Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2010. Február 27. 06:34, szombat | Belföld
Forrás: Független Hírügynökség

Fizeti a tb a rákgyógyszert

Fizeti a tb a rákgyógyszert

Könnyebben juthat hozzá több rákbeteg a leghatékonyabb kezeléshez ettől az évtől, mert több ehhez szükséges gyógyszert is támogat már az egészségbiztosítási pénztár. Korábban külön kérvényezni kellett ezeknek a gyógyszereknek a

Szövetmintákat vizsgáltak az Onkológiai Intézetben. Ebből derül ki, hogy ki kaphatja a legújabb, úgynevezett biológiai terápiát. Ez az eddigi leghatékonyabb módszere a rákgyógyításnak, míg a kemoterápia és a sugárkezelés minden sejtet roncsol, ez csak a daganatos sejtekre hat. Az új kezeléssel olyan betegeket is meg tudnak gyógyítani, akik korábban meghaltak volna a rákban.

„Amire érvényes, arra nagyon jól hat, az áttéteire is nagyon jól hat, meggyógyulhat tőle a beteg, vagy nagyon hosszú ideig tünetmentessé válhat tőle a beteg" - mondta Szentirmay Zoltán, az Onkológiai Intézet igazgatója.

Nyolcféle szer van, amit ilyen kezeléshez használnak. Egy-egy adag többszázezer forintba kerül, az egészségbiztosító eddig nem támogatta, így csak külön méltányossággal, hosszú engedélyezés után lehetett hozzájutni. Decemberben ezen változtatott a minisztérium: amelyik szert több mint 50 beteg kéri, annak a gyártóját arra kötelezi, hogy kezdeményezze a gyógyszer tb-támogatását.

„Tavaly 3 olyan gyógyszer volt, ahol a kérelmek száma meghaladta ezt a bizonyos 50-et. A 3-ból kettőt azóta már befogadtunk és a harmadik is befogadási kérelmet kezdeményezett" - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter.

Így ezeket már receptre írhatják az orvosok. De az onkológusok szerint még így is jóval kevesebben kapnak célzott kezelést, mint lehetne.

Csak 5 vizsgálati centrum van, háromszor ennyi kellene, hogy minden rákbetegnél meg tudják vizsgálni, hogy kaphat-e ilyen terápiát.

A daganatos betegek az Országos Onkológiai Intézet központi telefonszámán is érdeklődhetnek a speciális vizsgálatok iránt: 061-224-8600.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.