Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. Február 20. 16:09, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Frissen restaurált 19. századi festmények kiállítása Kolozsváron

Frissen restaurált 19. századi festmények kiállítása Kolozsváron

Magyar és román 19. századi festők közelmúltban restaurált képeiből nyílt szerdán kiállítás a kolozsvári Művészeti Múzeumban.

Magyar és román 19. századi festők közelmúltban restaurált képeiből nyílt szerdán kiállítás a kolozsvári Művészeti Múzeumban.

A kiállításon a nyolc nagy értékű festmény mellett a restaurálás folyamatát, a restaurátorok által elvégzett munkát is bemutatják írásban és fényképeken.
A helyreállított alkotások között van Mednyánszky László Reggeli hangulat, Iványi Grünwald Béla Malom a fák között, Barabás Miklós Kemény Zsigmond portréja, Maticska Jenő Téli táj, Szopos Sándor Önarckép és Gyárfás Jenő Kovács Sándor című festménye, valamint Nicolae Grigorescu Szénaboglyák és Stefan Luchian Búzavirágok című festménye.
A kolozsvári intézmény tulajdonában lévő festményeket hosszú időn át a múzeum raktárában tárolták. A műalkotásokat egy bukaresti műhelyben restaurálták az elmúlt évben a kolozsvári múzeumot fenntartó Kolozs megyei önkormányzat és egy magán adakozó támogatásával - nyilatkozta az MTI-nek Alexandra Damian, a múzeum illetékese.
A Grigorescu- és a Luchian-festmény visszakerül a múzeum állandó kiállításába, a magyar festők alkotásai a helyreállításukat bemutató kiállítás után a 19. századi erdélyi tájképfestészetet, illetve a 19. századi erdélyi portréfestészetet bemutató időszakos kiállítás keretében lesznek megtekinthetők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.