Városlista
2020. október 28, szerda - Simon

Hírek

2010. Január 08. 06:35, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

Fokozódó készültség: újra támad a víz

Fokozódó készültség: újra támad a víz

Újabb áradás várható a Körösökön és a Berettyón az elkövetkezendő napokban. A folyók egyes szakaszain újra harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelhetnek el. Gyorsan emelkedik a belvízzel elöntött területek nagysága is – a

Békés megyében egyre több településen kénytelenek elrendelni a belvízvédelmi készültséget. Lakóházakat még nem fenyeget veszély, de sok helyen a csatornák már nem bírják elvezetni a felgyülemlett vizet. A védekezés egyre nagyobb terhet jelentenek az önkormányzatoknak, ráadásul költségeiket csak utólag kapják meg a vis maior keretből.

Simon István, Doboz polgármestere elmondta: az ilyen kérelmekről korábban a megyei területfejlesztési tanács döntött, azonban ez átkerült a regionális fejlesztési tanácshoz, és bár ők pozitívan döntöttek, a legutóbbi tájékoztatás szerint a minisztérium fog határozni erről. „Ez mind plusz idő, és talán plusz költségeket is ró a rendszerre" - tette hozzá.

Gyorsan nő az elöntött mezőgazdasági területek nagysága is. Már 15 000 hektár föld van víz alatt, melyből 6500 hektár vetés és 4000 hektár szántóterület. Mivel azonban a Körösök vízgyűjtő területein 24 órája folyamatosan esik valamilyen csapadék, újabb áradások várhatók.

„Azt várjuk, hogy az első- és másodfokú készültségek helyére ismét magasabb szintű készültségek lépnek majd. A Fekete-Körös, a Sebes-Körös alsó szakasza és a Berettyó a harmadfokú készültség szintjére fog ismét áradni" - mondta el Bak Sándor, a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Az árvízi védekezésben már közel 700-an vesznek részt, a magas vízállás a védvonalakban egyelőre nem okozott kárt.


Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 28. 05:00, szerda | Belföld

Módosultak a házi karantén elrendelésére vonatkozó szabályok

Az Országgyűlés hétfői döntése értelmében módosultak a házi karantén elrendelésére vonatkozó szabályok és az ezek megszegése esetén alkalmazható szankciók

2020. Október 28. 05:00, szerda | Belföld

Rendkívül intenzíven terjed a járvány

Rendkívül intenzíven terjed a járvány, megfékezésére csak akkor van esély, ha mindenki felelősen jár el - mondta az országos tisztifőorvos az operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.

2020. Október 27. 18:06, kedd | Belföld

Többen érettségiznek idén szakmai tantárgyakból emelt szinten

A járványügyi szabályok betartásával rendben zajlanak az őszi szakmai érettségi vizsgák.

2020. Október 27. 17:03, kedd | Belföld

A téli időszámítást kell megtartani a Magyar Alvás Szövetség szerint

A Magyar Alvás Szövetség szerint a téli időszámítást kell megtartani, mert az határozza meg évmilliók óta az élővilág működését.