Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Június 07. 10:12, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Földrengés - Csaknem száz épület sérült meg Nógrád megyében

Földrengés - Csaknem száz épület sérült meg Nógrád megyében

Csaknem száz épület sérült meg a nyugat-nógrádi Szátok és Tereske községben a szerda esti 4,2 magnitúdójú földrengés során - tájékoztatta a két település jegyzője pénteken az MTI-t.

Dudás György, a közös hivatal hat településén dolgozó jegyző hozzátette: Kétbodonyból, Kisecsetről, Szentéről és Nógrádsápról nem jeleztek károkat.
Szátokon az eddigi felmérések szerint 22 lakóépület és öt önkormányzati ingatlan károsodott, kisebb-nagyobb repedések keletkeztek, volt, ahol leszakadt a vakolat a plafonról. Kiköltöztetésre nem volt szükség, az azonnali veszélyelhárítás miatt viszont nyolc eldőlt, megcsúszott kéményt le kellett bontani - ismertette.
Tereskéről 66 hasonló bejelentés érkezett, ott az iskolaépület is károsodott, nagy repedés keletkezett az egyik falán. A községbe pénteken várják a statikust.
Dudás György arról is beszámolt, hogy jó az együttműködés a katasztrófavédelemmel, a rendőrséggel, az országgyűlési képviselővel és a járási hivatallal, gondot jelent viszont, hogy a lakosok egy részének van csak biztosítása, ezért arról tárgyal segélyszervezetekkel, hogy építőanyaggal próbáljanak segíteni.
A jegyző azt is elmondta, hogy Szátokon a térfigyelő kamerák több helyszínen rögzítették a földrengés eseményeit, így látható például, ahogy kileng a villanyoszlop, valamint egy fa, amelyet mintha hirtelen elkezdenének erősen rázni.
Az MTA Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma szerda este a Nógrád megyei Érsekvadkert térségében a Richter-skála szerinti 4,2-es erősségű földrengést észlelt, amelyet többek között Balassagyarmaton, Vácon, Esztergomban, Budapesten és Székesfehérváron is érzékeltek a lakosok.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár