Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Március 26. 16:09, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Folyik a költségvetés áttervezése

Folyik a költségvetés áttervezése

A pénzügyi akciócsoportban folyik a költségvetés áttervezése - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A vírus és a járvány elleni védekezések gazdasági hatása a teljes költségvetést átírja - hangsúlyozta. A gazdaságvédelmi lépések - a vállalkozások adófizetésének halasztása, a végrehajtások, árverések felfüggesztése, a törlesztési moratórium - megkövetelik, hogy a pénzügyi fedezetet biztosító költségvetésnek is lennie kell.

Emlékeztetett arra, hogy a 2020-as költségvetés elfogadásakor 2019-ben még szolid világgazdasági környezettel, 4 százalékos növekedéssel terveztek.

Hangsúlyozta, az idei költségvetés áttervezésekor az a feladat, hogy a bevételi és a kiadási oldalt a valós gazdasági folyamatokhoz igazítsák, és előkészítsék azokat a hosszú távú intézkedéseket, amelyek a gazdaság újra indításához szükséges pénzügyi fedezetet megteremtik.

Keresik a pénzügyi forrásokat arra, hogy a magyar gazdaság újra tudjon indulni, és a későbbiekben olyan sebességgel haladjon, mint amilyen a korábbi hónapokra volt jellemző - tette hozzá.

Varga Mihály kiemelte, hogy a magyar gazdaságban elért eredményeket, például a munkahelyeket, meg kell védeni.

A pénzügyminiszter szólt arról, hogy a kiadási oldalon is vannak áttervezésre váró tételek, például az olimpia elhalasztása miatt.

Varga Mihály kijelentette, a költségvetésnek abba az állapotba kell kerülnie, hogy minden kormányzati intézkedésnek adott legyen a pénzügyi fedezete. A munkahelyek védelmén túl a pénzügyi eredményeket - a kisebb államadósság, a kisebb hiány elérését - meg kell védeni. Továbbra is cél, hogy 3 százalék alatt maradjon az államháztartás hiánya.

Eredetileg 1 százalékos hiányt terveztek erre az évre, ez a szám már nem tartható, de a költségvetésben több mint 400 milliárd forint tartalék van, vagyis adott a tér arra, hogy akár 3 százalékos deficittel is kezelhető legyen a helyzet. Ha viszont a gazdaság újra indításához feltétlenül szükséges, akár magasabb hiány is elképzelhető - mondta a pénzügyminiszter.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.