Városlista
2020. február 20, csütörtök - Álmos

Hírek

2016. Május 12. 07:37, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Folytatódik a költségvetés általános vitája a Parlamentben

Folytatódik a költségvetés általános vitája a Parlamentben

Az Országgyűlés ma folytatja a jövő évi költségvetés szerdáról elnapolt általános vitáját. A képviselők több mint tizenhárom órában szólhatnak hozzá a kabinet indítványához.

Az ülésnap reggel 8 órakor kezdődik, a büdzsé - összesen harminc órás időkerettel kiírt - általános vitája várhatóan az esti órákban ér véget a kormány legfeljebb félórás zárszavával.

Az általános vitát szerdán Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nyitotta meg, aki előterjesztői expozéjában azt mondta, kiszámíthatóság és biztonság jellemzi a 2017-es központi költségvetést, amely az adócsökkentés és az otthonteremtés büdzséje is. A büdzsé 3,1 százalékos gazdasági növekedéssel, 0,9 százalékos inflációval és 2,4 százalékos uniós módszertan szerinti államháztartási hiánnyal számol - fejtette ki a tárcavezető, aki hangsúlyozta, jövőre csökken a legfontosabb élelmiszerek áfakulcsa; több pénz lesz például oktatásra, egészségügyre, a jóléti szférára.

A vita elején az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és a Költségvetési Tanács (KT) elnökei is megalapozottnak nevezték a javaslatban szereplő adatokat.

Szűcs Lajos, a Fidesz vezérszónoka felszólalásában kiemelte, a 2017-es költségvetés garantálja, hogy mindenki egy újabb lépést tehessen előre, majd kitért arra is, hogy a jövő év a lakásépítés éve lesz Magyarországon, a büdzsé ugyanis több mint 200 milliárd forintot fordít az otthonteremtés támogatására.

Hargitai János, a KDNP vezérszónoka úgy fogalmazott, a polgári kormány még soha nem terjesztett be olyan költségvetési javaslatot, amely ennyire kedvező lenne a családoknak.

Ezzel szemben Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője úgy értékelt, hogy az előterjesztés az emberek többségének semmilyen reményt nem ad, miközben a gazdagokat még jobban támogatja. A szocialista politikus szerint ugyanis a büdzsé alapjaiban elhibázott, és a társadalom kettészakítottságát, valamint Magyarország régiós országoktól való lemaradását erősíti.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik vezérszónoka egy "kiszáradt gazdaság" költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét. Aláhúzta, a kormány még a 2015-ös büdzsével sem számolt el, továbbá kitért arra is, hogy az áfacsökkentés egy átlagos család fogyasztói kosarának 6-7 százalékát érinti csupán.

Schmuck Erzsébet, az LMP vezérszónoka szerint további leszakadást eredményez és a magánérdekeknek kedvez a kormány javaslata. Ez a költségvetés a ma rendelkezésre álló alternatívák között a legrosszabb választás - fogalmazott, kiemelve, hogy pártja a vitában be kívánja bizonyítani, van alternatíva, ki lehet vezetni Magyarországot abból a zsákutcából, ahová az elmúlt években jutott.

Az Országgyűlés mai ülésén napirendek között szerepel még a szerzői jogok és a szerzői joghoz kapcsolódó jogok közös kezeléséről szóló törvényjavaslat, amelyet az igazságügyi miniszter nyújtott be a Háznak.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 20. 19:25, csütörtök | Belföld

Kalauzra támadt egy utas a pásztói vonaton

Az ügyészség vádat emelt egy huszonhárom éves férfi ellen, aki a vonaton előbb az utastársait \"piszkálta\", majd Pásztón rátámadt a kalauzra, amiért az leszállította őt.

2020. Február 20. 18:53, csütörtök | Belföld

Gyerekek törtek be egy budapesti lakásba

Nagyon megijedt az a kispesti, fiatal pár, akik arra ébredtek, hogy hajnal 1 körül két idegen fiatal osont be a lakásukba.

2020. Február 20. 14:01, csütörtök | Belföld

Elítélték a két újszülöttjét megfojtó sárkeresztúri nőt

Első fokon, nem jogerősen tizennyolc év fegyházra ítélték azt a sárkeresztúri nőt, aki három éven belül két újszülöttjét is megfojtotta - közölte a Székesfehérvár Törvényszék csütörtökön az MTI-vel.

2020. Február 20. 12:08, csütörtök | Belföld

Már az ötezredik veseátültetést végezték el a Semmelweis klinikán

Elvégezték az ötezredik veseátültetést a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján - közölte az egyetem csütörtökön az MTI-vel.