Városlista
2023. november 28, kedd - Stefánia

Hírek

2019. Március 05. 07:19, kedd | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Folytatódnak az egyeztetések London és Brüsszel között a Brexit-megállapodás módosításáról

Folytatódnak az egyeztetések London és Brüsszel között a Brexit-megállapodás módosításáról

Folytatódnak kedden az egyeztetések London és Brüsszel között a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás módosításáról.

Stephen Barclay brit Brexit-ügyi miniszter és Geoffrey Cox, a konzervatív párti brit kormány jogi főtanácsosa együtt utazik Brüsszelbe, ahol várhatóan Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Michel Barnier-val, a bizottság Brexit-főtárgyalójával találkoznak.

A tárgyalóküldöttségeknek ezen a héten eredményt kell elérniük ahhoz, hogy az Európai Unióval novemberben aláírt, a londoni alsóház által januárban viszont rekordtöbbséggel elutasított Brexit-megállapodást a brit kormány az elfogadás reális esélyével terjeszthesse ismét a képviselők elé.

Theresa May miniszterelnök ugyanis a múlt héten bejelentette, hogy a Brexit-megállapodásról az alsóház legkésőbb március 12-éig ismét voksolhat.

A brit sajtó és az elemzői közösség konszenzusos várakozása az, hogy a szavazás jövő kedden, a kitűzött határnapon lesz.

Ha a ház újból elveti az egyezményt, akkor a kormány azt a kérdést terjeszti be szavazásra, hogy a parlament engedi-e a megállapodás nélküli Brexitet.

Minden felmérés azt mutatja, hogy az alsóház jelentős többsége ellenzi a rendezetlen kilépést az EU-ból, tehát ha ez a kérdés valóban a képviselők elé kerül, akkor szinte biztosra vehető, hogy elutasítják a brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnését.

Theresa May bejelentése szerint ha az alsóház a megállapodást és a megállapodás nélküli Brexitet egyaránt elutasítja, a kormány lehetővé teszi a szavazást a kilépés március 29-i határidejének meghosszabbításáról. Ez utóbbihoz viszont a többi 27 uniós társállam egyhangú beleegyezése kell.London három módszert vázolt fel annak biztosítására, hogy a londoni parlament elfogadhassa a kilépési megállapodást.

Az egyik "alternatív megoldások" beillesztése a Brexit-megállapodásba az ír-északír határellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülését célzó tartalékmechanizmus (backstop) helyett, a másik a jelenlegi backstop-záradék alkalmazhatóságának jogilag kötelező erejű időbeli korlátozása, a harmadik egy olyan, szintén jogilag kötelező erejű záradék beépítése a Brexit-egyezménybe, amely lehetővé teszi a backstop-mechanizmus alkalmazásának egyoldalú befejezését.

Az uniós vezetők azonban jelenleg határozottan elvetik a novemberben lezárt 585 oldalas Brexit-megállapodás újranyitásának lehetőségét.

Michel Barnier európai lapoknak adott hétvégi nyilatkozatában elkerülhetetlennek nevezte a Brexit elhalasztását abban az esetben is, ha a londoni parlament elfogadja a kilépési feltételekről szóló megállapodást.

Kijelentette ugyanakkor azt is, hogy az Európai Unió kész olyan garanciavállalásokra, amelyek megkönnyíthetik a Brexit-megállapodás elfogadását a brit parlamentben. A bizottsági főtárgyaló szerint azonban nem a Brexit-megállapodásba építenék be, hanem külön értelmező dokumentumban rögzítenék e garanciákat.

A kormányzó brit Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-tábora viszont már a keddi brüsszeli egyeztetések előtt jelezte, hogy kizárólag a kilépési megállapodásban szereplő backstop-mechanizmus jelentős módosítását tartaná elfogadhatónak. E tory frakciócsoport fő kifogása az, hogy a backstop-záradék - ha alkalmazása szükségessé válik - jelenlegi formájában az Egyesült Királyságot határidő és az egyoldalú felmondás lehetősége nélkül vámuniós viszonyrendszerben tarthatná az EU-val.

Címkék: brexit, tárgyalás

Ezek érdekelhetnek még

2023. November 28. 06:00, kedd | Külföld

Vatikán: Ferenc pápa jobban van

Ferenc pápa állapota jó és stabil, nincsen láza és légzési nehézségei is enyhültek - közölt új információkat az egyházfő egészségének javulásáról Matteo Bruni szentszéki szóvivő hétfőn.

2023. November 25. 08:30, szombat | Külföld

Izraeli-palesztin - Átadta a Hamász az első izraeli túszokat