Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. November 30. 18:01, szombat | Belföld
Forrás: mti

Folytatódnak az adócsökkentések jövőre is

Folytatódnak az adócsökkentések jövőre is

Az adócsökkentések jövőre is folytatódnak, a kormány minden dolgozó nyugdíjast mentesít a járulékfizetés alól, a kis- és középvállalkozások (kkv-k) esetében a kisvállalati adó mértéke 13-ról 12 százalékra mérséklődik

- mondta a Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára a "Nemzeti adókonzultáció" című rendezvényen, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tartott pénteken Budapesten.

Izer Norbert kiemelte: a gazdasági növekedés hátterében az adócsökkentés áll, mert amióta csökkennek az adók, nő a gazdaság, bővül a foglalkoztatás és a bérek is. A bruttó hazai termék (GDP) növekedése 2018-ban elérte az 5,1 százalékot, az idei év második negyedévében az 5,2 százalékot, a harmadikban az 5 százalékot. Ezzel az értékkel Magyarország az európai uniós rangsor első helyén van.

Rámutatott: ez a kormány az adócsökkentés kormánya, 2010 óta folyamatosan csökkennek az adók, 15 százalékra mérsékelte a kabinet a személyi jövedelemadót, 9 százalékra a társasági adót, emellett a szociális hozzájárulási adó is folyamatosan csökken 2016 óta. Ma a magyar vállalkozások fizetik az Európai Unió legalacsonyabb társasági adóját, és a magyar emberek az EU harmadik legalacsonyabb személyi jövedelemadóját.

Az államtitkár kiemelte: az Európai Unióban Magyarországon volt a legnagyobb mértékű adóteher-csökkentés 2017-ben, a tavalyi adómérséklésekkel Magyarország ezüstérmes lett. A majdnem egy százalékpontos csökkentést 2017-ben és 2018-ban is úgy sikerült elérni, hogy közben az unióban nőtt az átlagos közteher.

A kormány adócsökkentő politikájával párhuzamosan jelentősen mérséklődtek az adminisztrációs terhek is, ehhez hozzájárult az is, hogy az adóhivatal egyre hatékonyabb ellenőrzési munkát végez - fűzte hozzá.

A PM adóügyekért felelős államtitkára emlékeztetett arra, hogy 2018. január 1-jétől 19,5 százalékra csökkent a szociális hozzájárulási adó, amely csak tavaly 200 milliárdot hagyott a vállalkozásoknál. A kkv-kat közvetlenül is érintették a könnyítések, tavaly ugyanis 13 százalékra csökkent a kisvállalati adó (kiva) kulcsa is. Ahogy mérséklődött a kisvállalati adó (kiva) kulcsa, úgy nőtt a kiva népszerűsége, míg 2016. decemberében 6500 gazdasági szereplő, addig ma már több mint 41 ezer vállalkozás választotta a kivát.

A PM államtitkára rámutatott: 2020-ban szinte mindenkit érintenek az adócsökkentések. Az intézkedések közül kiemelte, hogy a kormány a négygyermekes anyáknak élethosszig tartó szja-mentességet biztosít, valamint a szálláshely-szolgáltatók forgalmi adóterhe 9 százalékponttal csökken.

Izer Norbert jelezte: az adócsökkentés legbiztosabb fedezetét a gazdaság fehérítése jelenti, ezért a kabinet további intézkedésekre készül a feketegazdaság visszaszorítására.

Címkék: adó, adócsökkentés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.