Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2012. Március 26. 17:30, hétfő | Helyi
Forrás: Goodwill PR és Kommunikációs Ügynökség

Föld órája idén is - Energiatakarékosság egy órában

Föld órája idén is - Energiatakarékosság egy órában

Mit gondol Ön? Bevállalná? Hajlandó lemondani egy órára a villamos energia nyújtotta kényelemről, hogy tegyen Bolygónk jövőjéért?

Szeretne hozzájárulni egy élhetőbb környezet kialakulásához? Akkor csatlakozzon hozzánk, vegyen részt 2012. március 31-én este 20.30-tól a Föld órája ünnepén, és tegyünk együtt egy lépést a Föld érdekében.

A Föld Óráját idén is március 31-én, a hónap utolsó szombati napjának estéjén 20.30 és 21.30 között tartják. A 2007 óta rendszeresen megrendezett akcióprogram célja, hogy felhívja a figyelmünket az emberiség túlzott energiafogyasztására és az ezzel járó káros következményekre. A programhoz csatlakozók 60 percre lekapcsolják a fölösleges világítást, és áramtalanítják a különféle elektromos készülékeket, hogy e szimbolikus cselekvéssel minél több ember, szervezet, intézmény figyelmét felhívják az energiapazarlás következményeire.

Felelősek vagyunk környezetünkért. Az emberi pazarló magatartás, urbanizáció, városiasodás, metropoliszok születése, azok számának jövőben várható gyarapodása, a nem megfelelően megtervezett és telepített világító berendezések által előidézett fényszennyezés, és az ez által elhasznált felesleges energiamennyiség mind-mind az emberiség jövőjét fenyegető tékozlás.

Magyarország 2008 óta résztvevője a kezdeményezésnek, és aktivitása az újabb résztvevők bevonásában fokozatos növekedést mutat. A WWF kezdeményezése a világszervezetnek köszönhetően jutott el hazánkba. Első alkalommal 2007-ben Sydney borult figyelemfelkeltő sötétségbe a cél érdekében. Az idei kampány tűnik eddig a leginkább felhívó jellegűnek, hiszen nagyon sok közismert személy - legyen akár elnök, vagy sportoló – vált az esemény aktív résztvevőjévé, céljuk nem kevesebb, mint küzdeni azért, hogy a felhívás minél több földlakóhoz jusson el és találjon meghallgatásra.

Miért lehet fontos egy óra elektromosság nélkül? Tegyük fel, hogy egy szobában egy személy tartózkodik, aki egy 60 Watt teljesítményű izzó működtetésének kiiktatásával járul hozzá a Föld órája felhíváshoz. Ha ezt kivétel nélkül minden ember megtenné, akkor Győr lakosságára vetítve az egy óra leforgása alatt 7.800 kWh energiamegtakarításhoz juthatnánk, ami átlagosan 2.230 órányi számítógép-működtetéshez vagy 1.040 órán át tartó tv-nézéshez elegendő mennyiség. Országos szinten 170.000 óra computerhasználatot és 80.000 óra bekapcsolt tv-készülék energiaellátását spórolnánk meg. Ez világszinten 120.000.000 óra számítógépezést és 56.000.000 óra tévézést jelent. Fontossága tehát egyértelműsíthető.

A nagyvárosoktól kezdve a kisvállalkozásokig, rengetegen csatlakoztak a kezdeményezéshez. Győrben több helyszínen is kikapcsolják a díszvilágítást március 31-én este. Sötétbe borul például a Székesegyház – Káptalan-domb területe, a Rába-parti Várfal, a Városháza fényei is elsötétülnek, valamint a Kossuth-híd és Széchenyi-tér kivilágítása is megszűnik az egy órában.
A győri CG & Partners Kutató és Tanácsadó Kft., az Innovációval a Fenntartható Fejlődésért Egyesület, valamint a környezettudatos tevékenységeket kommunikációs támogatással segítő győri Goodwill PR és Kommunikációs Ügynökség támogatja a fenntarthatóság ügyét, így a Föld Órája kezdeményezést is. Arra bíztatják Győr városának lakóit, hogy csatlakozzanak a Föld Órája akcióhoz, és március utolsó napjának estéjén egy órára kapcsolják le villanyt és ne használjanak elektromos árammal működő eszközöket.

Címkék: Föld órája, Győrben

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 09:16, csütörtök | Helyi

A barokk korba repít vissza a 250 éves pannonhalmi orgona

A felújítás után visszatért Pannonhalmára és ismét régi pompájában ragyog az 1778-es években készült Corte-orgona. Sokat látott restaurátorok számára is kihívás felújítani egy ilyen hangszert.

2024. Május 09. 08:11, csütörtök | Helyi

Kevesebb lett az elhúzódó peres ügy

Országosan csaknem megfeleződött a két éven túli peres ügyek száma 2023-ban.

2024. Május 09. 07:14, csütörtök | Helyi

A Győri Balett táncosát választották a legjobb női balettosnak

Szakmai díjakat adtak át a tánc világnapja alkalmából.

2024. Május 08. 09:11, szerda | Helyi

Hamarosan kezdődik az Öt Templom Fesztivál

Május 9-én, csütörtökön kezdődik az Öt Templom Fesztivál.