Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Február 23. 09:30, csütörtök | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat

Főszerepben a magyar népdal: tanulók versenye a győri Zichy Palotában

Főszerepben a magyar népdal: tanulók versenye a győri Zichy Palotában

A Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet gondozásában csütörtök 10 órától a győri Zichy Palotában két népdaléneklési versenyre is sor kerül.

A "Tiszán innen-Dunán túl" országos népdalénelkési minősítő verseny a 7-8., és 9-10. évfolyamos tanulók, míg a Barsi Ernő néprajzkutatóról elnevezett verseny az 1-4., 5-6., és 11-13. évfolyamos tanulók számára lesz megrendezve. A rendezvényt Széles Sándor kormánymegbízott, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal vezetője nyitja meg.

Kodály Zoltán a Magyar népzene című kötetében arról (is) írt, hogy a népdal megismeréséhez ugyanolyan hosszú és nehéz út vezetett, mint a népköltészethez. Sokakat, köztük kultúránk más területeinek jeles képviselőit is foglalkoztatta az ismeretlen szerzőktől származó népdalok keletkezése. Csokonai Vitéz Mihály - 1803-ban - azt írja: „Hallgassátok figyelemmel a daloló falusi leányt és a jámbor puttonost ..." 1826-ban, gyönyörű nemzeti imánk költője Kölcsey Ferenc is „keresi" zenei anyanyelvünk titkait: „ ... a való nemzeti poézis szikráit a köznépi dalokban kell nyomozni."

Vikár Béla lett az első népdalgyűjtő Európában, aki tudományos módszerrel végezte gyűjtőmunkáját. 1895-től, már fonográfra rögzítette a dallamokat. Megkezdett útját folytatták „tanítványai", Bartók Béla és Kodály Zoltán. Népdalgyűjteményünk világviszonylatban is nagyon jelentős, hihetetlenül gazdag, a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézete 150 ezer magyar népdalt őriz a mai napig. Ebből Bartók 14 ezer, Kodály közel 30 ezer népdalt ismert. Rendkívüli munkájukat folytatták tanítványaik, a népdal iránt elkötelezett népzenekutatók, gyűjtők, akik meg akarták menteni népdalainkat a feledéstől, az elmúlástól.

A verseny

Győr-Moson-Sopron megye diákjai, tanáraik segítségével, évről-évre tovább „éltetik" gyönyörűséges zenei anyanyelvünket, a magyar népdalt. A NEFMI és a Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet által támogatott és gondozott énekes verseny, minden évben a magyar és a nemzetiségi népdalok megbecsüléséről, ápolásáról, magas szintű, hiteles előadásáról „szól".

A „Tiszán innen Dunán túl" nevet kapott versenysorozat a 2011/2012-es tanévben is egyéni és csoportos népdaléneklésre „hívott" minden magyar népdal iránt elkötelezett diákot. A dalcsokrok először megyénk iskoláiban „szóltak", majd ezen „házi" megmérettetés után a legjobbak képviselhették intézményeiket a területi döntőkön, a következő helyszíneken: Sopron - Gárdonyi Géza Általános Iskola, Kapuvár - Pátzay Pál Általános Iskola, Győr - Zichy Palota, Mosonmagyaróvár - Fehér Ló Közösségi Ház, Csorna - Kerényi György Zeneiskola (a Széchenyi István Körzeti Általános Iskola szervezésében).

A 2011/2012-es verseny területi döntőit - folyamatosan emelkedő létszám mellett - a zenei anyanyelv szeretete jellemezte, s a kis- és nagydiákok teljesítménye „mögött" mindig érezhető volt a napjainkban egyre nehezebben végezhető tanítói, tanári munkálkodás! Köszönet érte!

Ismét lejegyezhetjük, hogy alig három hónap alatt, diákénekeseink - a tavalyi esztendőhöz hasonlóan - közel ezer magyar népdalt énekeltek el, s a „fonóházi" hangulat is a régi maradt.

Az elmúlt évek hagyományait követve, a megyei nagydöntőn, ismét gyönyörű barokk környezetben énekelhetnek Győr-Moson-Sopron megyei diákjaink. Ebben az esztendőben is lesznek olyan énekeseink, akik először járnak majd e történelmi helyszínen, s ahogyan korábban társaik, úgy most ők is nagy örömmel és lelkesedéssel „foglalják el", énekelik be Zichy gróf palotáját.

Meg kell említeni, hogy Pálfalvi A. János megyei ének-zenei szaktanácsadó kezdeményezésére, az országban egyedülálló módon, a Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet vállalta és vállalja fel az eredeti kiírásban nem szereplő (!) „kis és a legnagyobb generáció" versenyének lebonyolítását. Így a sokunk számára nagyon fontos „kicsik" és „nagyok" is énekelhettek - egyébiránt rendkívül színvonalasan - e versenysorozatban.

2010-ben a Zichy Palotában, „keresztelőünnepet" is tartottunk, hiszen a „kicsik" versenyének névadójaként, tiszteletünk jeléül, az akkor 90 esztendős kiváló néprajzkutatót, néprajztudóst és népdalgyűjtőt - a zsűri mindenkori tiszteletbeli elnökét - Dr. Barsi Ernőt köszönthettük. Nyugodt szívvel állíthattuk, ajánlhattuk. Ernő bácsit példaként tanítványaink és tanáraink elé, hiszen a magyarság és a zenei anyanyelv iránt érzett és évtizedek óta mutatott szeretete, nagy jelentőségű alkotómunkája valós és igazi értéket közvetít mindnyájunk számára. Hitvallását idézte számunkra, melyet hosszan tartó vastaps fogadott: „A szeretet sugározzon mindenüvé, mert szeretet nélkül nem lehet se muzsikálni, se tanítani, se írni. Szeresse mindenki az övéit, saját népét és értékeit, hogy a másokét is szeretni tudja."

A népdaléneklési verseny nagydíját, a „Dr. Timaffy László Vándordíj" nagy serlegét, ebben az évben is az arra legérdemesebb, legtöbb jó és színvonalas teljesítményt nyújtó iskola diákjai őrizhetik egy esztendeig.

A tanítói, tanári, népdalkör vezetői munka méltó elismeréseként, 2012-ben újra sor került „Az év legjobb felkészítő tanára" cím átadására.

A zsűri tagjai: Dr. Barsi Ernő tanár, tudós, kutató és népdalgyűjtő, Váray Tamás, a Nyugat-Magyarországi Egyetem docense, Dr. Benkő Szabolcs, a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola, Általános Iskola, AMI és Kollégium igazgatója,

Pálfalvi A. János mesterfokozatú tanár, megyei ének-zene szaktanácsadó, a zsűri elnöke.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense

2024. Április 18. 08:14, csütörtök | Helyi

Sétával emlékeztek meg az áldozatokról

Sétával emlékeztek meg a holokauszt áldozatairól a győri diákok.

2024. Április 18. 07:16, csütörtök | Helyi

NAV-Mobil: ellenőrizd most, be vagy-e jelentve!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal mobilappjában, a NAV-Mobilban bárki néhány koppintással ellenőrizheti, hogy munkáltatója a szerződésüknek megfelelően bejelentette-e.

2024. Április 17. 09:14, szerda | Helyi

Nem kell maszkot hordani a győri kórházban

Enyhítenek a szabályokon.