Városlista
2022. július 5, kedd - Sarolta, Emese

Hírek

2021. Május 22. 07:00, szombat | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Franciaországban júniusban megkezdődik a 16 és 18 év közöttiek oltása

Franciaországban júniusban megkezdődik a 16 és 18 év közöttiek oltása

Franciaországban júniusban megkezdődik a 16 és 18 év közöttiek koronavírus elleni oltása - jelentette be pénteken Alain Fischer, az oltási programért felelős kormánymegbízott.

"A 16 és 18 év közöttiek beoltása elég gyors lesz, június folyamán megoldható" - mondta a megbízott a BFM hírtévében.

Az Európai Unióban forgalomban lévő oltóanyagok közül egyedül a Pfizer-BioNTech közösen kifejlesztett vakcinája engedélyezett ennek a korosztálynak. A kamaszkorúak közül eddig csak a krónikus betegségben szenvedők kérhették az oltást, ami 10-20 ezer fiatalt érintett.

A 16 és 18 év közötti korosztályhoz mintegy 1,6 millió francia tartozik.

Jean Castex miniszterelnök csütörtök este jelentette be, hogy május 31-től valamennyi nagykorú jelentkezhet a koronavírus elleni oltásra.

Az oltási kampány újabb felgyorsítását a jogosultak körének kiszélesítésével az tette lehetővé a kormányfő szerint, hogy "mostantól nagyon sok dózis érkezik június végéig az országba, ezért a lehető legmagasabb szintű átoltottságot kell elérni". Jean Castex szerint erre megvan a remény, miután az oltóközpontokban nem csökken az érdeklődés.

Franciaország májusban 16 millió, júniusban pedig 32 millió adagot kap az Európai Unióban forgalmazott oltóanyagokból.

Több mint egy hete egyébként már valamennyi, legalább 18 éves lefoglalhatja az interneten a késő esti órákban az előző napról megmaradt adagokat másnapra. Összességében eddig több mint 22 millió francia kapta meg az első adagot, mi ez a teljes lakosság harmadának, a nagykorúak 40 százalékának felel meg, míg 9,4 millióan - a teljes lakosság 14 százaléka, a felnőttek 17 százaléka - kapta meg mindkét adagot.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 05. 05:00, kedd | Külföld

Gyakoribbá válhatnak az olaszországihoz hasonló jégcsuszamlások

Valószínű, hogy a Föld melegedésével gyakoribbakká válnak az olyan események, mint a vasárnapi észak-olaszországi jégcsuszamlás - állapították meg tudósok.

2022. Július 04. 17:06, hétfő | Külföld

Megduplázódott koronavírusosok száma Romániában

Egy hét alatt csaknem kétszeresére emelkedett Romániában a koronavírussal újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma, az egészségügyi miniszter szerint pedig még legalább egy hónapig további emelkedésére lehet számítani.

2022. Július 04. 12:06, hétfő | Külföld

A fertőzöttek száma több mint 549,1 millió, a halálos áldozatoké 6,339 millió a világon

A világon 549 156 876 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 339 072 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli adatai alapján.

2022. Július 04. 11:03, hétfő | Külföld

Ferenc pápa szerint a világnak békére van szüksége

A világnak békére van szüksége, az ukrajnai válság megoldása a politikai vezetők bölcsességét teszi próbára - jelentette ki Ferenc pápa a Szent Péter téren vasárnap délben mondott beszédében.