Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. Október 02. 11:35, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Fogyasztói árkiegészítés: Győrre és Sopronra közel 400 millió forintot kapna a Kisalföld Volán

Fogyasztói árkiegészítés: Győrre és Sopronra közel 400 millió forintot kapna a Kisalföld Volán

A polgármesterek, így a győri Borkai Zsolt által a Parlament elé terjesztett fogyasztói árkiegészítéstől reméli a Kisalföld Volán is, hogy a társaság veszteségei csökkenni fognak.

A győri, helyi közlekedési autóbuszokon az havi összvonalas és 30 napos nyugdíjas és tanulóbérletek 2010 forintba kerülnek, a negyedéves kedvezményes bérletek 5900 forintba.

Pócza Mihály elnök-vezérigazgató, Kisalföld Volán Zrt.: "A fogyasztói árkiegészítés problematikája azon túl, hogy most már öt éve ez nem változott, nem követte azt a strukturális változást, ami az utazóközönség körében történt. Ugye ebbe a kategóriába tartoznak a kedvezményes jegyek kérdése, bérletek kérdése, a diákok és a 65 év alatti nyugdíjas bérletre vonatkozik, de fogyasztói árkiegészítés tekintetében érintett a 65 év feletti lakosság is. Jelenleg a városi közlekedésben, legalábbis társaságunknál a felméréseink alapján az utazóközönség több mint 30 %-a 65 év feletti, és ezzel összefüggésben az árkiegészítés eléggé alacsony. A bevételeinknek mindössze 8 %-át fedezi egy 30 százaléknyi utas tömeg. Én úgy gondolom, hogy ezzel mindenképpen foglalkozni kell, az általam ismert számok alapvetően helyretennék ezt a kérdést, az én ismereteim szerint a Kisalföld Volán tekintetében mindenképpen mondhatom, nem lenne veszteségtérítési igény ezen túlmenően a társaságoknál, és a költségeinket képes lenne fedezni.

Társaságunknak a két város, Sopron és Győr esetében, ahol mi dolgozunk a helyi közlekedésen, mintegy 450 millió forintnyi vesztesége van, ha a közszolgáltatói szerződéseinket nézzük és bizonyos nyereségtartalmat reálisan a többségi tulajdonosunk elvár tőlünk, akkor ez a veszteség 5 és 6 százmillió forint közé tehető. Tehát, ezt mindenképpen rendezni kellene.

A jelenlegi bevételeinken belül az árkiegészítés a társaságunknál mintegy 40 százalékos arányhoz közelít, tehát az összbevételünknek mintegy 40 százaléka származik az árkiegészítésből, ez folyamatosan csökkenő tendenciát mutat az elmúlt öt évben, ha visszamenőlegesen megnézzük. A polgármester urak által tett javaslat a jogszabályok módosítására alapvetően rendezné, hogy teljes mértékben a költségek megtérülhetnek az utas által fizetett bevételből, és az árkiegészítésből. Ez Győr esetében árkiegészítés tekintetében meghaladja a 200 millió forintot."

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 07:13, csütörtök | Helyi

Ingyenesen vagy nyomott áron nézhet kiváló magyar filmeket egy hétig

Idén egy hétig tart a magyar film napja.

2024. Május 01. 09:16, szerda | Helyi

Gyönyörű autókon legeltetné a szemét? Az ETO parknál megteheti! – Galériás cikk!

Minden hónap utolsó szombatján benzingőzzel és autóimádók elismerő sóhajával telik meg a győri ETO park parkolója: amerikai autók szerelemesei gyűlnek össze.

2024. Május 01. 09:12, szerda | Helyi

Megnyerte a férfi kézilabda bajnokságot a Győri ETO-UNI FKC

A hátralévő 3 forduló eredményétől függetlenül már most megnyerte a bajnokságot a Győri ETO-UNI FKC csapata.

2024. Május 01. 07:13, szerda | Helyi

Először nyílt fotókiállítás a Széchenyi István Egyetem Győri Innovációs Parkjában

„Hommage fekete-fehérben: tisztelgés Győr városa és a Széchenyi István Egyetem előtt” címmel nyílt kiállítás a Széchenyi István Egyetem Győri Innovációs Parkjában a napokban.