Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2011. Január 31. 09:15, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Földrengés után utórengések: megyénkben a mobilhálózat dőlt be!

Földrengés után utórengések: megyénkben a mobilhálózat dőlt be!

A szombati földrengés után előfordultak kisebb utórengések is, ám ezekből már nemhogy Győrben, de a mozgás epicentrumában, Oroszlány térségében sem érzékeltek semmit. Szombaton 18.40 után röviddel Győrben is sokan érezték, hogy reng

A katasztrófavédelem helyi ügyeletén azt mondták, a megyezsékhelyről és a megyéből nem érkezett riasztás, se károkról, se más rendkívüli eseményekről.

Komárom-Esztergom megyében okozta a legtöbb kárt a szombat esti földrengés. Oroszlányban több száz bejelentést kapott az önkormányzat. Budapesten keddre végezhetnek az utak, hidak, aluljárók átvizsgálásával. Hasonló erejű földmozgás 25 éve volt Magyarországon.

Oroszlányban, Kecskéden, Vértessomlón és Várgesztesen okozta a legtöbb kárt a tegnap esti, a Richter-skálán 4,7-es erősségű földrengés. Várgesztesen statikus vizsgálja a nemrégiben felújított templom falait. Kecskéden szinte minden épületen találtak hajszálrepedést, míg Vértessomlón 21, főként régi építésű ingatlan károsodott. A húszezer lakosú Oroszlányban több száz bejelentés érkezett az önkormányzathoz, a károk mértéke még nem ismert.

Kisebb utórengéseket észleltek a szakemberek éjszaka és vasárnap délelőtt is. Magyarországon évente száznál több földmozgást regisztrálnak, tavaly a legerősebb 3,5-es erősségű volt a Richter-skálán. A Tudományos Akadémia Kutató Intézetének munkatársa elmondta, a földrengést előre jelezni nem lehet, a katasztrófavédelmet csak akkor tudják riasztatni, ha a műszerek elküldték az első jelet a központi szerverre. Magyarországon egyébként utoljára 1985 augusztusában, Berhidán mértek hasonló erősségű földrengést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 09:14, péntek | Helyi

Győr legfinomabb kakaós csigáját kerestük – Megtaláltuk! (PR)

Kétféle ember van a világon: van aki tekeri, van aki harapja a kakaós csigát. Akár harapod, akár tekered a Bedő Pékség csigáját, egy problémád lesz vele: egyszer véget ér a tekercs.

2024. Május 17. 08:13, péntek | Helyi

Egész napos programok kicsiknek és nagyoknak – szombaton lesz a VIII. Gulyahajtás

Május 18-án, szombaton immár nyolcadik alkalommal szervezik meg Dunaszegen a gulyahajtást. A rendezvény idén is élményekkel teli családi kikapcsolódással kecsegtet.

2024. Május 17. 07:12, péntek | Helyi

Melléképület égett Écsen

Kerti hulladék égetéséből terjedt tovább a tűz egy melléképületre Écsen.

2024. Május 16. 09:15, csütörtök | Helyi

Változik az időpont foglalás rendszere

Július 1-től az Egészségablak applikációban és a 1812-es telefonszámon is lehet majd időpontot foglalni.