Városlista
2020. október 28, szerda - Simon

Hírek

2010. Január 08. 06:39, péntek | Belföld
Forrás: Független Hírügynökség

Folyamatosan tolódik az akadálymentesítés

Folyamatosan tolódik az akadálymentesítés

Sérül a mozgáskorlátozottak joga a tömegközlekedésben az állampolgári jogok biztosa szerint, ugyanis sok buszt, vagy vonatot még mindig nem akadálymentesítettek. Az erről szóló törvény határidejét már többször meghosszabbította az O

„A kerekesszékesek, illetve a vakok-gyengénlátók, fogyatékosok már beletörődtek, hogy ilyen a tömegközlekedés. Nem foglalkoznak vele" - mondta Bratkó József.

Az ombudsman szerint Pécsett a legrosszabb a helyzet az országban. Itt a buszoknak kevesebb, mint 3 százalékát akadálymentesítették.

A vizsgálat szerint az országban mindenhol rossz a helyzet, és azzal, hogy az Országgyűlés folyamatosan kitolja az akadálymentesítésre vonatkozó törvény határidejét, semmi sem oldódik meg.

Szabó Máté állásfoglalásában azt írja, hogy „ma sérül a fogyatékkal élő emberek helyváltoztatás szabadságához való joga, valamint az önrendelkezési joga is".

A közlekedési minisztériumban érdemben nem reagáltak az állampolgári biztos megállapításaira. Közleményükben arról írtak, hogy a kormány jövőre 20 millió forintot különített el akadálymentesítésre, amit a minisztérium megtoldott 200 millióval.

Azt mondják, a 220 millió nagy részéből a vasútállomásokat korszerűsítik majd.

Több mint 100 vasútállomást már akadálymentesítettek mozgássérült lifttel, ezek többségét azonban fel kellett szerelni védőberendezéssel, mert folyamatosan megrongálták őket. Így viszont a mozgássérültek nem tudják használni a liftet.


Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 28. 05:00, szerda | Belföld

Módosultak a házi karantén elrendelésére vonatkozó szabályok

Az Országgyűlés hétfői döntése értelmében módosultak a házi karantén elrendelésére vonatkozó szabályok és az ezek megszegése esetén alkalmazható szankciók

2020. Október 28. 05:00, szerda | Belföld

Rendkívül intenzíven terjed a járvány

Rendkívül intenzíven terjed a járvány, megfékezésére csak akkor van esély, ha mindenki felelősen jár el - mondta az országos tisztifőorvos az operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.

2020. Október 27. 18:06, kedd | Belföld

Többen érettségiznek idén szakmai tantárgyakból emelt szinten

A járványügyi szabályok betartásával rendben zajlanak az őszi szakmai érettségi vizsgák.

2020. Október 27. 17:03, kedd | Belföld

A téli időszámítást kell megtartani a Magyar Alvás Szövetség szerint

A Magyar Alvás Szövetség szerint a téli időszámítást kell megtartani, mert az határozza meg évmilliók óta az élővilág működését.