Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Április 14. 14:03, kedd | Belföld
Forrás: mti - fotók: MTI/Botár Gergely/ kormany.hu

Folyamatos a védőeszközök behozatala

Folyamatos a védőeszközök behozatala

Folyamatos az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközök behozatala, a Kína és Magyarország közötti légihíd megállás nélkül üzemelt húsvét idején is - mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden az Országgyűlésben.

Szijjártó Péter napirend előtti felszólalásában kifejtette, az elmúlt egy hét alatt 26 repülőgép, azokon összesen 13 millió 207 ezer maszk, 6 millió 203 ezer védőruha - köztük kesztyűk, izolációs köpenyek, sapkák, arcvédő plexik -, továbbá 155 ezer teszt és 101 lélegeztetőgép érkezett.

Kiemelte, Magyarországnak több mint 148 millió 700 ezer maszk beszerzésére van szerződése, amelyből 46 millió 855 ezer érkezett meg; 3 millió 305 ezer tesztre van szerződés, amelyből 352 ezer megérkezett; a 47 millió 754 ezer leszerződött védőfelszerelésből pedig 20 millió 292 ezret vettek át.

Ezen a héten is folyamatosan érkeznek majd a szállító-repülőgépek Budapestre fedélzetükön a védekezéshez szükséges újabb eszközökkel - jelezte.

A miniszter közölte: Magyarország a kazah és az azeri kormánnyal is megállapodott arról, hogy a Kínából induló, Budapestre tartó szállító-repülőgépeket mind Nurszultan, mind Baku repülőterén a lehető leggyorsabban kezelik és engedik továbbrepülni.

Szólt arról is, hogy számos ország kért segítséget Magyarországtól, és a felelős szomszédságpolitika jegyében ezek közül segítséget nyújtottunk - maszkokkal és védőruhákkal - Szerbiának, Észak-Macedóniának, Szlovéniának és Horvátországnak. "Minél jobban állják a küzdelmet a szomszédaink, mi is annál jobb helyzetbe tudunk kerülni" - fogalmazott Szijjártó Péter.

Hozzátette: Magyarország segített a jelenleg legrosszabb helyzetben lévő Olaszországnak is 100 ezer maszkkal és 5 ezer védőruhával az olasz kormány kérése alapján.

A magyarok lakta határon túli területeken szintén komoly kihívásokkal néznek szembe, minden határon túli magyar közösség meg is kereste a magyar kormányt, és "mivel minden magyar felelős minden magyarért", az elmúlt hét végén elindultak a szállítmányok, amelyek Kárpátalja kivételével már mindenhova meg is érkeztek. Így Erdélybe, Felvidékre, Vajdaságba, Szlavóniába és Muravidékre összesen 710 ezer maszkot, 32 ezer védőruhát és 200 ezer kesztyűt küldött a magyar kormány - tájékoztatott Szijjártó Péter.

Végül elmondta, hogy ugyan a Magyarországtól segítséget kérők listájánál jóval rövidebb, de van egy olyan lista is, amelyen a magyaroknak segítséget nyújtó országok szerepelnek. Példaként közölte: kedd délelőtt videokonferencia formájában tárgyalt az üzbég kereskedelmi miniszterrel, aki jelezte, már úton van az a repülőgép, amely - bakui átszállással - 500 ezer maszkot hoz Magyarországra az üzbég kormány segítségnyújtásaként.

A külgazdasági és külügyminiszter az egyik legfontosabb feladatnak nevezte, hogy a védekezés főszereplői, az orvosok, az ápolók, a rendőrök és a katonák a lehető legjobb eszközellátottság mellett végezhessék munkájukat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére