyen kérelmek kapcsán megengedőbb lesz. A halasztás és a részletfizetés ugyan nem alkalmazható a magánszemélytől levont személyi jövedelemadóra és járulékokra, ugyanakkor fontos eszköz lehet a munkabéreket terhelő szociális hozzájárulási adó, a szakképzési hozzájárulás, valamint nem csoportos adóalanynál az általános forgalmi adó tekintetében is.

A vonatkozó kérelem 10 ezer forintos illeték megfizetése mellett nyújtható be gazdálkodó szervezet esetén, míg egyéni vállalkozó illetékmentesen teheti ezt meg. A halasztási kérelem esetén meg kell jelölni, hogy az adót mikor fizeti meg az adózó, a részletfizetésnél pedig azt kell feltüntetni, hogy hány hónap alatt tudja teljesíteni az adózó az adót.

„Számos szektorban már néhány hét alatt is komoly likviditási problémák jelentkeztek, ezért fontos tudni, hogy a megbízható adózói körbe tartozó adóalanyoknak lehetősége van gyorsított eljárásban kérni a kérelem elbírálását. A határidő ilyenkor a benyújtástól számított 15 nap" – mutat rá Orbók Ilona, a BDO Magyarország adópartnere.

Szintén megbízható adózók számára másfél millió forintot meg nem haladó adótartozás esetén automatikusan rendelkezésre áll a 12 havi kamatmentes részletfizetés lehetősége. Ezt célszerű például kihasználni akkor is, ha a vállalkozás a fenti értékhatárt meghaladó, az adóévben később felmerülő adókötelezettségre az általános szabályok szerint nyújt be kérelmet.

A fizetési halasztásról, annak benyújtási módjáról és feltételeiről részletes tájékoztató olvasható a NAV oldalán (Fizetési kedvezmények gazdálkodó szervezetek részére, illetve Fizetési kedvezmények magánszemélyek és egyéni vállalkozók részére) az alábbi linken.

Forrás: origo.hu

Fotó: Hartl Nagy Tamás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.