Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Február 24. 08:45, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Frankofón Filmnapok és Fesztivál - A francia kultúra legjava mutatkozik be a rendezvényen

Frankofón Filmnapok és Fesztivál - A francia kultúra legjava mutatkozik be a rendezvényen

A francia kultúra legjava mutatkozik be az idén is a Frankofón Filmnapokon és Fesztiválon: filmek, premier előtti vetítések, kiállítások, koncertek, előadások és sok egyéb program is várja a közönséget.

Hervé Ferrage, a budapesti Francia Intézet igazgatója az április 2-ig tartó rendezvényről elmondta: pénteken este az Urániában a Valley of Love című film vetítésével kezdődik az eseménysorozat. A nyitófilmben a francia mozi két világszerte ismert alakja, Isabelle Huppert és Gérard Depardieu játszik.

Az idén új budapesti helyszínként a Cirko-Gejzír moziban is tartanak vetítéseket és több vidéki nagyváros is csatlakozott a programhoz.
Hervé Ferrage arról is beszélt, hogy feladatuk a francia nyelvű országokat bemutatni a magyar közönségnek. A filmvetítések mellett számos egyéb kulturális program várja Budapesten és a vidéki városokban az érdeklődőket, a program az oktatási intézményekre is kiterjed - tette hozzá.



Kiemelte: céljuk, hogy a legszélesebb spektrumát mutassák be a francia nyelvű művészeteknek, művészeknek.

A filmnapok programjában nemcsak francia, hanem többek között belga, svájci, görög, kanadai, román és tunéziai alkotások is szerepelnek.
Hervé Ferrage elmondta: az eseményen elsősorban 2014-15-ös filmeket mutatnak be, mintegy 30 alkotást, amelynek egy részét először láthatja a magyar közönség. Az országban összesen 52 filmvetítést tartanak a következő hetekben.
Mint mondta, Isabelle Huppert-nek és Vincent Lindonnak külön vetítéssorozatot szentelnek.
A filmvetítések mellett koncertek, például a Müpában barokk est, az A38 Hajón pedig könnyűzenei programok várják a közönséget.
A eseménysorozaton svájci, belga, libanoni és sok egyéb országból érkező rendezők, zenészek, írók, más művészek is részt vesznek.
A fesztiválon aktuális problémákról is szó lesz: Catherine Wihtol de Wenden politológus és szociológus részvételével tartanak kerekasztal-beszélgetést Mit jelent ma az identitás? címmel március 31-én, a prágai és bécsi Francia intézettel közösen szervezett A mobilitás formái, határok és identitások Közép-Európában című programsorozat keretében.

Győrben a vetítéseknek helyszíne a Rómer Ház (Győr, Teleki u. 21.).

A Frankofón Filmnapok győri programjai:

Március 3. (csütörtök) 18.00: Geronimo
Március 17. (csütörtök) 18.00: Évszakok
Március 26. (szombat) 17.00: A kincs
Március 26. (szombat) 19.00: Szívecskéim
Március 27. (vasárnap) 19.30: Mustang

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.