Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Október 11. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

„Fő cél, hogy az emberek ne segélyből, hanem értékteremtő munkából éljenek meg”

„Fő cél, hogy az emberek ne segélyből, hanem értékteremtő munkából éljenek meg”

A modern szolgáltató közigazgatás a jövőben négy ponton lép előre: a szervezeti integráció, a személyzeti politika, az eljárási rend és a feladattípusú ügyintézés területén vannak fejlesztések. A Rádió Orient műsorában Vinnai Győző kormánymegbízott után Rezsőfi István igazgató beszélt Szabolcs-Szatmár-Bereg megye munkaerő-piaci helyzetéről. A Munkaügyi Központ fő célja, a szakképzettség előmozdítása és az állástalanok visszavezetése a munka világába – emelte ki a vendég.

Az elmúlt 20 év legátfogóbb közigazgatási átalakítását hajtja végre a kormány. A strukturális reformok célja egy hatékony, gyors és olcsó közigazgatás kiépítése. A Rádió Orient műsorában Vinnai Győző elmondta, a háromszintű rendszerben a központi közigazgatás, a kormány és az országos hatáskörű szervek vannak legfelül. Középen a megyei kormányhivatalok, míg alul a most alakuló járási hivatalok és kormányablakok állnak. „A modern szolgáltató közigazgatás négy ponton lép előre: a szervezeti integráció, a személyzeti politika, az eljárási rend és a feladattípusú ügyintézés területén” - emelte ki a kormánymegbízott.

Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége elmondta, a struktúraváltás kis ágazati ellenállásba ütközik. „Mindenki ragaszkodik saját területének munkájához. Ennek ellenére a fő cél a szakmai feladatok maximális ellátása, a bürokrácia csökkentése és az emberek elégedettségének növelése” - hangsúlyozta Vinnai.

A kormánymegbízott a járási hivatalvezetők kiválasztásának folyamatáról is szót ejtett. Vinnai elmondta, a Közigazgatási- és Igazgatásügyi Minisztérium minisztere december első felében nevezi ki a leendő hivatalvezetőket. „A felsőfokú diplomával és ötéves közigazgatási tapasztalattal rendelkező vezetők hozzájárulnak egy polgárbarát, átlátható közigazgatás létrejöttéhez” - emelte ki a vendég. Hozzátette, a kormányablakok ügyintézőinek is szakmailag kifogástalanul, rátermetten, udvariasan és motiváltan kell képviselniük az államot.

A Rádió Orient műsorának második felében Rezsőfi István mutatta be Szabolcs-Szatmár-Bereg megye munkaerő-piaci helyzetét. A Munkaügyi Központ igazgatója elmondta, a regisztrált álláskeresők száma több mint 55 ezer fő. A régió országos átlagban igen rossz helyen áll, 20-22 százalékos a munkanélküliség. A komoly erőfeszítések azonban pozitív tendenciát indítottak el: 5-6 százalékkal kevesebb lett az álláskeresők aránya. „Fő célunk, hogy az emberek ne segélyből, hanem értékteremtő munkából éljenek meg” - emelte ki.

A munkaerőképzések szerepe jelentős a foglalkoztatáspolitika eszközrendszerében. Rezsőfi elmondta, a megye regisztrált álláskeresőinek közel 60 százaléka szakképzetlen, így elhelyezkedésük nehéz. „Szakképzettséggel kell ellátni az álláskeresőket. A megyében a tanfolyamok hatására az emberek közel fele sikeresen talált munkára” - hangsúlyozta. A vendég hozzátette, a rendszerbe bekerült emberek körülbelül 6 hónapig aktívak az álláskeresésben, így ebben az időszakban kell nekik lehetőséget biztosítani.

A Munkaügyi Központ viszonylag nagy szervezet, sikeresen veszi fel a versenyt a munkaerőközvetítő cégekkel. „Meggyőztük a munkaadókat, hogy nálunk minőségi munkaerőre fognak találni. A munkaügyi szervezetek profi emberekkel rendelkeznek, sikeres programokban vesznek részt” - jelentette ki Rezsőfi.

A közfoglalkoztatási programok célja a hátrányos helyzetűek, a foglalkoztatáshelyettesítő támogatásban részesülők visszavezetése a munka világába. „Nem hagyjuk leszakadni az elsődleges munkaerőpiacról kiesőket. A programok az értékteremtés mellett az önfenntartásra törekednek” - emelte ki. Az igazgató a kistérségi START mintaprogramokat, a téli közfoglalkoztatást és a megújuló energiatermelést támogató projekteket mutatta be. „A megyében több mint 14 ezer embert alkalmaznak ily módon. A hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás és az országos programok további 5-5 ezer főnek segítenek. Így a közfoglalkoztatás összesen 25 ezer embert juttat munkához” - ismertette a vendég a statisztikai adatokat.

A Rádió Orient vendége a munkahely-megőrzési és -teremtési támogatásokról is beszélt. Sok vállalkozó fordul segítségért: a megye ebben az évben több mint 800 főre adott munkahely-megőrzési támogatást. „Mindent megteszünk, hogy uniós vagy magyar forrásból munkalehetőséget ajánljunk. Tapasztalataink szerint a szabolcsiak is akarnak dolgozni, a vállalatok optimisták és embereket vesznek fel. Nagy az érdeklődés, az országos források közel 20 százaléka, 1,3 milliárd forint érkezett a megyébe” - emelte ki Rezsőfi.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton