Városlista
2022. január 16, vasárnap - Gusztáv

Hírek

2011. Szeptember 29. 07:41, csütörtök | Belföld
Forrás: OrintPress

Fluoreszkáló baktériummal kódolnak titkos üzeneteket

Fluoreszkáló baktériummal kódolnak titkos üzeneteket

A tudósok olyan fluoreszkáló baktériumokat fejlesztettek ki, amelyek segíthetnek titkos üzenetek kódolásában és dekódolásában. A feltalálók szerint így a mikroszkopikus élőlények élő láthatatlan tintaként működnek.

A tudósok nemrégiben genetikai módosítással olyan baktériumokat hoztak létre, amelyek képesek fluoreszkáló fehérjéket termelni. A szakemberek ezeket az apró élőlényeket ezután arra használták fel, hogy egyszerű üzeneteket kódoljanak velük: egy előre meghatározott rendszerbe rendezték őket, így megfelelő stimulálásra a baktériumok rendezett mintát mutattak - írja a PNAS.

A szakértők szerint a módszert titkos íráson kívül a jövőben felhasználhatnák bizonyos termékeken a hamisítás elkerülésére is. A baktériumok létrehozása ugyanis speciális körülményeket és nagy fokú szakértelmet kíván, így a hamisítás szinte teljesen lehetetlenné válna.

A tudósok egyébként az E.coli baktériumok hét ártalmatlan törzsének genetikai felépítését módosították, amelyek így különböző színekben kezdtek el világítani - ezek párosításával végül elérték, hogy az ABC összes betűjét sikerült különbözőképpen megjeleníteni.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 16. 08:05, vasárnap | Belföld

Telitalálat volt az ötöslottón, ezek a nyerőszámok

Telitalálatot ért el az ötöslottón egy szerencsés játékos az idei második játékhéten, a nyeremény összege 22 hét halmozódás után 3,34 milliárd forint - tájékoztatta a Szerencsejáték Zrt. az MTI-t szombaton.

2022. Január 16. 07:00, vasárnap | Belföld

Pénzért hamis védettségi igazolványt intéztek az ápolók

Vesztegetés elfogadása, védettségi igazolással való visszaélés, valamint kábítószer birtoklás vétsége miatt folyamatban lévő ügyben indítványozta két elkövető letartóztatásának meghosszabbítását az ügyészség.

2022. Január 16. 06:00, vasárnap | Belföld

Hónapokig árulta a drogot míg lebukott

A 38 éves férfi több hónapon át árulta a drogot a vevőknek. A baranyai rendőrök őrizetbe vették, és kezdeményezték a letartóztatását.

2022. Január 15. 18:00, szombat | Belföld

Egy fiatal életet mentették meg a körmendi rendőrök

A fiatal férfit megakadályozták abban, hogy végzetes hibát kövessen el.