Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2017. November 19. 12:22, vasárnap | Belföld
Forrás: Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti:

Fődíjat nyert a Testről és lélekről című film egy nemzetközi filmfesztiválon

Fődíjat nyert a Testről és lélekről című film egy nemzetközi filmfesztiválon

A Camerimage nemzetközi filmoperatőr fesztivál fődíját vette át szombat este a nyugat-lengyelországi Bydgoszczban Herbai Máté, a Testről és lélekről című film operatőre.

Az idén 25. alkalommal megrendezett bydgoszczi szemlén - mely a világ egyetlen nemzetközi filmoperatőr-fesztiválja - héttagú, Stuart Dryburgh neves amerikai operatőr vezette zsűri döntött a főverseny díjazottjairól.

Enyedi Ildikó és Herbai Máté filmje után a második helyen a többek között az idei Cannes-i Filmfesztiválon díjat nyert orosz film, Andrej Zvjagincev Szeretet nélkül című filmdrámája végzett, melynek operatőre Mikhail Krichman.

A bydgoszczi fesztiválon 2007 óta évente kiosztják a magyar származású operatőr, Kovács László nevét viselő diákfilmes díjat is. Ebben a kategóriában idén Katja Benrath fiatal német filmrendező és Felix Striegel operatőr Mindannyian (Watu Wote) című rövidfilmje kapta meg a fődíjat.

Enyedi Ildikónak a Testről és lélekről című alkotása idén elnyerte a Berlinale fődíját, az Arany Medvét, valamint a filmkritikusok nemzetközi szövetsége (FIPRESCI) rangos díját, az ökumenikus zsűri díját és a Berliner Morgenpost című lap olvasói zsűrijének díját is. A magyar filmek közül elsőként júniusban elhozta a Sydneyi Filmfesztivál fődíját is. Az Európai Filmdíjakért és Magyarország hivatalos nevezettjeként a legjobb idegennyelvű film Oscar-díjáért is versenyben van.

A film a lengyel mozik vásznaira 2018 januárjától kerül a művészfilmeket forgalmazó Aurora Films közvetítésével, az idei év folyamán több lengyelországi filmmustrán is bemutatták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során