Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2019. Március 08. 06:00, péntek | Belföld

Földrengés Somogy- megyében

Földrengés Somogy- megyében

A Richter-skála szerint 4,0-es erősségű földrengés volt Somogy-megyében. A lakosság érzete a földmozgást, károkról egyelőre nem tudni.

Érezhető erősségű földrengés volt este nyolc után Somogy megye egyes részein.

A Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt írja, hogy " a Richter-skála szerinti 4,0-es erősségű földmozgást a lakosság is érezte, károkról azonban egyelőre nem érkezett bejelentés."

Az MTA CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium közleménye szerint 2019. március 7-én 20 óra 08 perckor földrengés keletkezett a Somogy megyei Somogyszob község közelében, mintegy tizenegy kilométeres mélységben. A földmozgás mérete 4,0-es erősségű volt a Richter-féle skálán.

A földrengés észleléséről több lakossági bejelentés is érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjába, károkat azonban egyelőre nem jelentettek.

A földrenges.hu azt írja, hogy Somogy megyében, Nagyatád közelében, kb. 14 km mélységben.

A tapasztalatok szerint utórengések is valószínűsíthetők, melyek mérete fokozatosan csökken.
A földrengést nagy területen érezték, sokan az utcára menekültek. A rengés mérete és mélysége alapján kisebb károk is keletkezhettek az epicentrum környékén.

A földrengés tényét megerősíti a seismology.hu oldal is, a lap szerint 4,0-es erősségű volt a földrengés, amelynek epicentruma Somogyszob mellett található.

Milyen erős a 4,0-es erősség?

A Richter-skála szerint 4,0-es erősség gyengének számít, ilyenből évente több tízezer van világszerte. Definíció szerint " a csillárok kilengenek, morajlás hallatszik, károk csak ritkán keletkeznek."

Magyarország területén évente átlagosan 100-120 kisebb (mint 2.5 magnitúdójú) földrengést regisztrálunk érzékeny szeizmológiai hálózat segítségével. Ezek nagy része a lakosság számára nem érezhető. A rengések megfigyelt gyakorisága alapján az ország területén évente négy-öt olyan földrengés keletkezik, mely az epicentrum környékén már jól érezhető, de károkat még nem okoz (2.5-3.0 magnitúdójú).

Jelentősebb károkat okozó rengés csak 15-20 évenként, míg erős, nagyon nagy károkat okozó, 5.5-6.0 magnitúdójú földrengés 40-50 éves intervallumban pattan ki - írja a foldrengés.hu.

Forrás: origo.hu

Kép: Illusztráció - Northfoto

Címkék: földrengés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.

2024. Április 30. 08:26, kedd | Belföld

Agrárminiszter: a brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán

A brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán, tehát alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával érhető el