Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. November 23. 18:02, hétfő | PR
Forrás: (x)

French press – kávé a javából

French press – kávé a javából

Ha szeretsz kávézni, biztosan nyitott vagy az új ízekre, a különleges megoldásokra. Ezek közül kiemelkedik a french press, amely a feje tetejére állít mindent, amit eddig tudtál a kávéfőzésről.

Mi kell egy ízletes kávé megalkotásához? Nem kérdés, hogy az első lépés a minőségi kávé vásárlás, enélkül ugyanis lehetetlen tökéletes végeredményt alkotni. Ezt követi az elkészítés módjának kiválasztása. Ebben megéri kísérletezni – van izgalmasabb mód a kotyogósnál.

Egy különleges módszer

Mi most a különleges french press kávé elkészítésében mélyedünk el. Az elnevezésben a french a francia gyökerekre, a press pedig a kávészemek lenyomására utal, de ezeket megéri részletesebben megvizsgálni. A technika véletlenül lett felfedezve, mint annyi fantasztikus megoldás az életünkben. A francia főhősünk a kávészemeket egy szűrőn keresztül szerette volna leönteni forró vízzel, ám megcserélte a sorrendet, így a kávé ott úszkált a vízben. Nem akarta elpazarolni az illatából ítélve finom végeredményt, ezért a szemeket a szűrővel a csésze aljára nyomta. Ezzel pedig felfedezte a kávéfőzés egy új, alternatív módját. A módszer régebbi, a szabadalmaztatásra viszont hivatalosan 1929-ben került sor a milánói Attilio Calimani által. Hatalmas előnye, hogy kávéfőző nélkül is ízletes végeredményt lehet megalkotni, mindössze kávé és forró víz segítségével.

Készen állsz a kísérletezésre?

A french press kifejezés nem csak az ezzel a technológiával készített kávéra használható, így hívják az eszközt is, ami lenyomja a szemeket a csésze aljára. Az elkészítés pofonegyszerű: a frissen pörkölt kávét le kell őrölni, ennek finomsága tetszőleges. Ha ez megvan, vizet forralunk, a kávét eközben az előmelegített french press pohárba tesszük. Először csak annyi vizet adunk hozzá, ami ellepi, ebben elkeverjük, majd kicsivel később felöntjük. Minél több folyadékot adunk hozzá, annál kevésbé lesz erős a végeredmény. Ha ez kész, várunk néhány percet, majd a szűrőt, fedelet a pohár fölé helyezzük, a kávét leszorítjuk vele a csésze, avagy az edény aljára. Ezt követően lehet is szervírozni, a végeredményt ugyanolyan szűrt kávé, mint a hagyományos elkészítési móddal. Az íze azonban különlegesebb, nyersebb lesz.

A fotó forrása:
multiart / Shutterstock.com

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 28. 08:20, csütörtök | PR

Cégmódosítás – változás az üzleti környezetben

Az üzleti környezet folyamatosan változik, és a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell ezekhez a változásokhoz.

2024. Március 26. 08:17, kedd | PR

A szellemi alkotások kiaknázatlan értékek egy vállalkozásban

Dubaiban a kedvező pénzügyi feltételek mellett az iszlám jogrend is maximális védelmet nyújt