Városlista
2020. augusztus 3, hétfő - Hermina

Hírek

2016. Február 24. 08:45, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Frankofón Filmnapok és Fesztivál - A francia kultúra legjava mutatkozik be a rendezvényen

Frankofón Filmnapok és Fesztivál - A francia kultúra legjava mutatkozik be a rendezvényen

A francia kultúra legjava mutatkozik be az idén is a Frankofón Filmnapokon és Fesztiválon: filmek, premier előtti vetítések, kiállítások, koncertek, előadások és sok egyéb program is várja a közönséget.

Hervé Ferrage, a budapesti Francia Intézet igazgatója az április 2-ig tartó rendezvényről elmondta: pénteken este az Urániában a Valley of Love című film vetítésével kezdődik az eseménysorozat. A nyitófilmben a francia mozi két világszerte ismert alakja, Isabelle Huppert és Gérard Depardieu játszik.

Az idén új budapesti helyszínként a Cirko-Gejzír moziban is tartanak vetítéseket és több vidéki nagyváros is csatlakozott a programhoz.
Hervé Ferrage arról is beszélt, hogy feladatuk a francia nyelvű országokat bemutatni a magyar közönségnek. A filmvetítések mellett számos egyéb kulturális program várja Budapesten és a vidéki városokban az érdeklődőket, a program az oktatási intézményekre is kiterjed - tette hozzá.Kiemelte: céljuk, hogy a legszélesebb spektrumát mutassák be a francia nyelvű művészeteknek, művészeknek.

A filmnapok programjában nemcsak francia, hanem többek között belga, svájci, görög, kanadai, román és tunéziai alkotások is szerepelnek.
Hervé Ferrage elmondta: az eseményen elsősorban 2014-15-ös filmeket mutatnak be, mintegy 30 alkotást, amelynek egy részét először láthatja a magyar közönség. Az országban összesen 52 filmvetítést tartanak a következő hetekben.
Mint mondta, Isabelle Huppert-nek és Vincent Lindonnak külön vetítéssorozatot szentelnek.
A filmvetítések mellett koncertek, például a Müpában barokk est, az A38 Hajón pedig könnyűzenei programok várják a közönséget.
A eseménysorozaton svájci, belga, libanoni és sok egyéb országból érkező rendezők, zenészek, írók, más művészek is részt vesznek.
A fesztiválon aktuális problémákról is szó lesz: Catherine Wihtol de Wenden politológus és szociológus részvételével tartanak kerekasztal-beszélgetést Mit jelent ma az identitás? címmel március 31-én, a prágai és bécsi Francia intézettel közösen szervezett A mobilitás formái, határok és identitások Közép-Európában című programsorozat keretében.

Győrben a vetítéseknek helyszíne a Rómer Ház (Győr, Teleki u. 21.).

A Frankofón Filmnapok győri programjai:

Március 3. (csütörtök) 18.00: Geronimo
Március 17. (csütörtök) 18.00: Évszakok
Március 26. (szombat) 17.00: A kincs
Március 26. (szombat) 19.00: Szívecskéim
Március 27. (vasárnap) 19.30: Mustang

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 27. 18:49, hétfő | Helyi

A Nemzeti Kutatási Felhő az amerikai egyetemek és IT óriások új, közös kezdeményezése

Új szintre lép a Felhő technológia felhasználása: számítástechnikai mamutcégek közös megállapodásra jutottak egyetemekkel.

2020. Július 27. 18:43, hétfő | Helyi

Mérföldkőhöz ért a Forrás –

Mérföldkőhöz ért a Forrás – Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése a Nyugat-Dunántúlon című, nagy népszerűségnek örvendő projektünk

2020. Július 17. 14:16, péntek | Helyi

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Forrás projekt - elkezdődtek a képzések...

2020. június végén elindultak az első képzések az „Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése Nyugat-Dunántúlon” című projektben.

2020. Június 24. 11:10, szerda | Helyi

Tudnivalók a különböző klíma típusokról

A klímaválasztás a minden korábbinál szélesebb kínálat ellenére sem egyszerű feladat.