Városlista
2022. augusztus 12, péntek - Klára

Hírek

2019. December 06. 06:45, péntek | Belföld

Formálissá válik a Nemzeti Kultúrális Alap

Formálissá válik a Nemzeti Kultúrális Alap

Az Index birtokába került az új kulturális törvényjavaslat.

Az artportal.hu úgy értesült, készül a kormányzat kulturális törvényjavaslata, amelynek egyik eleme szerint 2020. január 1-től megszüntetnék a Nemzeti Kulturális Alapot. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményében úgy reagált, hogy az NKA nem szűnik meg, hanem megújul.

Az Index szerint az valóban igaz, hogy jogi értelemben nem szűnne meg a nagyjából kilencmilliárd forintos éves állami kultúratámogatást szétosztó intézmény, minden más értelemben azonban mégis.

Létrejön egy úgynevezett Nemzeti Kulturális Tanács, amelynek az lesz a feladata, hogy stratégiai és szakmapolitikai előkészítő döntéseket hozzon. Az elnöke a miniszter lesz, tagjai pedig a „kultúrstratégiai intézmények” vezetői. Megszűnik az állandó és az ideiglenes szakmai kollégiumi rendszer, helyette a miniszter rendelkezik döntési jogkörrel a Tanács adott kulturális szakágazatért felelős tagja javaslatára, az alelnököt pedig a miniszter kéri fel a Tanács tagjai közül. A formálisan megmaradó NKA alelnökének személye megegyezik majd a Kulturális Tanács alelnökéével.

A Magyar Művészeti Akadémia kikerül az NKA-val kapcsolatos döntéshozatali folyamatból, noha épp csak pár éve vívtak ki maguknak jelentős szerepet a testületben: a kollégiumi tagok egyharmadát az MMA delegálta.

A tervezet alapján igaz volt az az értesülés is, hogy a törvényből kikerül a nem minősített – független, szabadtéri és nemzetiségi – színházak működési támogatásáról szóló passzus is. Azaz ezek a társulatok az éves működésre nem, csak egyes produkciókra pályázhatnának.

A tervezet rendelkezne egy úgynevezett Magyar Nemzeti Kultúrközpont létrehozásáról is, amely egy olyan “kulturális konszern” lenne, amely a stratégiaalkotásban vesz részt és “irányt mutat”. A Kultúrközpont “biztosítaná a szakmai standardet”, de ami még fontosabb, közvetlenül hozzájárulna a nemzeti identitás erősödéséhez.

Forrás: szinhaz.org; index.hu

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 11. 18:00, csütörtök | Belföld

Nagy értékű hamisított ruhára bukkant Nyíregyházán a NAV

Több mint 126 millió forintot érő hamis ruhára bukkantak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy nyíregyházi raktárban - közölte a hatóság sajtószóvivője szerdán az MTI-vel.

2022. Augusztus 11. 16:03, csütörtök | Belföld

A büntetés-végrehajtás megkezdte a déli határszakasz kerítésének megerősítését

A kormány döntésének megfelelően a büntetés-végrehajtási szervezet megkezdte a már meglévő 165 kilométer hosszúságú biztonsági határzár megerősítését és az új határvédelmi rendszer kiépítését a hódunai szakaszon

2022. Augusztus 11. 15:03, csütörtök | Belföld

Újabb száguldozót fogtak a rendőrök

A kocsi vezetője a megengedett sebesség több mint kétszeresével hajtott a 22-es számú főúton.

2022. Augusztus 11. 14:03, csütörtök | Belföld

Megérkezett az első cseppfolyósított földgáz szállítmány a horvátországi Krk-ről Magyarországra

Megérkezett az első cseppfolyósított földgáz (LNG) szállítmány a horvát import terminálból Magyarországra, így új szállítási móddal és útvonallal bővült a hazai gázellátási lánc,