Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2018. November 05. 15:20, hétfő | Külföld

Fotón a világűr legnagyobb szmájlija

Fotón a világűr legnagyobb szmájlija

Mosolygó arcra hasonlító galaxisformációt rögzített egy felvételen a Hubble űrteleszkóp.

A NASA amerikai űrügynökség honlapján közölt képen két sárga fényű égitest látható egy fényív felett, a formáció mosolygó arcot rajzolt a csillagok közé.

A fényív a NASA szerint egy galaxis, melynek alakját egy elhaladó, nagy tömegű gravitációs forrás eldeformálta és megnyújtotta.

„Az alsó, íves galaxis alakja jellemzően egy gravitációs lencsehatás alatt álló galaxis alakja. Fénye a hozzánk vezető úton elhaladt egy nagy tömegű objektum közelében, emiatt tűnik deformáltnak és nyújtottnak a formája” – közölte a NASA.

A mosolygó arc az SDSS J0952+3434 galaxishalmazban található, a felvételt a Hubble WFC3-as kamerája készítette, miközben arra kereste a választ, hogyan születnek a csillagok.

A WFC3 minden eddiginél nagyobb felbontásban képes látni a távoli galaxisokat: elég nagyban ahhoz, hogy meghatározza a galaxisok helyét, és tanulmányozza a benne lévő csillagformációkat.

Az űrteleszkóp ismét normál üzemmódban működik, miután az amerikai űrkutatási hivatal szakemberei kijavították az űrtávcső egyik giroszkópjának a hibáját.

A Hubble magasan az atmoszféra felett működik, a légkör nem zavarja az észlelésben, ezért az ötvenszer gyengébb fényű objektumokról is képes felvételeket készíteni.

Az általa küldött képek bepillantást engednek a világűr eddig ismeretlen mélységeibe, az egymást valósággal felfaló galaxisok látványos ütközéseibe, újabb csillaghalmazok születésébe.

Sikerült képet alkotni olyan távoli tájakról is, ahonnan a fénysugár több mint tízmilliárd évig utazott, mielőtt az űrtávcső kamerájába jutott, de a közelebbi égitestekről is páratlan részletességű felvételek születtek.

Forrás: origo.hu

Kép: ESA/Hubble & NASA

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.