Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Január 06. 14:05, hétfő | Életmód
Forrás: InfoGyőr/WK

Fogyókúra tippek, a tartós fogyáshoz

Fogyókúra tippek, a tartós fogyáshoz

Számtalan teória létezik azzal kapcsolatban, hogy faraghatunk le súlyunkból. Sokan viszont elfelejtik azokat az alapszabályokat, amelyek kétségtelenül fontosak, ahhoz, hogy elnyerjük a kívánt testtömeget, és az egészségünknek se menjen kárára.

A hiedelmekkel ellentétben a fogyáshoz, nincs szükség sok pénzre, vagy több pénzre annál, amit eddig költöttünk élelmiszerre. Sőt, tudatos étkezéssel, rengeteg pénzt spórolhatunk meg. Ezzel el is hangzott a kulcsszó: a tudatosság. Tisztába kell lennünk azzal, hogy mit, miért eszünk és a különböző mozgásformák, hogy segítik elő a fogyásunkat.

FEJBEN KELL ELDÖNTENI
Mielőtt bármit teszünk, vagy eszünk, fejben kell ráhangolódnunk az életmódváltásra. Most el is hangzott a következő kulcsszó: az életmódváltás. Ha csak úgy feldobjuk a levegőbe, hogy fogyókúrázunk és próbálkozunk, az eredménytelenséghez vezet, csalódáshoz és plusz kilókhoz. Ezért nagyon fontos, hogy tervezzünk, szelektáljuk a csupán csak kalóriában gazdag ételeket, és töltsük meg konyhánkat tápláló, egészséges termékekkel.

REGGELI A BAL LÁBBAL KELÉS ELLEN
Ha valaki már olvasott fogyókúráról, akkor tudja, hogy a reggeli kihagyása komoly negatív következményeket eredményez. A felmérések megállapították, hogy azok, akik nem reggeliznek, sokkal nagyobb eséllyel híznak el. A szervezetnek szüksége van arra, hogy reggel megkapja a szükséges tápanyagokat. Ezzel nem csak az emésztőrendszernek teszünk jót, de a napunk is könnyebben indul. Inkább feküdjünk le 15 perccel előbb, keljünk kicsit korábban, hogy legyen időnk nyugodtan reggelizni.

HÁNYSZOR, MENNYIT?
Sokszor megy a vita, hogy hányszor kell enni egy nap, mikor és mennyit. Az tény, hogy egy gyárban dolgozó személy, nem tud úgy táplálkozni, mint egy irodista, sőt a legtöbben akkor esznek, amikor van rá idejük. Ilyenkor általában, se az evésre jutott idő, se az étel nem alkalmas egy megfelelő táplálkozáshoz. Ezért itt is nagyon fontos a tudatosság. Már előző nap tervezzük meg, hogy mit eszünk. Ha van rá lehetőségünk, este készítsük el magunknak, ha tudjuk nem lesz időnk ki ugrani ebédelni. Legyen nálunk pár darab teljes kiőrlésű keksz és valamilyen gyümölcs, ezekkel ideiglenesen el tudjuk telíteni a gyomrunkat, addig, amíg időnk jut normálisan enni. Az, hogy ki hányszor eszik egy nap, ugyan úgy az életritmusa határozza meg. Ideális a napi háromszori étkezés, de hangsúly leginkább azon van, hogy étkezések közt ne nassoljunk, csak unalomból, vagy mert finom. Étkezésnél inkább tegyünk a tányérra kevesebbet és szedjünk kétszer, ahelyett, hogy hasfájásig tele együnk magunkat. Nincs is rosszabb érzés, mint tele hassal tovább folytatni a napot. Sose várjuk meg a telített érzést, előtte fejezzük be mindig az étkezést.


VÁLTOZATOS ÉTREND
Együnk változatosan! Fogyasszunk sok levest, ne hagyjuk ki, és lehetőleg ne zacskós porból készítsük el. Együnk sok gyümölcsöt, zöldséget, módjával szénhidrátot. Ne együnk mindent burgonya vagy rizskörettel, szoktassuk hozzá magunkat a zöldségkörethez.

FOLYADÉK SZEREPE A FOGYÁSBAN
Igyunk naponta 2-3 liter vizet vagy teát, ízesítés nélkül. Sokszor a szomjúság jelentkezik éhségérzetként is. Ezért javasolják a diatetikusok, hogy étkezések előtt igyunk meg egy pohár vizet. Tuti tipp! A zöld tea emésztésgyorsító hatása miatt, segít fogyásban.

MOZGÁS SZEREPE A FOGYÁSBAN
Hát igen, mozgás nélkül nem működik. A legegyszerűbben végezhető mozgásformák: a futás, biciklizés, gyorsgyaloglás. Továbbá a sajáttestsúlyos gyakorlatok. Ma már számtalan sportolási lehetőség van, rengeteg edzőterem, ahol segítenek, kérésre saját igénye szerint készítenek edzéstervet. Ha nehezen tudjuk rávenni magunkat, keressünk edzőtársat, párban minden könnyebben megy.

A fogyókúra nem azt jelenti, hogy el kell felejtenünk a kedvenc süteményünket, vagy a sült krumplit. Hetente belefér egy édesség, és kicsit ritkábban, zsírosabb étel is. Nem lehet úgy életmódot váltani, hogy hirtelen megfosszuk magunkat azoktól az ételektől, amit eddig rendszeresen fogyasztottunk. Csak módjával, fokozatosan, tudatosan!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Április 30. 13:39, kedd | Életmód

Megkezdődött a MOHU textilgyűjtőkonténer-telepítési programja

Megkezdődött a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. textilgyűjtőkonténer-telepítési programja - közölte a cég kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:38, kedd | Életmód

AM: a méhészet az agrárium egyik legfontosabb ágazata