Városlista
2023. június 3, szombat - Klotild

Hírek

2010. Január 08. 06:39, péntek | Belföld
Forrás: Független Hírügynökség

Folyamatosan tolódik az akadálymentesítés

Folyamatosan tolódik az akadálymentesítés

Sérül a mozgáskorlátozottak joga a tömegközlekedésben az állampolgári jogok biztosa szerint, ugyanis sok buszt, vagy vonatot még mindig nem akadálymentesítettek. Az erről szóló törvény határidejét már többször meghosszabbította az O

„A kerekesszékesek, illetve a vakok-gyengénlátók, fogyatékosok már beletörődtek, hogy ilyen a tömegközlekedés. Nem foglalkoznak vele" - mondta Bratkó József.

Az ombudsman szerint Pécsett a legrosszabb a helyzet az országban. Itt a buszoknak kevesebb, mint 3 százalékát akadálymentesítették.

A vizsgálat szerint az országban mindenhol rossz a helyzet, és azzal, hogy az Országgyűlés folyamatosan kitolja az akadálymentesítésre vonatkozó törvény határidejét, semmi sem oldódik meg.

Szabó Máté állásfoglalásában azt írja, hogy „ma sérül a fogyatékkal élő emberek helyváltoztatás szabadságához való joga, valamint az önrendelkezési joga is".

A közlekedési minisztériumban érdemben nem reagáltak az állampolgári biztos megállapításaira. Közleményükben arról írtak, hogy a kormány jövőre 20 millió forintot különített el akadálymentesítésre, amit a minisztérium megtoldott 200 millióval.

Azt mondják, a 220 millió nagy részéből a vasútállomásokat korszerűsítik majd.

Több mint 100 vasútállomást már akadálymentesítettek mozgássérült lifttel, ezek többségét azonban fel kellett szerelni védőberendezéssel, mert folyamatosan megrongálták őket. Így viszont a mozgássérültek nem tudják használni a liftet.


Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 02. 14:51, péntek | Belföld

Szállodakomplexum épül Balatonfüreden 22,5 milliárd forintból

Balatonfüreden 22,5 milliárd forint értékű beruházással szállodakomplexum épül a belvárosban, a Le Méridien resort a tervek szerint 2025 tavaszától fogadja a vendégeket.

2023. Június 02. 13:49, péntek | Belföld

Megelőzte a nő, nem bírta elviselni. Többször is böntetőfékezett előtte

Megelőzte a nő, ezt nem bírta elviselni a vádlott férfi és négyszer is meg akarta leckéztetni, büntetőfékezéssel.

2023. Június 02. 11:25, péntek | Belföld

Nem lesz idén repülőnap Kecskeméten

Hazánk biztonsága érdekében a katonaszakmai feladatok élveznek előnyt - írja közleményében a Honvédelmi Minisztérium.

2023. Június 02. 09:21, péntek | Belföld

Orbán Viktor: közel az idő, amikor Európában igazat adnak a magyar békepárti álláspontnak

Közel az idő, amikor az európai vezetők igazat adnak a magyar békepárti álláspontnak - hangsúlyozta a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken reggel Orbán Viktor miniszterelnök.