Városlista
2023. június 3, szombat - Klotild

Hírek

2010. Január 08. 06:35, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

Fokozódó készültség: újra támad a víz

Fokozódó készültség: újra támad a víz

Újabb áradás várható a Körösökön és a Berettyón az elkövetkezendő napokban. A folyók egyes szakaszain újra harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelhetnek el. Gyorsan emelkedik a belvízzel elöntött területek nagysága is – a

Békés megyében egyre több településen kénytelenek elrendelni a belvízvédelmi készültséget. Lakóházakat még nem fenyeget veszély, de sok helyen a csatornák már nem bírják elvezetni a felgyülemlett vizet. A védekezés egyre nagyobb terhet jelentenek az önkormányzatoknak, ráadásul költségeiket csak utólag kapják meg a vis maior keretből.

Simon István, Doboz polgármestere elmondta: az ilyen kérelmekről korábban a megyei területfejlesztési tanács döntött, azonban ez átkerült a regionális fejlesztési tanácshoz, és bár ők pozitívan döntöttek, a legutóbbi tájékoztatás szerint a minisztérium fog határozni erről. „Ez mind plusz idő, és talán plusz költségeket is ró a rendszerre" - tette hozzá.

Gyorsan nő az elöntött mezőgazdasági területek nagysága is. Már 15 000 hektár föld van víz alatt, melyből 6500 hektár vetés és 4000 hektár szántóterület. Mivel azonban a Körösök vízgyűjtő területein 24 órája folyamatosan esik valamilyen csapadék, újabb áradások várhatók.

„Azt várjuk, hogy az első- és másodfokú készültségek helyére ismét magasabb szintű készültségek lépnek majd. A Fekete-Körös, a Sebes-Körös alsó szakasza és a Berettyó a harmadfokú készültség szintjére fog ismét áradni" - mondta el Bak Sándor, a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Az árvízi védekezésben már közel 700-an vesznek részt, a magas vízállás a védvonalakban egyelőre nem okozott kárt.


Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 02. 14:51, péntek | Belföld

Szállodakomplexum épül Balatonfüreden 22,5 milliárd forintból

Balatonfüreden 22,5 milliárd forint értékű beruházással szállodakomplexum épül a belvárosban, a Le Méridien resort a tervek szerint 2025 tavaszától fogadja a vendégeket.

2023. Június 02. 13:49, péntek | Belföld

Megelőzte a nő, nem bírta elviselni. Többször is böntetőfékezett előtte

Megelőzte a nő, ezt nem bírta elviselni a vádlott férfi és négyszer is meg akarta leckéztetni, büntetőfékezéssel.

2023. Június 02. 11:25, péntek | Belföld

Nem lesz idén repülőnap Kecskeméten

Hazánk biztonsága érdekében a katonaszakmai feladatok élveznek előnyt - írja közleményében a Honvédelmi Minisztérium.

2023. Június 02. 09:21, péntek | Belföld

Orbán Viktor: közel az idő, amikor Európában igazat adnak a magyar békepárti álláspontnak

Közel az idő, amikor az európai vezetők igazat adnak a magyar békepárti álláspontnak - hangsúlyozta a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken reggel Orbán Viktor miniszterelnök.